Λαχταριστή και πολύ χορταστική κοτόπιτα φτιαγμένη με ψητό κοτόπουλο σούβλας για έξτρα νοστιμιά, έτοιμη σφολιάτα και πολλά λαχανικά όπως πράσο, μανιτάρια, καρότο και πιπεριές. Δεν λείπουν τα μυρωδικά όπως το θυμάρι και ο μαϊντανός, λίγο άσπρο κρασί, τυρί κασέρι και μια λαχταριστή και σφιχτοδεμένη μπεσαμέλ που δένει όλα τα υλικά μαζί σε μια νοστιμότατη γέμιση. Μπορεί αυτή η κοτόπιτα να μην είναι γρήγορη στην ετοιμασία της, λόγω του ό,τι τα λαχανικά χρειάζονται προετοιμασία (πλύσιμο, κόψιμο, γύρισμα), είναι όμως φαγητό που μπορεί να ετοιμασθεί, να ψηθεί και ό,τι (κι αν) περισσέψει, να διατηρηθεί στην κατάψυξη μέχρι την επόμενη φορά που θα λαχταρίσουμε κοτόπιτα. Εμένα αυτό με παρηγορεί…
Οδηγίες
- Ξεκινάω με την μπεσαμέλ την οποία αφού ετοιμάσω, κρατάω στην άκρη να κρυώσει. Σ’ ένα σκεύος ζεσταίνω το βούτυρο και τον ζωμό σε κύβο, μέχρι να λιώσουν. Ρίχνω το αλεύρι κι ανακατεύω με τον αυγοδάρτη ωσότου έχω μια ρευστή ζύμη. Κατόπιν προσθέτω σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας τακτικά να ομογενοποιηθεί. Στο τέλος θα πρέπει να έχω μια σφιχτή μπεσαμέλ. Προσθέτω το μοσχοκάρυδο και το άσπρο πιπέρι (αλάτι δεν χρειάζεται λόγω του κύβου) κι αφήνω στην άκρη να κρυώσει.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και προσθέτω το κρεμμύδι να πάρει χρώμα (7/9). Μόλις μαλακώσει και ροδίσει το κρεμμύδι προσθέτω το πράσο. Αφού μαλακώσει και το πράσο, προσθέτω τα μανιτάρια ν’ αφήσουν τα υγρά τους. Κατόπιν προσθέτω τις πιπεριές και τα καρότα. Σιγοψήνω σε μέτρια προς δυνατή (7/9) φωτιά μέχρι τα λαχανικά να στεγνώσουν από υγρά. Στο τέλος ρίχνω το κρασί και περιμένω να εξατμισθεί. Γαρνίρω με το θυμάρι, λίγο αλατοπίπερο (θυμάμαι ότι ο κύβος είναι ήδη αλμυρός) και τέλος προσθέτω τον μαϊντανό.
- Στο σκεύος με τα λαχανικά ενσωματώνω την μπεσαμέλ και στην συνέχεια το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και το κασέρι σε κύβους. Η γέμιση είναι έτοιμη, δοκιμάζω την γεύση και αν χρειάζεται κάνω διορθώσεις προσθέτοντας αλατοπίπερο. Tip: Αν η γέμιση δεν είναι πολύ σφιχτή μπορώ να προσθέσω 1 κ.γλ. κορν φλάουρ και θα σφίξει στο ψήσιμο. Είναι σημαντικό να μην έχει υγρά γιατί διαφορετικά θα νοτίσει το φύλλο.
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 190°C (πάνω-κάτω αντίσταση). Βουτυρώνω κι αλευρώνω ένα πυρίμαχο ταψί (για να μην κολλήσει η σφολιάτα στο ψήσιμο, όπως συνέβη σε μένα) και στρώνω στον πάτο το πρώτο φύλλο της σφολιάτας. Γεμίζω την πίτα με όλη την γέμιση, στρώνω ομοιόμορφα και κατόπιν σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Αν η σφολιάτα περισσεύει πολύ στα πλαϊνά, μπορώ να την κόψω ώστε να μην δημιουργηθούν χονδρές άκρες. Κατόπιν γυρίζω τις πάνω άκρες να καλύψουν τις κάτω άκρες, για να σφραγιστεί η πίτα. Αλείφω την επιφάνειά της με το γάλα για να πάρει ωραίο χρώμα. Με ένα μαχαίρι, χαράσσω την κοτόπιτα σε κομμάτια και ψήνω στους 190°C για 50-60’ μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να φουσκώσει.
- Αφού ψηθεί, αφήνω την κοτόπιτα να «ξεκουραστεί» για 40’ προτού την κόψω και την σερβίρω, ειδάλλως θα διαλυθεί. Αν περισσέψει, μπορώ να την βάλω στην κατάψυξη αφού κρυώσει καλά και να την διατηρήσω για μέχρι 4 βδομάδες. Η κοτόπιτα επανέρχεται αφού ξεπαγώσει και ζεσταθεί καλά στον φούρνο για 40’ στους 150°C. Καλή επιτυχία!