Τα μακαρόνια με τυρί πιο γνωστά ως “mac n’ cheese”, είναι αμερικάνικο φαγητό που ελάχιστα διαφέρει από τα δικά μας μακαρόνια φούρνου (o)γκρατέν και που αρέσει πολύ σε όλες τις ηλικίες, ιδίως όμως στις μικρότερες. Η κυριότερη διαφορά από τα δικά μας μακαρόνια βρίσκεται στην ποικιλία τυριού που χρησιμοποιείται κι η οποία είναι το βρετανικό cheddar cheese (από το ομώνυμο αγγλικό χωριό Cheddar). Είναι πλούσιο αγελαδινό τυρί με γεμάτη γεύση, που το συναντάμε είτε σε υπόλευκο χρώμα είτε σε κιτρινοπορτοκαλί χρώμα χάρη σε χρωστικές. Κανείς μπορεί να χρησιμοποιήσει στην θέση του όποιο άλλο αγελαδινό, σκληρό ή ημίσκληρο τυρί με κρεμώδη υφή επιθυμεί, όπως είναι τα αμερικάνικα Monterrey Jack και Colby ή τα ευρωπαϊκά Gouda ή Edam. Στην θέση της μπεσαμέλ η συνταγή περιέχει φρέσκο γάλα δεμένο με corn flour (γνωστή κι ως ψευτομπεσαμέλ) που κάνει την ζωή μας πιο εύκολη και την σιλουέτα μας κομψότερη…
Οδηγίες
- Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά (6/9) ρίχνω το γάλα, την μουστάρδα, το αλατοπίπερο και το corn flour κι ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μέχρι να πάρει βράση και να πήξει, ανακατεύω τακτικά για να μην κολλήσει το γάλα στον πάτο. Αυτή είναι η κρέμα που χρησιμοποιώ στην θέση της μπεσαμέλ η οποία είναι εξίσου νόστιμη, πιο ελαφριά (αφού είναι χωρίς βούτυρο κι αλεύρι) και πολύ πιο γρήγορη! Η κρέμα μπεσαμέλ θα πρέπει να είναι άφθονη για τα μακαρόνια κι όχι ιδιαίτερα σφιχτή αφού θα απορροφηθεί απ’ αυτά στο φούρνο. Σε περίπτωση που η κρέμα γίνει αραιή, αραιώνω λίγο corn flour ακόμα σε λίγο γάλα, προσθέτω λίγη βραστή κρέμα να πάρει θερμοκρασία κι ενσωματώνω περιμένοντας να πάρει νέα βράση. Αν πάλι η κρέμα δείχνει πολύ σφιχτή, απλά προσθέτω λίγο γάλα ακόμα και περιμένω να βράσει εκ νέου.
- Ρίχνω τους κύβους σε άφθονο βραστό νερό και εν συνεχεία προσθέτω τα μακαρόνια, για να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη νοστιμιά. Τα βράζω για 2’ λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο της συσκευασίας, καθώς θα ψηθούν και στην συνέχεια. Τα σουρώνω και τα κρατάω στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετώ τα σουρωμένα μακαρόνια, την ελαφριά μπεσαμέλ, το τριμμένο τυρί cheddar κι ανακατεύω ν’ ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά. Δοκιμάζω κι αλατοπιπερώνω αναλόγως.
- Μεταφέρω το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος το οποίο έχω πρώτα λαδώσει ελαφρώς. Γαρνίρω από πάνω με την γαλέτα (ή το τριμμένο ξερό ψωμί), την παρμεζάνα και την πάπρικα. Φουρνίζω τα μακαρόνια με τυρί στο γκριλ για 10’ περίπου, ωσότου αποκτήσουν ροδοκοκκινισμένη και τραγανή κρούστα. Σερβίρω αμέσως προτού τα mac n’ cheese (μακαρόνια με τυρί) κρυώσουν και στεγνώσουν. Καλή επιτυχία!