Ροβίτσα Σούπα

Ροβίτσα Σούπα

4-5
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Η ποικιλομορφία της «ροβίτσας» αυτών των μικρών πράσινων φασολιών ήταν μια αποκάλυψη για εμένα. Η ροβίτσα, γνωστή στ’ αγγλικά ως “mung bean”, είναι μια ακόμη ποικιλία φασολιού άρα όσπριο, που καλλιεργείται ιδιαίτερα στην Ασία (Ινδία, Πακιστάν, Κίνα, Κορέα κ.α.). Η ροβίτσα ετοιμάζεται ως φαγητό (μαγειρευτό, σούπα), σε πάνκεικς για πρωινό, ως επιδόρπιο ή παγωτό για γλυκό, προστίθεται βρασμένη σε σαλάτα (π.χ. αντικαθιστώντας τα ρεβίθια) ή ακόμα κονιορτοποιείται και γίνεται ξηρό μείγμα “paste” (πηγή: wikipedia). Εντύπωση όμως προξενεί η ιδέα πως με την ροβίτσα μπορούμε να ετοιμάσουμε και σπιτικά bean sprouts! Αυτό όμως θα αποτελέσει ξεχωριστή ανάρτηση που θα γίνει σύντομα… Προς το παρόν με την ροβίτσα θα ετοιμάσουμε σούπα με μπαχαρικά και πιο συγκεκριμένα με μείγμα μπαχαρικών κάρυ (curry).

Η ροβίτσα ετοιμασμένη σε σούπα θυμίζει χυλωμένη φακή οπότε, όπως και με την φακή, μπορούμε να την συνδυάσουμε με διάφορα μυρωδικά (βλ. σούπα λαχανικών με κόκκινη φακή). Μιας και το κάρυ όμως είναι καθαρά ασιατικό πιάτο, όπως και η προέλευσή της ροβίτσας, ο συνδυασμός δίνει ένα κλασικό φαγητό.  Η συνταγή είναι πολύ εύκολη όχι μόνο γιατί η ροβίτσα ετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα αλλά γιατί δεν απαιτούνται και πολλά υλικά. Ανάλογα πόσο καυτερή θέλουμε τη σούπα, προσθέτουμε το ανάλογο μείγμα curry (mild, medium, hot) ή γιατί όχι επιπλέον καυτερή πιπεριά.

Οδηγίες

  1. Βάζω τη ροβίτσα σε νερό να φουσκώσει το πολύ για 2 ώρες. Η ροβίτσα δεν θέλει πολλή ώρα φούσκωμα καθώς είναι ευκολόβραστο όσπριο. Αφού φουσκώσει την στραγγίζω, την ξεπλένω και την αφήνω στο σουρωτήρι.
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το λάδι και γυρίζω το κρεμμύδι και τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (6/9) ανακατεύοντας τακτικά. Μόλις ροδίσει το κρεμμύδι, προσθέτω τα μπαχαρικά, το curry, το κύμινο και τους σπόρους κόλιανδρου ν’ αφήσουν τα αρώματά τους.
  3. Στην συνέχεια ρίχνω τη ροβίτσα, προσθέτω 800 ml ζεστό νερό και δίνω βράση. Σιγοψήνω τη ροβίτσα για 40’ περίπου ωσότου ανοίξουν τα φασόλια της κι αρχίσει να χυλώνει. Ενδιαμέσως, προσθέτω όσο βραστό νερό χρειάζεται για να αποκτήσει η σούπα την επιθυμητή ρευστότητα. Συνεχίζω μέχρι να αποκτήσει η σούπα την επιθυμητή πυκνότητα (εμένα ας πούμε η σούπα μου αρέσει χυλωμένη και παχύρευστη). Αλατοπιπερώνω και δοκιμάζω τη γεύση διορθώνοντας αναλόγως. Σερβίρω τη ροβίτσα σούπα ζεστή, ενώ αν την επομένη την ζεστάνω από το ψυγείο θα έχει πήξει οπότε θα θέλει λίγο ζεστό νερό ακόμα. Καλή απόλαυση!

Rate

4 σχόλια

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΔΩΣΩ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΚΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΒΙΤΣΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΧΝΕ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ
    ΥΛΙΚΑ
    500 ΓΡ. ΡΟΒΙΤΣΑ
    2 ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
    2 ΚΛΩΝΑΡΙΑ ΡΙΓΑΝΙ
    ΑΛΑΤΙ
    ΠΙΠΕΡΙ
    ΡΙΓΑΝΙ
    ΚΑΙ ΜΠΟΛΙΚΟ ΛΕΜΟΝΙ.
    ΒΑΖΩ ΤΗΝ ΡΟΒΙΤΣΑ ΜΕ ΜΠΟΛΙΚΟ ΝΕΡΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΒΡΑΣΕΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΣΚΑΣΕΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΦΛΟΥΔΕΣ. (ΟΣΟ ΒΓΑΖΕΤΕ ΤΙΣ ΦΛΟΥΔΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΦΡΙΖΕΤΕ)
    ΟΤΑΝ ΒΓΟΥΝ ΒΑΖΕΤΕ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΟΜΜΕΝΟ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΟ ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΙΓΑΝΙ ΝΑ ΒΡΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΧΥΛΩΣΟΥΝ.
    ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ.

     
  2. Καλησπέρα σας. Αυτό που περιγράφετε μου θυμίζει πολύ τις άσπρες φακές. Πάντως η ροβίτσα με εντυπωσίασε με το πόσο εύκολα ετοιμάζεται και πόσο ωραία χυλώνει. Σας ευχαριστώ πολύ ;-) https://www.dailycious.gr/2014/10/φακές-σούπα-με-λεμόνι-και-ρίγανη-άσπρε

     
  3. Τα φασόλια αυτά είναι και τοπικό προιόν της Μεσσηνίας . Η παραπάνω συνταγή που δίνει η κ. Κούκη είναι η κλασσική της τοπικης κουζίνας.

     
  4. Ωραία λοιπόν, ένας ακόμα λόγος για να τις δοκιμάσουμε κι έτσι! Σας ευχαριστώ για το σχόλιο :-)

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.