Κι όμως! Εκτός από τις αγκινάρες αλά πολίτα, που ίσως είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος να μαγειρεύουμε τις αγκινάρες, φαίνεται πως υπάρχει καταπληκτική συνταγή και για αγκιναρόπιτα! Η έκπληξή μου όταν το διαπίστωσα ήταν μεγάλη, ενώ η πρώτη δοκιμή έγινε με φίλους που φαίνεται πως βρήκαν την ιδέα εξίσου ενδιαφέρουσα. Η εκτέλεση έγινε με την ακόλουθη τηνιακή συνταγή προσαρμοσμένη στις προτιμήσεις μας. Την αγκιναρόπιτα μπορούμε να την ετοιμάσουμε ιδανικά με φρέσκες και τρυφερές ανοιξιάτικες αγκινάρες ή ολόχρονα με κατεψυγμένες που βρίσκουμε καθαρισμένες, έτοιμες για κατανάλωση.
Οδηγίες
- Κόβω τις φρέσκες ή αποψυγμένες αγκινάρες σε μικρούς κύβους.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και γυρνάω αρχικά το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (6/9). Κατόπιν προσθέτω τις αγκινάρες και τις γυρνάω κι αυτές για 5’, ωσότου ψηθούν λίγο. Στην συνέχεια προσθέτω τα πράσα κι αργότερα τα καρότα. Αφήνω τα λαχανικά να ψηθούν για 10’ σε μέτρια θερμοκρασία (5/9) και να πιούν τα υγρά τους. Αφού ψηθούν τ’ αφήνω στην άκρη να γίνουν χλιαρά.
- Βουτυρώνω κι αλευρώνω ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνω το φύλλο της ζύμης κουρού. Η ζύμη κουρού είναι προαιρετική καθώς η αγκιναρόπιτα μπορεί να σταθεί και χωρίς βάση, απλά γίνεται πιο σταθερή σε περίπτωση που θέλουμε να την πάρουμε μαζί μας σαν κολατσιό και πιο ευπαρουσίαστη ετοιμάζοντάς την για κάποιο τραπέζι.
- Ανακατεύω τα λαχανικά με τα τριμμένα τυριά και τον άνηθο. Ρίχνω πάνω στην ζύμη ή απευθείας στο πυρίμαχο σκεύος το μείγμα λαχανικών, στρώνω ομοιόμορφα την επιφάνεια και περιχύνω με το χτυπημένο μείγμα γάλακτος κι αυγών.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50’ μέχρι η αγκιναρόπιτα να φουσκώσει και να πάρει χρώμα. Εφόσον χρησιμοποιήσω για βάση το φύλλο κουρού βεβαιώνομαι πως η πίτα έχει ψηθεί επαρκώς κι από την κάτω της πλευρά. Καλή όρεξη!