Φωτό: https://www.pinterest.com

Πίτα του Βοσκού (Shepherd’s pie)

6-8
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Η πίτα του βοσκού (γνωστή κι ως shepherd’s pie) είναι ένα θεσπέσιο οικογενειακό φαγητό που περιλαμβάνει λαχανικά με κοκκινιστό κιμά σε παχύρευστη σάλτσα και πουρέ πατάτας με τραγανή κρούστα τυριού, σε δύο στρώσεις. Φαγητό συνώνυμο των φτωχών που χρησιμοποιούσαν υπολείμματα κρέατος και λαχανικών, έχει εξελιχθεί σε πιάτο που μπορεί να απαντηθεί είτε ως κλασικό σπιτικό φαγητό είτε ως πιάτο γκουρμέ εστιατορίου. Είναι πιάτο που διαθέτει ευελιξία ως προς τα υλικά αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά είδη κιμά (βλ. μοσχαρίσιος, χοιρινός ή κοτόπουλου) ενώ και στα λαχανικά μπορεί κανείς να προσθέσει αρακά, φασολάκια, γλυκοπατάτα ή ό,τι άλλο διαθέσιμο υπάρχει. Η ακόλουθη συνταγή θα σας δώσει μια χορταστική και ζουμερή πίτα του βοσκού ιδανική για οικογενειακό ή κυριακάτικο μάζεμα που ισοδυναμεί με πλήρες γεύμα.

Οδηγίες

  1. Γυρίζω το κρεμμύδι σε 2 κσ λάδι σε ένα αντικολλητικό σκεύος σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (6/9) μέχρι να πιεί τα υγρά του και να πάρει χρώμα. Κατόπιν προσθέτω το πράσο και το γυρίζω κι αυτό να μαλακώσει και να πάρει χρώμα. Προσθέτω τα καρότα, το σέλερι και το θυμάρι κι αφήνω να μαλακώσουν όλα μαζί για 5’ σε μέτρια φωτιά (4/9) με κλειστό καπάκι. Μεταφέρω τα λαχανικά σε ένα βαθύ πιάτο.
  2. Ζεσταίνω στο ίδιο σκεύος 2 κσ λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτω τον κιμά και γυρίζω να σπάσει και ν’ ασπρίσει. Αφού πιεί τα υγρά του προσθέτω το κρασί και τα δαφνόφυλλα και περιμένω να απορροφηθεί. Επαναφέρω τα λαχανικά και ρίχνω την ντομάτα, την πάστα ντομάτας, το σέλινο, τον κουρκουμά, το αλεύρι (για να δέσει η σάλτσα) και το αλατοπίπερο, ανακατεύω και σιγοψήνω για 5-10’ με κλειστό καπάκι. 
  3. Παράλληλα βράζω τις πατάτες στον ζωμό για 30’ μέχρι να μαλακώσουν και να πιούν το νερό τους. Στην συνέχεια τις πατάω με το ειδικό εργαλείο και προσθέτω το βούτυρο, το ζεστό γάλα, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο.
  4. Στρώνω σε ένα πυρίμαχο σκεύος τα λαχανικά με τον κιμά και από πάνω απλώνω ομοιόμορφα τον πουρέ. Γαρνίρω με την παρμεζάνα, την γαλέτα και την γλυκιά πάπρικα.
  5. Ψήνω στους 190°C για 45’-50’ ωσότου η πίτα του βοσκού ροδοκοκκινίσει κι αποκτήσει τραγανή κρούστα. Αφαιρώ από τον φούρνο κι αφήνω να κρυώσει για 60’ προτού σερβίρω για να μην διαλυθεί.

Φωτό: https://www.pinterest.com
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.