Καριόκες

Καριόκες

40
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Αυτά τα σοκολατένια  γλυκίσματα με την τραγανή σοκολατένια κρούστα απ’ έξω και την τραγανή εσωτερική υφή χάρη στα κομμάτια καρυδιού και μπισκότου, το άρωμα της κανέλας, του κακάο και της βανίλιας αλλά και την υπόνοια αλκοόλ, είναι πλέον μέρος της ελληνικής ζαχαροπλαστικής ιστορίας του τόπου μας (προσαρμοσμένη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη).

Οι καριόκες ξεκίνησαν την ιστορία τους από την Ξάνθη και σήμερα είναι σήμα κατατεθέν της πόλης. Πήραν το όνομά τους από τους κατοίκους του Ρίο Ντε Τζανέιρο, τους Cariokas. Η πατρότητα της παρασκευής αλλά κι η ονοματοδοσία της καριόκας που πλησιάζει πλέον τα 90 χρόνια ζωής στη γαστρονομική ιστορία του τόπου, ανήκουν στον ιδρυτή γνωστού παραδοσιακού ζαχαροπλαστείου της Ξάνθης, ο οποίος την επινόησε κάπου κοντά στο 1926. Σήμερα γίνονται ενέργειες ώστε οι καριόκες να γίνουν προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης  (Π.Ο.Π.) του νομού της Ξάνθης (πηγή www.news247.gr) που διατηρεί τα πρωτεία στις πωλήσεις.

Οδηγίες

  1. Αλέθω στον επεξεργαστή τροφίμων (food processor) τα μπισκότα και τα καρύδια μαζί στην ένδειξη “pulse”ωσότου γίνουν μικρά κομμάτια, ενώ προσέχω να μην γίνουν σκόνη. Μεταφέρω σε ένα ευρύχωρο μπολ.
  2. Λιώνω το βούτυρο, χωρίς να ζεσταθεί και προσθέτω το εκχύλισμα βανίλιας, το κονιάκ, το κακάο, την κανέλα και το αλάτι. Ανακατεύω το μείγμα και το ρίχνω πάνω στα σπασμένα μπισκότα. Προσθέτω και το ζαχαρούχο κι ενσωματώνω καλά.
  3. Τοποθετώ τη ζύμη κατά μήκος σε ανοιγμένη μεμβράνη και τυλίγω σφίγγοντας καλά να συμπιεσθεί και να πάρει σχήμα ρολού. Αφού φροντίσω το ρολό να έχει ίδιο πάχος παντού το τοποθετώ στην κατάψυξη για 1 ώρα.
  4. Λιώνω την κουβερτούρα  σε μπεν μαρί και την διατηρώ ζεστή. Αφαιρώ το ρολό από την κατάψυξη και το κόβω σε ισομεγέθεις φέτες. Βουτάω κάθε φέτα στην λιωμένη σοκολάτα, τινάζω ελαφρά να φύγει η περίσσια ποσότητα και τοποθετώ σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα. (Όσο κρυώνει η σοκολάτα, τόσο πιο παχύρευστη γίνεται η επικάλυψη και τόσο περισσότερη ποσότητα θα χρειαστεί. Γι’ αυτό φροντίζω, η σοκολάτα να διατηρεί την ζεστή της θερμοκρασία.) Μόλις γεμίσει το ταψί το μεταφέρω στην κατάψυξη για 15’ να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.
  5. Αφού στεγνώσει η επικάλυψη σοκολάτας, τυλίγω κάθε κομμάτι είτε σε ασημόχαρτο όπως παραδοσιακά προσφέρονται οι καριόκες είτε σε κομμάτια λαδόκολλας δεμένα με σπάγκο (αυτή είναι η δική μου πρόταση για να μην λερώνονται τα χέρια από την λιωμένη σοκολάτα). Καλή επιτυχία!

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.