Αλμυρό τσίζκεικ, ντάκος

Αλμυρό τσίζκεικ, ντάκος

8
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Αν πρέπει να ετοιμάσετε ΜΙΑ συνταγή γιατί θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, τότε μην παραλείψετε να ετοιμάσετε αυτό το μοναδικό τσίζκεικ που θυμίζει κρητικό ντάκο και είναι η αλμυρή εκδοχή του κλασικού τσίζκεικ. Το αλμυρό τσίζκεικ σερβίρεται στην θέση σαλάτας ή ορεκτικού και κάνει πραγματικά μεγάλη εντύπωση στο τραπέζι ή στον μπουφέ.

Στο αλμυρό τσίζκεικ η κλασική μπισκοτένια βάση αντικαθίσταται από τριμμένο παξιμάδι και καρύδι, η κρέμα στην μέση αποτελείται από ξαρμυρισμένη φέτα και άφθονο τυρί κατίκι ενώ η επικάλυψη γίνεται με χρωματιστά ψημένα ντοματίνια με μυρωδικά σε σάλτσα μπαλσάμικου κι ελαιόλαδου.

Αν κι η ετοιμασία του αλμυρού τσίζκεικ δεν διαφέρει από αυτήν του γλυκού, καλό είναι να ετοιμασθεί λίγες μόνο ώρες προτού σερβιριστεί γιατί το παξιμάδι όσο στέκεται νοτίζει και χάνει την τραγανή υφή του. Φυσικά, υπάρχει και η επιλογή να κάνουμε την ετοιμασία των επιμέρους υλικών από νωρίς και να προχωρήσουμε στην συναρμολόγηση λίγο πριν το σερβίρισμα.

Οδηγίες

  1. Με ένα πινέλο λαδώνω μια ανοιγόμενη φόρμα διαμέτρου 26-28 εκ.. Αλέθω στο multi χειρός τα παξιμάδια και κατόπιν τα καρύδια και τ’ αναμιγνύω όλα μαζί σε ένα μπολ. Λιώνω το βούτυρο για μερικά δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων (ή σε ένα μικρό σκεύος στο μάτι), το ρίχνω από πάνω κι ανακατεύω καλά να πάει παντού.
  2. Ρίχνω το μείγμα με τ’ αλεσμένα παξιμάδια στην ανοιγόμενη φόρμα και με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού πιέζω να στρώσει ομοιόμορφα. Τοποθετώ την βάση στο ψυγείο να δέσει όσο θα ετοιμάζω τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Κόβω τα ντοματίνια στην μέση και τα τοποθετώ με κομμένη την πλευρά προς τα κάτω σε ένα αντικολλητικό σκεύος με 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Ζεσταίνω το μάτι στο 6/9 κι αφήνω τα ντοματίνια να ψηθούν ελαφρώς (για 5-7’ περίπου) προτού μαλακώσουν πολύ και λιώσουν. Λίγο πριν τ’ αποσύρω από την φωτιά τα πασπαλίζω με την ζάχαρη και το μπαλσάμικο. 
  4. Αφήνω τα ντοματίνια στην άκρη να κρυώσουν. Επίσης, κόβω τα pomodori σε μικρούς κύβους και τα κρατώ στην άκρη. 
  5. Σ’ ένα μπολ τοποθετώ την ξαρμυρισμένη φέτα και την πατάω με το πιρούνι να λιώσει. Προσθέτω το κατίκι, ανακατεύω ν’ αναμιχτούν τα τυριά καλά και διατηρώ το μείγμα στο ψυγείο ωσότου το χρειαστώ.  
  6. Αφού έχω ετοιμάσει όλα τα μέρη του τσίζκεικ μπορώ να κάνω την συναρμολόγηση οποιαδήποτε στιγμή με εξυπηρετεί. Βγάζω την βάση του τσίζκεικ από το ψυγείο κι απλώνω αρχικά την κρέμα φέτας. Κατόπιν στρώνω τα ψιλοκομμένα pomodori. 
  7. Στην συνέχεια, στρώνω ομοιόμορφα τα ψημένα ντοματίνια (με την κομμένη τους πλευρά προς τα κάτω) ενώ δεν παραλείπω να ρίξω το ζουμί που έχουν αφήσει από πάνω. Προσθέτω το θυμάρι, το αλατοπιπέρο και στρώνω τα φύλλα βασιλικού. Λίγο προτού σερβίρω το τσίζκεικ ρίχνω από πάνω το ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο, όπως ακριβώς στη σαλάτα. 
  8. Τέλος, αν έχετε chutney ντομάτας ή άλλο chutney της αρεσκείας σας μπορείτε να το ζεστάνετε (1-2 κ.σ.) και να το προσθέσετε στα ψημένα ντοματάκια καθώς θα δώσει περισσότερη και πιο ενδιαφέρουσα γεύση. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε μερικές ροδέλες ελιάς ή λίγη κάππαρη για επιπλέον διακόσμηση και πιο πικάντικη γεύση. Καλή επιτυχία!

Rate