Τροπική Τάρτα με Μπανάνα και Κρέμα Καρύδας

Τροπική Τάρτα με Μπανάνα και Κρέμα Καρύδας

6
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Αυτή η τροπική τάρτα γεννήθηκε μέσα από την αγάπη μας για κάθε είδος τάρτας με φρούτα. Χρησιμοποιώντας τροπικά φρούτα η απλή τάρτα φρούτων γίνεται ταξίδι σε μέρη μακρινά… Ετοιμάζεται σε τρία μέρη και περιλαμβάνει την τάρτα, την βραστή κρέμα καρύδας και τέλος την συναρμολόγηση. Η επιλογή των φρούτων είναι ελεύθερη καθώς εκτός από μπανάνες μπορούν να προστεθούν κι άλλα τροπικά φρούτα όπως ανανάς ή μάνγκο. Η τάρτα με μπανάνα και κρέμα καρύδας είναι ιδανικό κέρασμα για το καλοκαίρι και τη ζέστη αφού ετοιμάζεται και σερβίρεται δροσερή από το ψυγείο.

Οδηγίες

  1. Ξεκινώ με την ετοιμασία της βάσης-τάρτας. Βουτυρώνω κι αλευρώνω ταρτιέρα διαμέτρου 20 εκ.. Σε ένα μπολ τοποθετώ τ’ αλεύρια, το βούτυρο, το αλάτι, την ζάχαρη και το ξύσμα τζίντζερ. Ανακατεύω με τα χέρια τα υλικά ωσότου έχω μια ζύμη που δεν θα έχει λεία υφή. Στην συνέχεια προσθέτω σιγά-σιγά λίγο από το παγωμένο νερό κι ανακατεύω ωσότου η ζύμη ομογενοποιηθεί. Ζυμώνω τη ζύμη για λίγο μέχρι να αποκτήσει λεία κι ελαστική υφή. Αν αισθάνομαι την ζύμη να κολλάει, προσθέτω λίγο αλεύρι, αν από την άλλη δεν είναι λεία κι έχει γρομπαλάκια, προσθέτω λίγο παγωμένο νερό ακόμα.
  2. Στην συνέχεια τοποθετώ την ζύμη στην ταρτιέρα και την ανοίγω όσο χρειάζεται με τα χέρια και τα δάχτυλα μέχρι να καλύψει την επιφάνεια και τα τοιχώματά της. Αφού την στρώσω ομοιόμορφα (πρέπει να έχει το ίδιο πάχος παντού), την τρυπάω με ένα πιρούνι, την σκεπάζω και την βάζω στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
  3. Προτού την ψήσω τοποθετώ ένα κομμάτι λαδόκολλας ή ασημόχαρτου στην επιφάνεια της τάρτας και την γεμίζω με ξερά φασόλια (ή κεραμικά όσπρια). Αυτή είναι η τεχνική που εφαρμόζεται προκειμένου να μην φουσκώσει η τάρτα κατά το ψήσιμο και κακοσχηματισθεί. Ψήνω την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35’. Αφού ψηθεί η τάρτα αφαιρώ την λαδόκολλα με τα όσπρια και την αφήνω στην άκρη να κρυώσει καλά προτού την χρησιμοποιήσω περαιτέρω.
  4. Ετοιμάζω την κρέμα καρύδας. Τοποθετώ το γάλα καρύδας σ’ ένα σκεύος να βράσει. Σε ένα μπολ ανακατεύω το κορν-φλάουρ, τη ζάχαρη, τους κρόκους και τ’ αυγό. Μόλις πάρει βράση το γάλα ρίχνω λίγο στο μείγμα αυγών να πάρει θερμοκρασία και κατόπιν το επιστρέφω μέσα στο γάλα. Ανακατεύω με γρήγορες κινήσεις να δέσει το μείγμα και περιμένω να πάρει μια μικρή βράση. Αποσύρω από την φωτιά και ρίχνω το βούτυρο. Ανακατεύω καλά να λιώσει το βούτυρο με την υπάρχουσα θερμοκρασία και να ομογενοποιηθεί. Καλύπτω την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη που να εφάπτεται (για να μην κάνει κρούστα) και την αφήνω να κρυώσει.
  5. Καβουρδίζω για 3-4’ στο φούρνο (140°C) τις νιφάδες καρύδας ωσότου πάρουν χρώμα (βλ. φωτογραφία).
  6. Συναρμολογώ. Απλώνω ομοιόμορφα την κρέμα καρύδας πάνω στην τάρτα. Κόβω ομοιόμορφα τις μπανάνες και τις περνάω ελαφρά από τον χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Στρώνω κυκλικά τις μπανάνες (και τον ανανά εφόσον χρησιμοποιήσω) πάνω στην κρέμα. Εκτός από μπανάνες κι ανανά μπορώ επίσης να χρησιμοποιήσω φέτες από ώριμο μάνγκο.
  7. Πασπαλίζω την τριμμένη καρύδα από πάνω και τέλος απλώνω τις καβουρδισμένες νιφάδες καρύδας. Τοποθετώ την τροπική τάρτα στο ψυγείο να κρυώσει και να δέσουν οι γεύσεις για 4-5 ώρες προτού την σερβίρω. Καλή απόλαυση!

Rate