Αυτή η εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο θυμίζει τις κυπριακές φλαούνες (που ετοιμάζονται το Πάσχα) αφού περιέχει χαλούμι και σταφίδες και μυρωδικά όπως μαχλέπι, μαστίχα και μπόλικο δυόσμο. Γίνεται τραγανή από έξω, γεμάτη και νωπή από μέσα ενώ ο συνδυασμός της ελαφρά αλμυρής και υπόγλυκης γεύσης της, είναι που την κάνει ιδιαίτερη και ιδανική για όλες τις ώρες της ημέρας.
Η τυρόπιτα χωρίς φύλλο ετοιμάζεται όπως ένα κέικ και η παρασκευή της δεν απαιτεί ούτε καν μίξερ. Όλα τα υλικά προστίθενται σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύονται και στην συνέχεια η ζύμη τοποθετείται στην φόρμα ψησίματος για τον φούρνο.
Αν επιθυμείτε να ετοιμάσετε ένα υγιεινό και χορταστικό σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας και για όλη την οικογένεια, τότε δοκιμάστε αυτήν την υπέροχα διαφορετική τυρόπιτα που ετοιμάζεται μέσα σε 15’ και τρώγεται εξίσου γρήγορα. Για πιο απλή στη γεύση τυρόπιτα χωρίς φύλλο που να ετοιμάζεται με την ίδια ευκολία, διαβάστε για την τυρόπιτα με χαλούμι και δυόσμο και το αλμυρό κέικ.
Οδηγίες
- Σε ένα ευρύχωρο μπολ τοποθετώ τα τυριά, το αλεύρι με το baking powder, το μαχλέπι, την μαστίχα, το αλάτι κι ανακατεύω. (Εφόσον προτιμώ μπορώ ν’ αντικαταστήσω το αλεύρι ολικής με αλεύρι για όλες τις χρήσεις.)
- Στην συνέχεια προσθέτω τ’ αυγά, το ελαιόλαδο, το γάλα, το γιαούρτι, τους δυόσμους κι ενσωματώνω.
- Τέλος προσθέτω τις αλευρωμένες σταφίδες στη ζύμη κι ανακατεύω να πάνε παντού. (Η ζύμη θα θυμίζει ως προς την πυκνότητά της αυτή του κέικ.)
- Μεταφέρω τη ζύμη σε βουτυρωμένη κι αλευρωμένη φόρμα του ψωμιού και πασπαλίζω με τα σουσάμια. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50’. Γνωρίζω ότι η τυρόπιτα έχει ψηθεί όταν τρυπώντας στο κέντρο της με μια οδοντογλυφίδα αυτή βγαίνει στεγνή. Κόβω την τυρόπιτα αφού κρυώσει και γίνει χλιαρή.
- Αν επιθυμώ να διπλασιάσω την δοσολογία τότε ψήνω σε στρογγυλή φόρμα του κέικ για την ίδια ώρα περίπου. Καλή επιτυχία!