Ελαφριά καρμπονάρα με πέστο αρακά

Ελαφριά καρμπονάρα με πέστο αρακά

4
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας

Μια καρμπονάρα πολύ διαφορετική από τις συνηθισμένες, ιδιαίτερα νόστιμη, αρωματική και υγιεινή. Η ιδέα βασίζεται στον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής της καρμπονάρας συνδυάζοντας ένα αρωματικό πέστο με βάση τον αρακά, τα κουκουνάρια, την παρμεζάνα, τον φρέσκο βασιλικό, τον φλοιό και τον χυμό λεμονιού και φυσικά το σκόρδο. Δεν παραλείπουμε να πασπαλίσουμε από πάνω με τραγανά κομμάτια ψιλοκομμένου μπέικον ή (κυπριακής) λούντζας. Δοκιμάστε αυτή την εκτέλεση ένα βράδυ με φίλους αν θέλετε να προσφέρετε κάτι χορταστικό και πρωτότυπο με πλούσια γεύση, χωρίς περίσσιες θερμίδες. Η συνταγή για την “skinny carbonara” είναι ελαφρά προσαρμοσμένη από το βιβλίο του Jamie Oliver “Everyday superfood”.

Οδηγίες

  1. Βράζω τον αρακά για 15’ περίπου σε αλατισμένο νερό ωσότου ψηθεί και κρατάει (να είναι al dente).
  2. Καβουρδίζω τα κουκουνάρια (ή τ’ ασπρισμένα αμύγδαλα) σε αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά (3/9) για 20’ περίπου ή ωσότου πάρουν χρώμα και γίνουν τραγανά. Τα κρατάω στην άκρη να κρυώσουν.
  3. Παράλληλα, ψιλοκόβω το μπέικον ή την λούντζα σε λεπτές λωρίδες. Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο (θερμοκρασία 6/9) και γυρνάω το μπέικον ωσότου ψηθεί και γίνει τραγανό. Μόλις είναι έτοιμο, το στραγγίζω σε ένα κομμάτι απορροφητικού χαρτιού κουζίνας και το κρατάω στην άκρη μέχρι να το χρειαστώ.
  4. Ρίχνω στο μπλέντερ τα καβουρδισμένα κουκουνάρια, τα φύλλα βασιλικού, την παρμεζάνα, τον φλοιό και τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο και το αλατοπίπερο. Αλέθω μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Κατόπιν ενσωματώνω και τον βρασμένο αρακά τον οποίο αλέθω μέχρι του σημείου που κρατάει την υφή του. Μεταφέρω τα ¾ του πέστο αρακά στο τηγάνι που τηγάνισα το μπέικον και το διατηρώ ελαφρά ζεστό (2/9).
  5. Βράζω τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τον αναγραφόμενο χρόνο. Εν τω μεταξύ, χτυπάω τ’ αυγά με το γιαούρτι μέχρι να έχω μια ομογενοποιημένη κρέμα. Όταν τα μακαρόνια είναι έτοιμα, τα σουρώνω και κρατάω ένα ποτήρι από το νερό που βράσανε. Το νερό στο οποίο βράσανε τα μακαρόνια έχει άμυλο το οποίο θα δέσει και θα δώσει πλούσια υφή στην κρέμα καρμπονάρας και στο πέστο.
  6. Αφού τα μακαρόνια κρυώσουν στο σουρωτήρι για 1-2’ τα επαναφέρω στην κατσαρόλα που βράσανε και ρίχνω από πάνω το μείγμα του αυγού. Ανακατεύω με γρήγορες κινήσεις να πάει το μείγμα παντού ενώ προσθέτω και λίγο από το νερό των μακαρονιών που έχω φυλάξει για να δέσει η σάλτσα και να γίνει ελαφρά κρεμώδης.
  7. Μεταφέρω την καρμπονάρα στο τηγάνι με το πέστο, αποσύρω από την φωτιά, ανακατεύω και προσθέτω όσο ζεστό νερό από τα μακαρόνια χρειάζεται ακόμα για να δέσει το πέστο με τα ζυμαρικά. Δοκιμάζω κι αλατοπιπερώνω αναλόγως και ρίχνω από πάνω το τηγανισμένο μπέικον, το υπόλοιπο πέστο και λίγη παρμεζάνα ακόμα. Σερβίρω αμέσως κι απολαμβάνω μια μοναδική κι ελαφριά καρμπονάρα!

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.