Μανιταρόπιτα

Μανιταρόπιτα

6-8
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Απίθανη μανιταρόπιτα με απ’ όλα που ετοιμάζεται με τραγανά φύλλα κρούστας,  γέμιση με ποικιλία μανιταριών, διάφορα μυρωδικά, τυρί και κομμάτια κοτόπουλου, προαιρετικά. Η γεύση της είναι πλούσια, με εναλλαγές μεταξύ των λαχανικών, του κοτόπουλου και του τυριού που δένονται αρμονικά μεταξύ τους χάρη στην κρέμα από αυγά και γιαούρτι. Αν θέλετε να προσαρμόσετε την μανιταρόσουπα στα γούστα σας, δοκιμάστε την είτε χωρίς κοτόπουλο είτε με άλλο φύλλο της επιλογής σας (βλ. παρακάτω).

Οδηγίες

  1. Σε αντικολλητικό σκεύος σοτάρω σε 2 κσ λάδι τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) μέχρι να πιούν τα υγρά τους και να μαραθούν. Κατόπιν προσθέτω τα τεμαχισμένα μανιτάρια και το θυμάρι, αλατοπιπερώνω και σοτάρω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (7/9), ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να στεγνώσουν από υγρά. Μόλις είναι έτοιμα, μεταφέρω τα μανιτάρια σε βαθύ πιάτο για να τα χρησιμοποιήσω αργότερα.
  2. Στο ίδιο σκεύος, προσθέτω 1 κσ ελαιόλαδο ακόμα και σοτάρω τα κομμάτια κοτόπουλου. Αν δεν θέλω κοτόπουλο στην μανιταρόπιτα τότε αυξάνω τα μανιτάρια από 500 γρ σε 800 γρ.. Προτιμώ ποικιλία μανιταριών (όπως πλευρώτους, κουμπιά, πορτομπέλο κ.α.) για περισσότερη γεύση.
  3. Κατόπιν αναμειγνύω τα μανιτάρια με το κοτόπουλο και προσθέτω τον ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό. Χτυπάω τ’ αυγά, το γιαούρτι και το κορν-φλάουρ και μαζί με τo κασέρι τα ρίχνω πάνω από το μείγμα μανιταριών. Το κόρν φλάουρ τραβάει τα υγρά που τυχόν αφήσουν τα μανιτάρια, ώστε να μην νοτίσει το φύλλο. Αλατοπιπερώνω την γέμιση προτού ετοιμάσω την πίτα.
  4. Σε ένα πυρίμαχο ταψί στρώνω ένα-ένα τα μισά φύλλα κρούστας (6 από τα 11-12 που διαθέτει η συσκευασία) ενώ τα λαδώνω. Αντί για φύλλο κρούστας μπορώ να χρησιμοποιήσω έτοιμη σφολιάτα ή άλλο φύλλο της επιλογής μου (βλ. χωριάτικο ή κουρού). Στην μέση της πίτας απλώνω το μείγμα των μανιταριών και συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα κατά τον ίδιο τρόπο.
  5. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 190°C. Τεμαχίζω την μανιταρόπιτα σε κομμάτια και βρέχω το τελευταίο φύλλο με γάλα, προκειμένου να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα κατά το ψήσιμο. Φουρνίζω την μανιταρόπιτα για 50’ στους 190°C στην αντίσταση, πάνω-κάτω. Για μεγαλύτερη απόλαυση, σερβίρω κι απολαμβάνω την μανιταρόπιτα, ζεστή προς χλιαρή, περίπου 30-40’ αφού βγει από τον φούρνο. Καλή επιτυχία!

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.