Τονοσαλάτα με Φακές Beluga και Σάλτσα με Γιαούρτι

Τονοσαλάτα με Φακές Beluga και Σάλτσα με Γιαούρτι

4-5
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Αυτή η πλούσια τονοσαλάτα με τις μικρές μαύρες φακές τύπου Beluga που θυμίζουν χαβιάρι, το άγριο ρύζι, τα φρέσκα λαχανικά, το αγγουράκι και την κάπαρη τουρσί, τα σφιχτοβρασμένα αυγά και την πατάτα, το αβοκάντο, τα φρέσκα μυρωδικά και τη δροσερή σάλτσα με γιαούρτι και μαγιονέζα, είναι μοναδική. Η αρωματική και δροσερή σάλτσα με λεμόνι που καλύπτει τη σαλάτα δένει αρμονικά με το τόνο, τη φακή και το ρύζι αλλά και τα λαχανικά κι έτσι κάθε μπουκιά είναι μια γευστική πανδαισία.

Το στοιχείο που κλέβει την παράσταση σε αυτό το πιάτο είναι αναμφίβολα οι φακές Beluga. Μικρές, μαύρες, όχι πολύ βρασμένες ώστε να στέκονται στο δόντι (al dente) ταιριάζουν πολύ με το μαύρο ρύζι, το τόνο αλλά και τη σάλτσα γιαουρτιού. Η ιδέα της φακής πηγάζει από τις διάφορες σαλάτες με υπερτροφές που έχουμε βάλει στο μαγειρικό μας ρεπερτόριο τον τελευταίο καιρό για πιο ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Επειδή όμως τις φακές τις αγαπάμε ιδιαίτερα, στο Dailycious.gr θα βρείτε πολλές ακόμα συνταγές με φακές.

Η τονοσαλάτα, αν και διαθέτει πολλά υλικά, ετοιμάζεται μέσα σε 45’ κι αποτελεί πλήρες, χορταστικό, ελαφρύ και πολύ νόστιμο γεύμα. Επειδή δεν είναι βαριά επιλογή μπορεί να σταθεί ως ελαφρύ βραδινό, χορταστικό μεσημεριανό ή φαγητό της τελευταίας στιγμής όταν δεν υπάρχει κάτι άλλο έτοιμο. Τρώγεται ιδιαίτερα ευχάριστα το καλοκαίρι που θέλουμε φαγητά ελαφριά και δροσερά με μικρή προετοιμασία.

Οδηγίες

  1. Ξεκινάω ετοιμάζοντας τη σάλτσα γιατί όσο στέκεται τόσο πιο αρωματική γίνεται. Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί, δοκιμάζω για τη γεύση και διορθώνω αναλόγως και διατηρώ στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστώ. Αν η σάλτσα είναι πολύ παχύρευστη την αραιώνω με λίγο νερό.
  2. Βράζω τις φακές σε νερό μαζί με το δαφνόφυλλο και τη σκελίδα σκόρδου για 20’ περίπου μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν. Τις θέλω να κρατάνε στο δόντι. Παρόμοια, βράζω το άγριο ρύζι σε νερό μαζί με το κύβο λαχανικών σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής της συσκευασίας. Σουρώνω τις φακές και το ρύζι (αφαιρώ το δαφνόφυλλο και το σκόρδο) κι αφήνω να κρυώσουν.
  3. Αφού κρυώσουν, στρώνω τις φακές και το ρύζι σε μια μεγάλη πιατέλα ή ένα ευρύχωρο σκεύος τύπου pyrex. Αλατοπιπερώνω ελαφρά. Σουρώνω τους τόνους και τους ρίχνω σε κομμάτια από πάνω. Κόβω το αγγουράκι σε κύβους και τα ντοματάκια στα δύο και τα απλώνω από πάνω.
  4. Κόβω την πατάτα και τ’ αυγά σε φέτες ενώ σκορπάω από πάνω την κάπαρη, το ψιλοκομμένο αγγουράκι τουρσί και το κομμένο αβοκάντο. Προκειμένου να μη μαυρίσει το αβοκάντο, αφού το κόψω το γυρίζω σε 2-3 κσ χυμό λεμονιού και στη συνέχεια το στραγγίζω και το ρίχνω πάνω στη σαλάτα. Γαρνίρω την τονοσαλάτα με φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού κι αλατοπιπερώνω λίγο ακόμα. Περιχύνω με τη σάλτσα γιαουρτιού, πασπαλίζω με λίγη πάπρικα, ανακατεύω ελαφρά και σερβίρω. Καλή απόλαυση! 

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.