Το σπαγγέτι με το πέστο αβοκάντο υπήρξε από τις συνταγές που ξαφνιάζουν πολύ ευχάριστα για διάφορους λόγους. Πρώτα απ’ όλα γιατί είναι νοστιμότατη συνταγή με βελούδινη υφή που όμως διαθέτει εναλλαγές (μιλώντας για υφή). Δεύτερον, γιατί μπορεί να σταθεί ως καλοκαιρινή μακαρονάδα, ενώ αν ετοιμασθεί με κοφτά μακαρόνια μπορεί να γίνει μια νόστιμη και δροσερή μακαρονοσαλάτα. Τρίτον, γιατί είναι πρακτική αφού το πέστο μπορεί (και πρέπει) να ετοιμασθεί από νωρίς για να δέσουν οι γεύσεις. Τέταρτον, γιατί είναι μια vegan συνταγή και οι vegan, ως γνωστόν, μας αρέσουν πολύ αφού είναι πρωτίστως ελαφριές. Τέλος, γιατί χαίρεσαι που δημιούργησες κάτι νέο, διαφορετικό και υγιεινό χωρίς να διαθέσεις πολύ χρόνο.
Οδηγίες
- Τοποθετώ στο μπλέντερ χειρός όλα τα υλικά του πέστο κι αλέθω μέχρι να έχω μια ομοιογενή βελούδινη κρέμα. Δοκιμάζω την γεύση και διορθώνω προσθέτοντας κάποιο από τα υλικά. (Ιδανικά φτιάχνω το πέστο αβοκάντο 1-2 μέρες νωρίτερα και το διατηρώ στο ψυγείο να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα.)
- Βράζω τα μακαρόνια σύμφωνα με τον αναγραφόμενο χρόνο μέσα στον ζωμό λαχανικών και προσθέτω όσο αλάτι χρειάζεται (θυμάμαι ότι ο έτοιμος κύβος είναι ήδη αλμυρός). Τα σουρώνω και τα μεταφέρω σε μεγάλο μπολ. Προσθέτω όλο το πέστο αβοκάντο κι ανακατεύω να πάει παντού. Αν η σάλτσα είναι πολύ παχύρευστη προσθέτω λίγο βραστό νερό από τα μακαρόνια ωσότου αποκτήσει την επιθυμητή υφή.
- Μεταφέρω τα σπαγγέτι ισομερώς σε τρία πιάτα σερβιρίσματος και γαρνίρω με το ξύσμα λεμονιού, τ’ αλεσμένα κάσιους, τα φύλλα βασιλικού, τα κομμένα ντοματάκια και το μπούκοβο ή πιπέρι. Αν προτιμώ, μπορώ να αλέσω τ’ ολόκληρα κάσιους με τ’ άλλα υλικά του πέστο και η υφή της μακαρονάδας θ’ αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Καλή όρεξη!