Νηστίσιμο (Βίγκαν) Παστίτσιο

Νηστίσιμο (Βίγκαν) Παστίτσιο

6-8
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας

Νηστίσιμο παστίτσιο, κι όμως υπάρχει! Το νηστίσιμο παστίτσιο ετοιμάζεται χωρίς κιμά, χωρίς την κλασική γεμάτη και κοφτή μπεσαμέλ αλλά και δίχως τυρί για κρούστα. Σε τούτη εδώ την εκτέλεση το βίγκαν παστίτσιο, όπως συνηθίζουμε να ονομάζουμε πλέον κάθε τι νηστίσιμο, ετοιμάζεται με πλούσια σάλτσα λαχανικών, κρέμα μπεσαμέλ με φυτικό γάλα και μια τραγανή κι αρωματική κρούστα από τριμμένο ψωμί και μυρωδικά. Είναι γευστικό, ελαφρύ και υγιεινό καθώς ο κιμάς αντικαθίσταται από φακές και ετοιμάζεται με διάφορα ψιλοκομμένα λαχανικά σε κόκκινη σάλτσα ενώ η κρέμα φτιάχνεται όπως κάθε μπεσαμέλ με την διαφορά ότι χρησιμοποιείται φυτικό βούτυρο και φυτικό γάλα της επιλογής μας. Εμείς το κατά-ευχαριστηθήκαμε οικογενειακώς με την πρώτη μπουκιά!

Οδηγίες

  1. Ξεκινώ ετοιμάζοντας τη γέμιση λαχανικών. Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (7/9) γυρίζω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτω τις μουσκεμένες φακές, τον αρακά και τα καρότα και τα γυρίζω κι αυτά. Κατόπιν ρίχνω τα δαφνόφυλλα, τον κουρκουμά, το θυμάρι και την πάπρικα κι ανακατεύω. Προσθέτω τις αλεσμένες ντομάτες, την πάστα ντομάτας, το νερό με τον κύβο και δίνω βράση. Σιγοβράζω τη γέμιση λαχανικών για 1 ώρα ωσότου ψηθεί η φακή. Αν η γέμιση πιεί τα νερά της προσθέτω λίγο βραστό νερό από το βραστήρα. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσω ψιλοκομμένα μανιτάρια αντί για φακή, σιγοβράζω τη γέμιση για 40’ ωσότου μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Αποσύρω από τη φωτιά, αφαιρώ τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου κι αλατοπιπερώνω αναλόγως.
  2. Παράλληλα, ετοιμάζω τα μακαρόνια. Βράζω άφθονο νερό και προσθέτω τον κύβο λαχανικών και λίγο αλάτι αφού ο κύβος είναι ήδη αλμυρός. Αφού βράσουν τα μακαρόνια σύμφωνα με τον αναγραφόμενο στη συσκευασία χρόνο, τα στραγγίζω. Σε ένα ευρύχωρο pyrex ρίχνω 2 κσ ελαιόλαδο κι απλώνω τα στραγγισμένα μακαρόνια. Ανακατεύω καλά και προσθέτω φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
  3. Ετοιμάζω την μπεσαμέλ. Σε ένα σκεύος σε μέτρια θερμοκρασία (5/9) ρίχνω το λάδι καρύδας κι αφού λιώσει προσθέτω το αλεύρι. Ανακατεύω με τον αυγοδάρτη να γίνει μια ρευστή ζύμη και σιγά σιγά προσθέτω το γάλα της επιλογής μου (εδώ, αν θέλω μπορώ να συνδυάσω 2 είδη γάλακτος πχ. καρύδας και αμυγδάλου). Δυναμώνω τη φωτιά (7/9) ανακατεύοντας διαρκώς με τον αυγοδάρτη μέχρι να πάρει βράση η κρέμα και να σχηματιστεί μια παχύρευστη σάλτσα, η μπεσαμέλ. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω αλάτι, άσπρο πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Επίσης, αν προτιμώ μπορώ ν’ αντικαταστήσω το φυτικό βούτυρο με ελαιόλαδο και το φυτικό γάλα με ζωμό λαχανικών. 
  4. Ετοιμάζω τα υλικά της κρούστας τοποθετώντας τα όλα μαζί στο μπλέντερ. Αλέθω για λίγη ώρα ωσότου σχηματιστούν ψίχουλα. Κρατάω το μείγμα στην άκρη.
  5. Συναρμολογώ το παστίτσιο. Πάνω από τα στρωμένα μακαρόνια απλώνω το μείγμα λαχανικών και στη συνέχεια την μπεσαμέλ. Στο τέλος καλύπτω την επιφάνεια του παστίτσιου με το θρυμματισμένο μείγμα ψωμιού το οποίο θα προσφέρει τραγανή κι αρωματική κρούστα στο παστίτσιο. Ψήνω το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 40-45’ μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να γίνει τραγανό. Προτού το σερβίρω το αφήνω να ξεκουραστεί για 30’ περίπου. Καλή απόλαυση!   

Rate