Αγγουράκι Τουρσί

Αγγουράκι Τουρσί

20
Μερίδες
1/5
Βαθμός Δυσκολίας

Τα αγγουράκια τουρσί θυμάμαι να τα ετοιμάζει η μαμά μου όταν ήμασταν παιδιά. Θυμάμαι ποιο «καβανόζι» (από την τούρκικη λέξη kavanoz-γυάλινο, κοντό και φαρδύ δοχείο με καπάκι) χρησιμοποιούσε για να τα ετοιμάσει, θυμάμαι που ανακάτευε το αλάτι να διαλυθεί προτού ρίξει το ολόκληρο αυγό το οποίο περιμέναμε να έρθει στην επιφάνεια, θυμάμαι σε ποιο σημείο της βεράντας άφηνε το βάζο να σταθεί για μέρες ωσότου ψηθούν τα αγγουράκια από το αλάτι και φυσικά θυμάμαι την τραγανή υφή τους και την δροσερή τους γεύση καθώς τα βάζαμε στο στόμα μας. Από τότε, αυτή είναι η πρώτη φορά που επιχειρώ να τα ετοιμάσω κι αυτό γιατί ήθελα περισσότερο ν’ αναβιώσω τον τρόπο και λιγότερο την γεύση τους…

Τα αγγουράκια τουρσί θέλουν περίπου 5 μέρες να ετοιμασθούν, μπορούμε να τα αρωματίσουμε με μυρωδικά της επιλογής μας ή να τα ετοιμάσουμε σκέτα χωρίς ιδιαίτερη γεύση (όπως έκανε η μαμά), ενώ στην συνέχεια τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να καταναλωθούν. Τα αγγουράκια, τα οποία βρίσκουμε ευκολότερα τους ζεστούς μήνες του χρόνου, προσέχουμε να είναι μικρά, λεπτά και τρυφερά.

Οδηγίες

  1. Γεμίζω το μισό βάζο με νερό και προσθέτω αρχικά 2 κ.σ. αλάτι χονδρό. Ανακατεύω με το κουτάλι να λιώσει το αλάτι και τοποθετώ το ολόκληρο αυγό. Εφόσον το αυγό επιπλέει, η άλμη είναι έτοιμη, διαφορετικά προσθέτω κι άλλο αλάτι μέχρι να έρθει το αυγό στην επιφάνεια.
  2. Αφαιρώ το αυγό από την άλμη, προσθέτω το ξύδι, τα αγγουράκια και τα μυρωδικά της επιλογής μου. Δεν γεμίζω το βάζο μέχρι επάνω, αφήνω 2-3 δάχτυλα κενό. Φυλάσσω το βάζο σε δροσερό μέρος και μετά από 5 μέρες δοκιμάζω τα τουρσιά. Σε περίπτωση που είναι πολύ αλμυρά μπορώ ν’ αφαιρέσω μέρος της άλμης και να προσθέσω νερό αφήνοντάς τα 1-2 μέρες ακόμα να ξαλμυρίσουν. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνω μελιτζανάκι, λάχανο ή άλλα λαχανικά τουρσί. Καλή ευκολία (που έλεγε και η γιαγιά μου)!

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.