Αυτά τα κουλουράκια που δεν είναι ούτε γλυκά ούτε αλμυρά μας τα έφτιαχνε η γιαγιά μου. Από τις κατεξοχήν πολίτικες συνταγές που συναντούσαμε στα πολίτικα σπίτια όταν η νοικοκυρά έπρεπε να έχει κάτι έτοιμο για να τρατάρει τους αναπάντεχους επισκέπτες της.
Στο σπίτι τα έχουμε για κάθε ώρα, όπως ως υγιεινό και θρεπτικό σνακ ενώ μπορούν να συνοδεύσουν μέχρι και το φαγητό μας σαν παξιμάδι, αφού δεν περιέχουν ζάχαρη ενώ είναι φτιαγμένα με λάδι κι αλεύρι ολικής άλεσης. Είναι μια απλούστατη συνταγή με λίγα υλικά που ετοιμάζεται με το χέρι, χωρίς μίξερ. Αν και δεν είναι ευδιάκριτο, η συνταγή περιέχει επίσης άσπρο κρασί και λίγο κοπανισμένο μαχλέπι. Τα κουλουράκια αυτά λέγονται χαλκαδάκια (από την τούρκικη λέξη halka που σημαίνει κρίκος) κι έχουν ανάλογο σχήμα που όμως το θυμήθηκα κατόπιν εορτής… Η γεύση όμως παραμένει αναλλοίωτη (και θυμίζει γιαγιά), ασχέτως σχήματος.
Οδηγίες
- Σε ένα ευρύχωρο μπολ τοποθετώ το λάδι, το κρασί (η γιαγιά τα ετοίμαζε με ρετσίνα), την ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι και τ’ αλεύρια. Ανακατεύω τα υλικά με το χέρι μέχρι να έχω μια μαλακιά ζύμη που να θυμίζει σε υφή λοβό αφτιού. Αν η ζύμη κολλάει ή είναι πολύ λιπαρή προσθέτω λίγο αλεύρι ακόμα μέχρι να έχω την επιθυμητή υφή.
- Πλάθω τα κουλουράκια σε όποιο σχήμα προτιμώ, αρκεί να είναι ισομεγέθη για να ψηθούν ομοιόμορφα. (Ομολογουμένως, τα χαλκαδάκια είναι το πιο γρήγορο κι εύκολο σχήμα.) Αν επιθυμώ πασπαλίζω από πάνω με λίγο άσπρο και μαύρο σουσάμι. Αν και η συνταγή δεν προβλέπει σουσάμι, το σουσάμι δίνει ωραία γεύση.
- Ψήνω τα κουλουράκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 165°C για περίπου 60’ μέχρι να ψηθούν εσωτερικά, να γίνουν τραγανά και ν’ αποκτήσουν λίγο πιο σκούρο χρώμα. Σημειώνεται πως τα κουλουράκια δεν θα αλλάξουν πολύ το χρώμα τους καθώς δεν είναι αλειμμένα με αυγό. Καλή επιτυχία!