Σπιτικός Γύρος Κοτόπουλο

Σπιτικός Γύρος Κοτόπουλο

4
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Καταπληκτική συνταγή για εύκολο και νόστιμο γύρο κοτόπουλο στο σπίτι, χωρίς τύψεις. Από τα πιο παρεΐστικα φαγητά που μπορώ να σκεφτώ μαζί με τα σπιτικά τάκος με κιμά, ιδίως αν κοντοζυγώνει Τσικνοπέμπτη. Ο γύρος ετοιμάζεται με κοτόπουλο της επιλογής μας και μαρινάρεται αποβραδίς με πάστα μπαχαρικών προκειμένου να γίνει νόστιμος και τρυφερός. Το μυστικό όμως εκτός από το μαρινάρισμα  βρίσκεται και στο σωστό ψήσιμο καθώς ο γύρος πρέπει να ξεροψηθεί εξωτερικά διατηρώντας όμως τα υγρά του που δίνουν έξτρα νοστιμιά κα γεύση. Ευχαριστούμε τη Γαλάτεια Παμπορίδη που έβαλε τον σπιτικό γύρο στη ζωή μας (ελαφρά προσαρμοσμένη συνταγή από το cuisinovia.com).

Οδηγίες

  1. Την προηγουμένη, ζητάω από το κρεοπωλείο να μου ξεκοκαλίσει ένα κοτόπουλο της προτίμησής μου, κρατώντας το ολόκληρο και διατηρώντας την πέτσα. Στο σπίτι, αναμιγνύω όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσω στο μαρινάρισμα δημιουργώντας μια σκουρόχρωμη, παχύρευστη πάστα.
  2. Τοποθετώ το κοτόπουλο με την εσωτερική πλευρά προς τα πάνω και με τα χέρια (φορώντας γάντια μιας χρήσης) ή ένα πινέλο, απλώνω στην επιφάνεια την πάστα. Κρατάω ένα μέρος της πάστας για την εξωτερική του πλευρά, σκορπίζω το σκόρδο κομμένο σε φέτες και διπλώνω το κοτόπουλο στα δύο (στήθος με στήθος). Αφήνω το κοτόπουλο στο ψυγείο να μαριναριστεί όλο το βράδυ μέχρι την επόμενη μέρα.
  3. Την άλλη μέρα, 2 ώρες πριν το σερβίρισμα προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C, στην αντίσταση. Απλώνω μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετώ το κοτόπουλο διπλωμένο στα δύο. Φροντίζω το ψαχνό κρέας να μην μένει ακάλυπτο για να μην ξεραθεί. Ψήνω αρχικά για 40’ και στη συνέχεια γυρίζω το κοτόπουλο από την άλλη πλευρά για άλλα 30’ (οι χρόνοι είναι ενδεικτικοί, αναλόγως του φούρνου). Το κοτόπουλο θα πρέπει να πάρει χρώμα και να είναι ξεροψημένο, αλλά να μην στεγνώσει εσωτερικά.
  4. Όσο ψήνεται το κοτόπουλο στο φούρνο ετοιμάζω τη σάλτσα γιαουρτιού αναμιγνύοντας όλα τα υλικά. Αφού βγάλω το κοτόπουλο από το φούρνο το σκεπάζω με ένα αλουμινόχαρτο και το αφήνω να ξεκουραστεί για 15-20’ και να τραβήξει τα υγρά του προτού το κόψω.
  5. Μεταφέρω το κοτόπουλο σε ξύλο κοπής και το τεμαχίζω με κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές λωρίδες. Σερβίρω αμέσως μέσα σε ζεσταμένες πίτες με τη σάλτσα γιαουρτιού ή με σάλτσα ταχίνι (ή και τις δύο!) και λεπτοκομμένα λαχανικά της αρεσκείας μου. Καλή επιτυχία!

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.