Τρίχρωμη Τερίνα Λαχανικών

Τρίχρωμη Τερίνα Λαχανικών

10
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας

Αυτή η τρίχρωμη τερίνα λαχανικών είναι από τα πιο εντυπωσιακά και πολυδιάστατα πιάτα που έχω ετοιμάσει τελευταίως. Το ενδιαφέρον της εκτός από την έντονη τριχρωμία με το ζωντανό πορτοκαλί, το βαθύ πράσινο και το συνδετικό άσπρο, βρίσκεται στην τρισδιάστατη γεύση της, αφού το κάθε λαχανικό με τ’ ανάλογα μυρωδικά και μπαχαρικά αφήνει διαφορετική επίγευση. Επιπλέον, η υφή της είναι μαλακή και βελούδινη, ιδανική εκτός από συνοδευτικό δίπλα σε ψάρι ή κρέας και για ορεκτικό, πάνω σε ψημένα ψωμάκια ή τραγανά oatcakes. Μοναδικό της μειονέκτημα ο χρόνος που απαιτεί η ετοιμασία της, από την άλλη όμως είναι ένα ελαφρύ πιάτο με μεγάλη περιεκτικότητα λαχανικών αλλά κι ελάχιστα λιπαρά. Δοκιμάστε το τώρα, πριν τις εορταστικές μέρες που κοντοζυγώνουν.

Οδηγίες

  1. Προαιρετικά, γυρίζω ένα μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε 1 κσ λάδι σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία μέχρι να πιεί τα υγρά του και να πάρει λίγο χρώμα. Η προσθήκη κρεμμυδιού δίνει βάθος στην γεύση των λαχανικών. Αν προτιμώ, μπορώ απλά να το αχνίσω με λίγο νερό μέχρι να στεγνώσει. Το χωρίζω σε τρία μέρη και το κρατάω στην άκρη.
  2. Αραδιάζω σε δύο ταψιά τα κομμένα λαχανικά, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, την γλυκοπατάτα και το καρότο, τ’ αλατοπιπερώνω ελαφρά και τα γυρνάω σε 1 κσ ελαιόλαδο. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 40’ ενώ τα γυρίζω στα μισά του χρόνου και τ’ αφήνω στην άκρη να κρυώσουν.Αν χρησιμοποιήσω σπανάκι, τοποθετώ το πλυμένο σπανάκι σε αντικολλητικό σκεύος και το αλατοπιπερώνω ελαφρά. Με κλειστό καπάκι σε δυνατή φωτιά (7/9) τ’ αφήνω να πιεί τα υγρά του και να στεγνώσει τελείως ανακατεύοντας τακτικά.
  3. Καλύπτω την φόρμα ψωμιού (loaf pan) που θα χρησιμοποιήσω διάστασης 25 x 11,5 x 7 εκ με δύο κομμάτια λαδόκολλας (βλ εικόνα) και τα λαδώνω με ένα πινέλο.
  4. Τοποθετώ στο μπλέντερ τα υλικά του πράσινου μέρους κι αλέθω μέχρι να έχω έναν ομοιόμορφο πουρέ. Δοκιμάζω την γεύση και διορθώνω αν χρειάζεται. Στο σπανάκι που αφήνει  υγρά προσθέτω και 1 κοφτή κ γλ corn flour.
  5. Μεταφέρω στην φόρμα κι απλώνω το μείγμα ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Επαναλαμβάνω με την στρώση κουνουπιδιού και τέλος με της γλυκοπατάτας/ καρότου ενώ καθαρίζω κάθε φορά ενδιαμέσως το μπλέντερ.
  6. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 190°C και μόλις ζεσταθεί γεμίζω ένα ταψί κατά τα 2/3 με βραστό νερό. Καλύπτω την επιφάνεια της τερίνας με ένα κομμάτι λαδωμένης λαδόκολλας και την τοποθετώ στο μπεν-μαρί.
  7. Ψήνω την τερίνα στο φούρνο για 40-45’ μέχρι να στερεοποιηθεί και να πάρει χρώμα από πάνω. Αφού ψηθεί την αφαιρώ από τον φούρνο κι αφήνω να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα.
  8. Μόλις γίνει χλιαρή, αναποδογυρίζω την εντυπωσιακή τρίχρωμη τερίνα σε μακρόστενη πιατέλα σερβιρίσματος, αφαιρώ τα κομμάτια λαδόκολλας και την σερβίρω είτε ως συνοδευτικό δίπλα σε κρέας ή ψάρι είτε με φρυγανισμένα ψωμάκια ή oatcakes σαν ορεκτικό. Καλή επιτυχία!

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.