Αυτό είναι το παγωτό που φέτος το καλοκαίρι έχει κάνει θραύση! Παγωτό με πλούσια κρεμώδη γεύση χωρίς να είναι βαρύ ή λιπαρό, περιλαμβάνει εκτός από τη γεμάτη και γήινη αίσθηση του ταχινιού, κομμάτια από τραγανά και καραμελωμένα αμύγδαλα αλλά και σταγόνες σοκολάτας υγείας. Ετοιμάζεται εύκολα είτε με την χρήση παγωτομηχανής είτε χωρίς παγωτομηχανή, χτυπώντας τακτικά το παγωτό με το μίξερ ενώ παγώνει.
Η εκτέλεση βασίζεται στη βασική συνταγή για εύκολο παγωτό στο σπίτι χωρίς παγωτομηχανή. Επίσης, για όσους έχουν αδυναμία στο φιστικοβούτυρο η συνταγή μπορεί να ακολουθηθεί και με φιστοκοβούτυρο στη θέση του ταχινιού καθώς και με αράπικα φιστίκια αντί για αμύγδαλα. Μια δοκιμή θα σας ανταμείψει!!
Οδηγίες
- Ξεκινάω ετοιμάζοντας τα καραμελωμένα αμύγδαλα. Ζεσταίνω τη ζάχαρη σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία (8/9) μέχρι να λιώσει και να γίνει καραμέλα. Η ζάχαρη με την κατάλληλη θερμοκρασία θα λιώσει γρήγορα γι’ αυτό και πρέπει να την παρακολουθώ συνεχώς και να την αποσύρω μόλις είναι έτοιμη. Αν η καραμέλα παραμείνει στην φωτιά περισσή ώρα, θα καεί που σημαίνει πως θα σκουρύνει και θα πικρίσει.
- Μόλις είναι έτοιμη η καραμέλα την αφαιρώ από τη φωτιά, προσθέτω τα ολόκληρα αμύγδαλα, τα γυρνάω με μια σπάτουλα να καλυφθούν καλά και στη συνέχεια με γρήγορες κινήσεις (για να μην προλάβει και κρυώσει η καραμέλα) τ’ απλώνω σε μια βουτυρωμένη επιφάνεια ή μια βουτυρωμένη λαδόκολλα. Τ’ αφήνω να κρυώσουν καλά κι αφού δέσει η καραμέλα τ’ αλέθω στο multi ή τα χτυπάω στο γουδί να σπάσουν σε μικρά κομμάτια (προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη).
- Με το μίξερ χτυπάω την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί (δεν θέλω να πήξει πολύ) και στη συνέχεια προσθέτω το ζαχαρούχο γάλα. Αφού ενσωματωθεί κι αυτό ρίχνω στο μείγμα το ταχίνι και το γάλα και χτυπάω λίγο ακόμα.
- Αν έχω παγωτομηχανή τοποθετώ το μείγμα να ετοιμασθεί σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής της μηχανής.
- Αν δεν έχω παγωτομηχανή, τοποθετώ το μείγμα σε ένα μεταλλικό ή πλαστικό δοχείο και το βάζω στην κατάψυξη. Αφού αρχίσει να πήζει το μείγμα το αφαιρώ από την ψύξη, το χτυπάω με το μίξερ να ομογενοποιηθεί και στην συνέχεια το ξαναβάζω στην κατάψυξη να παγώσει κι άλλο. Επαναλαμβάνω την διαδικασία ανά 1 ώρα περίπου, για 4-5 φορές μέχρι το παγωτό να πήξει αρκετά αλλά όχι πλήρως. Το τακτικό χτύπημα έχει στόχο να σπάσουν οι κρύσταλλοι που σχηματίζονται και ν’ αποκτήσει το παγωτό κρεμώδη και μαστιχωτή υφή.
- Μόλις το παγωτό δέσει κι αποκτήσει όγκο, ρίχνω τα περισσότερα καραμελωμένα αμύγδαλα και τα κομμάτια της σοκολάτας υγείας κι αναμειγνύω και πάλι με το μίξερ. Απλώνω τα υπόλοιπα καραμελωμένα αμύγδαλα και κομμάτια σοκολάτας στην επιφάνεια του παγωτού. Τοποθετώ το παγωτό στην κατάψυξη να κρυώσει κι άλλο μέχρι να παγώσει καλά. Σερβίρω το παγωτό μετά από 2-3 ώρες είτε σε μπολάκια είτε σε χωνάκια σοκολάτας. Καλή απόλαυση!
Τα υλικά που είναι;