Τάρτα Σοκολάτας με Δαμάσκηνα και Καρύδια

Τάρτα Σοκολάτας με Δαμάσκηνα και Καρύδια

12
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας

Αυτή η ψητή τάρτα σοκολάτας που συνδυάζει την βάση της τάρτας με το αφράτο κέικ, θυμίζει Χριστούγεννα. Η γεύση της και το άρωμα της φέρνει στο νου τις ευωδίες των γιορτινών ημερών. Αν σας αρέσουν δε τα γλυκίσματα της βόρειας Ευρώπης που είναι πλούσια σε ξηρούς καρπούς, ξερά φρούτα κι αλκοόλ, τότε αυτή η τάρτα θα σας ξετρελάνει. Εκτός από φρέσκο βούτυρο, μυρίζει σοκολάτα και κονιάκ ενώ τ’ άφθονα ξερά δαμάσκηνα και η τραγανή καρυδόψιχα εκτός από ωραία υφή προσφέρουν γεμάτη γεύση. Σίγουρα δεν είναι μια ελαφριά συνταγή ούτε κατάλληλη για τους μήνες που έχει πολλή ζέστη. Είναι όμως ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα παρέα με ένα ζεστό ρόφημα (προσαρμοσμένη συνταγή από advertorial του βουτύρου Lurpak).

Οδηγίες

  1. Αφού έχω κόψει τα ξερά δαμάσκηνα σε μικρά μέρη, τα μουλιάζω στο ρούμι ή το κονιάκ για 2 ώρες.
  2. Βουτυρώνω κι αλευρώνω μια πυρίμαχη ταρτιέρα διαμέτρου 28-30 εκ.. Κατόπιν ζυμώνω όλα τα υλικά της ζύμης μέχρι να ομογενοποιηθούν και την στρώνω ομοιόμορφα στην ταρτιέρα. Τοποθετώ την ταρτιέρα στην κατάψυξη να κρυώσει ωσότου ετοιμάσω τη γέμιση.
  3. Λιώνω την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων, ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτω την άχνη ζάχαρη κι ανακατεύω να λιώσει.
  4. Κατεβάζω από το μπεν μαρί και προσθέτω τ’ αλεύρια, την κανέλα, την καρυδόψιχα και τα δαμάσκηνα μαζί με το ρούμι ή το κονιάκ. Ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  5. Χτυπάω τ’ ασπράδια αυγών με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μαρέγκα, σε χαμηλή ταχύτητα. Ιδανικά χρησιμοποιώ μίξερ χειρός, προκειμένου να ενσωματωθεί περισσότερος αέρας και να σταθεί καλύτερα η μαρέγκα. Στην συνέχεια με μια μαρίζ ενσωματώνω σταδιακά την μαρέγκα στην ζύμη. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν πετύχει η μαρέγκα την ενσωματώνω στη ζύμη παρ’ όλα αυτά και συνεχίζω κανονικά, απλά η ζύμη θα γίνει λιγότερο αφράτη χωρίς να επηρεάζεται η γεύση της ή το τελικό αποτέλεσμα.
  6. Γεμίζω την ταρτιέρα με την γέμιση και ψήνω στους 170°C για 50’ περίπου. Αφού κρυώσει η τάρτα θα πρέπει να είναι μαλακή κι αφράτη από πάνω και σταθερή από κάτω χάρη στην τάρτα. Καλή απόλαυση!

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.