Βασιλόπιτα Γεμιστή (Κέικ)

Βασιλόπιτα Γεμιστή (Κέικ)

8
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας

Όταν θέλουμε η βασιλόπιτά μας εκτός από φλουρί να κρύβει κι άλλη έκπληξη, τότε ετοιμάζουμε αυτήν την αφράτη γεμιστή βασιλόπιτα σαν κέικ με πλούσια γέμιση άγλυκης πραλίνας φουντουκιού με σοκολάτα. Η γέμιση κάνει την βασιλόπιτα πιο λαχταριστή χωρίς να λιγώνει (ακολουθήστε την συνταγή για νηστίσιμη πραλίνα φουντουκιού με σοκολάτα που είναι ελαφριά δίχως να της λείπει η γεύση, απαλλαγμένη από λιπαρά και ζάχαρη). Η υφή και η γεμάτη γεύση της βασιλόπιτας, την κάνουν να θυμίζει επιδόρπιο για όλες τις ώρες. Δοκιμάστε την με αφορμή την Πρωτοχρονιά αλλά και σαν κανονικό κέικ τις άλλες μέρες του χρόνου.

Οδηγίες

  • Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη (κρατάω 2 κσ για την μαρέγκα) για 10′ μέχρι να έχω ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα. Προσθέτω έναν – έναν τους κρόκους των αυγών, το γάλα, το κονιάκ, τον χυμό πορτοκάλι και τα ξύσματα πορτοκαλιού και λεμονιού. Συνεχίζω με το κοσκινισμένο αλεύρι, το baking powder, τα αλεσμένα αμύγδαλα και τα καρύδια.
  • Φτιάχνω την μαρέγκα χτυπώντας τ’ ασπράδια αυγών στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Αφού χτυπηθούν για 2’ κι αποκτήσουν όγκο προσθέτω 2 κ.σ. από την ζάχαρη και συνεχίζω το χτύπημα ωσότου η μαρέγκα γυαλίσει και αποκτήσει κορυφές.
  • Προσθέτω στην ζύμη του κέικ την μαρέγκα σε δύο δόσεις ενσωματώνοντας την με μαλακές και κυκλικές κινήσεις από το κέντρο προς τα τοιχώματα, ενώ την ίδια στιγμή περιστρέφω το μπολ. Σκοπός είναι κατά την ενσωμάτωση να μην χάσει η μαρέγκα τον όγκο της.
  • Μεταφέρω τα 2/3 της ζύμης της βασιλόπιτας σε βουτυρωμένη κι αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα (χωρίς τρύπα, διαμέτρου 23-25 εκ.). Απλώνω ομοιόμορφα την σπιτική πραλίνα φουντουκιού με σοκολάτα ή την έτοιμη nutella και καλύπτω με την υπόλοιπη ζύμη.
  • Ψήνω την γεμιστή βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 60’. Βεβαιώνομαι ότι το κέικ έχει ψηθεί καλά όταν τρυπώντας το στο κέντρο με μια οδοντογλυφίδα αυτή βγαίνει στεγνή.
  • Αφού κρυώσει η βασιλόπιτα την μεταφέρω σε πιατέλα, την αχνίζω με λίγη άχνη ζάχαρη περασμένη από κόσκινο και τέλος την διακοσμώ με τα φραγκοστάφυλα ή τα σπόρια ροδιού για καλή χρονιά και καλή τύχη!Και καλή μας χρονιά!

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.