Η ρυζοσαλάτα είναι γνωστή για το πόσο υγιεινή είναι και ταυτόχρονα δροσερή και χορταστική. Είναι μια πλούσια σαλάτα που εκτός από ρύζι, περιέχει τόνο κονσέρβας ή ψητό κοτόπουλο και κάποιο βρασμένο όσπριο. Για να είναι περισσότερο θρεπτική, προτιμήστε αναποφλοίωτο ρύζι ενώ μην παραλείψετε να προσθέσετε κι άγριο ρύζι για έξτρα γεύση. Μιας κι αυτές οι σαλάτες ετοιμάζονται χωρίς ιδιαίτερη συνταγή, (βλ. επίσης την Σαλάτα με τις υπερτροφές “superfoods”) αξιοποιήστε τα υπόλοιπα που έχετε στο ψυγείο σας και συνθέστε την ανάλογα με τα γούστα σας. Χρησιμοποιήστε φρέσκα μυρωδικά όπως φρέσκο κόλιανδρο, βασιλικό ή θυμάρι και φλοιό από λεμόνι, λάιμ ή πορτοκάλι για να δώσετε πιο αρωματική και ενδιαφέρουσα γεύση στην ρυζοσαλάτα. Να θυμάστε πως όση σαλάτα περισσέψει γίνεται ακόμα καλύτερη την επόμενη μέρα, αφού θα έχει μαριναριστεί και θα έχουν δέσει οι γεύσεις. Γι’ αυτό μην διστάσετε να ετοιμάσετε λίγη ποσότητα παραπάνω…
Οδηγίες
- Σε ένα μπολ τοποθετώ το ρύζι, τα βρασμένα όσπρια, τον τόνο ή το κοτόπουλο, το καλαμπόκι, την ντομάτα ή την πιπεριά και το κομμένο κρεμμύδι. Ύστερα προσθέτω το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, τον χυμό λάιμ, το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο και τα φρέσκα φύλλα κόλιανδρου.
- Αλατοπιπερώνω επαρκώς, δοκιμάζοντας και προσθέτοντας ό,τι χρειάζεται. Αν επιθυμώ η σαλάτα μου να γίνει ελαφρά πικάντικη, προσθέτω και το μπούκοβο που θα της δώσει σίγουρα ένα “kick” παραπάνω. Καλή απόλαυση!