photo: www.mexicanplease.com

Τάκος με κιμά

4
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Αν και τα τάκος με κιμά για τους μεξικάνους είναι βασικό είδος διατροφής  για εμάς (μικρούς και μεγάλους) είναι απλά μεγάλη λιχουδιά! Tα τάκος-κάτι ανάλογο με τα δικά μας σουβλάκια- είναι παραδοσιακό μεξικάνικο πιάτο με πίτα από καλαμπόκι και γέμιση από διάφορα υλικά όπως θαλασσινά, χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο, λαχανικά, τυρί, μέχρι κι αυγά. Η πίτα γαρνίρεται με φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι, πικάντικη σάλτσα ντομάτας, γκουκαμόλε (ντιπ από αβοκάντο), κόλιανδρο, και τσίλι και τρώγεται χωρίς την βοήθεια μαχαιροπίρουνων.

Τα τάκος από σκληρή τορτίγια ονομάζονται hard-shell tacos, έχουν σχήμα “U” και τα βρίσκουμε συσκευασμένα στην αγορά. Τα hard-shell tacos είναι φτιαγμένα από καλαμπόκι και είναι προτηγανισμένα. Αντιθέτως τα soft-shell tacos που βρίσκουμε επίσης στο εμπόριο είναι φτιαγμένα από αλεύρι και είναι μαλακά, αν και παραδοσιακά ετοιμάζονται κι αυτά από καλαμπόκι (πηγή: wikipedia).

Μαλακά ή σκληρά υπάρχει μεγάλη δυνατότητα επιλογής της γεύσης και του συνδυασμού των υλικών των τάκος γι’ αυτό και υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλομορφία, είτε αυτά είναι παραδοσιακά είτε δεν είναι λόγω της διεθνοποίησης της μεξικάνικης κουζίνας (υπάρχουν μέχρι indian tacos, breakfast tacos κ.α.). Πάνω απ’ όλα όμως είναι διαδικασία που απαιτεί παρέα και φίλους και μια καλή αφορμή για μάζωξη γιατί είναι πιο ωραίο να φτιάχνεις tacos με καλή παρέα! Εδώ θα μάθετε τι χρειάζεστε για να φτιάξετε τάκος με κιμά, ποια μέρη θα αγοράσετε και ποια θα ετοιμάσετε στο σπίτι.

Οδηγίες

  1. Για τον κιμά, γυρίζω το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι για 2-3’ σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία (7/9) μέχρι να πιούν τα υγρά τους και να πάρουν λίγο χρώμα, ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτω την πιπεριά και στην συνέχεια ρίχνω τον κιμά. Γυρίζω και τον κιμά τακτικά μέχρι ν’ ασπρίσει και να πιεί τα υγρά του και κατόπιν προσθέτω τις φρέσκες ντομάτες, την πάστα ντομάτας, το μπούκοβο, το κύμινο, τον κουρκουμά, την ζάχαρη και το αλατοπίπερο. Ψήνω τον κιμά σε μέτρια θερμοκρασία (5/9) ωσότου στεγνώσει, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει. Δοκιμάζω την γεύση, διορθώνω αναλόγως κι αφήνω στην άκρη να κρυώσει.
  2. Για το γκουακαμόλε, χτυπάω αρχικά στο μπλέντερ τα δύο αβοκάντο με το κρεμμύδι, τον χυμό και τον φλοιό λεμονιού και τον χυμό μοσχολέμονου. Αφού σχηματιστεί μια αλοιφή προσθέτω στο μείγμα το ελαιόλαδο, τον κόλιανδρο, το αλατοπίπερο και λίγο tabasco. Ξαναχτυπώ και δοκιμάζω την γεύση για τυχόν διορθώσεις. Μεταφέρω το γκουακαμόλε σε ένα μπολ και το διατηρώ σκεπασμένο στο ψυγείο.
  3. Όταν έρθει η ώρα τους σερβιρίσματος ζεσταίνω στο φούρνο τα τάκος σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας και στρώνω στο τραπέζι σε ξεχωριστά μπολ όλα τα υλικά, συμπεριλαμβανομένου του κιμά και του γκουακαμόλε.
  4. Φτιάχνω τα τάκος μου γεμίζοντας αρχικά με τον κιμά, το τυρί, τα σαλατικά, την κόκκινη σάλτσα (η πικάντικη δίνει υπέροχη γεύση) και τέλος το γκουακαμόλε. Συνοδεύω τα τάκος με κιμά με βρασμένα καλαμπόκια για ένα πλήρες μεξικάνικο γεύμα. Καλή απόλαυση!

photo: www.mexicanplease.com

Rate