Κριθαράκι στο φούρνο

Κριθαράκι στο φούρνο

4-6
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Αυτό το κριθαράκι μαγειρεμένο και τελειωμένο στο φούρνο είναι το απόλυτο συνοδευτικό ενώ στέκει ωραιότατα και μόνο του, στην θέση μιας εναλλακτικής μακαρονάδας. Ζουμερό και μελωμένο από μέσα, τραγανό και ξεροψημένο από πάνω χάρη στα τυριά και την γαλέτα, δεν θεωρείται τυχαία κλασικό comfort food της ελληνικής κουζίνας.

Οδηγίες

  1. Τοποθετώ σε ένα βαθύ σκεύος το κρεμμύδι, το σκόρδο (αν χρησιμοποιώ), την πολτοποιημένη ντομάτα, την πάστα ντομάτας (αν χρειάζεται) και την ζάχαρη, και δίνω βράση ψήνοντας την σάλτσα για 5’ (4/9).
  2. Κατόπιν προσθέτω το κριθαράκι , το λάδι, τον κουρκουμά, το αλατοπίπερο, κι αρχικά λίγο βραστό νερό. Κλείνω το καπάκι κι αφήνω το κριθαράκι να σιγοβράσει. Καθώς βράζει το κριθαράκι  παρακολουθώ μήπως απορροφήσει όλο το νερό και χρειαστεί επιπρόσθετο (πάντα βραστό νερό για να μην πέσει η θερμοκρασία), ενώ δεν παραλείπω ν’ ανακατεύω τακτικά καθώς έχει την τάση να κολλάει στον πάτο του σκεύους. Ο λόγος που προσθέτω το νερό σταδιακά είναι για να μην πέσει περισσότερο από όσο χρειάζεται. Επίσης, γνωρίζω πως το λάδι βοηθά το κριθαράκι να μην λασπώσει και να παραμείνει σπυρωτό (αρκεί φυσικά, να μην παραβράσει).
  3. Αφού το κριθαράκι έχει ψηθεί σε μεγάλο βαθμό, το μεταφέρω σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Προσθέτω, αν χρειάζεται, λίγο νερό ακόμα και πασπαλίζω την επιφάνεια με τα τριμμένα τυριά και την γαλέτα.
  4. Ψήνω στο γκριλ του φούρνου για 5-10’ ωσότου ροδίσει το κριθαράκι κι αποκτήσει τραγανή κρούστα. Σερβίρω αμέσως, όσο ακόμα είναι ζεστό. Καλή απόλαυση!

Rate