Μυρμηγκάτο

Μυρμηγκάτο

12
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Το μυρμηγκάτο θυμίζει τα γλυκά των παιδικών μας χρόνων. Όχι τόσο γιατί είναι πολύ διαδεδομένο (πρόσφατα το έμαθα κι εγώ), όσο γιατί είναι σιροπιαστό άρα παραδοσιακό και φέρνει στο νου γλύκισμα σπιτικό, της γιαγιάς. Η συνταγή είναι απλή και χωρίζεται σε τρία μέρη, το σιρόπι, το κέικ και την επικάλυψη σοκολάτας. Επειδή όμως η εκτέλεση χρειάζεται χρόνο, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε το απόγευμα φτιάχνοντας το κέικ και σιροπιάζοντάς το και να το γλασάρουμε το πρωί.

Η ονομασία του μυρμηγκάτου εικάζω πως έχει προέλθει από την διάσπαρτη, λιωμένη τρούφα που περιέχει η ζύμη, η οποία μετά το σιρόπιασμα σαν να ρευστοποιείται και να πηγαίνει παντού. Αν δεν έχετε έτοιμη τρούφα κόψτε σε πολύ μικρά κομμάτια σοκολάτα υγείας (βλέπε φωτογραφία – αν και το οπτικό αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο), ενώ για ν’ αντισταθμίσετε την περισσή γλύκα του σιροπιού πασπαλίστε το κέικ με σπασμένους καρπούς κακάο που θα δώσουν κι ενδιαφέρουσα υφή. Τέλος, για να μη γίνει πολύ γλυκό το μυρμηγκάτο επιλέξτε σοκολάτα υγείας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (προσαρμοσμένη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη).

Οδηγίες

  1. Ετοιμάζω το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα δίνω βράση στο νερό με τη ζάχαρη και τον φλοιό λεμονιού (ή πορτοκαλιού). Σιγοβράζω το σιρόπι για 5-7’, αποσύρω από τη φωτιά κι αφήνω στην άκρη να κρυώσει για μια ώρα περίπου. Το σιρόπι θα πρέπει να είναι ελαφρά παχύρευστο.
  2. Ετοιμάζω το κέικ. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω κι αλευρώνω ένα ταψί 20×30 εκ.. Σ’ ένα μπολ αναμειγνύω τ’ αλεύρια με το μπέικιν πάουντερ και την τρούφα (ή τα κομμάτια σοκολάτας).
  3. Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού για 5’ μέχρι να γίνουν αφράτη μους. Προσθέτω ένα-ένα τ’ αυγά και χτυπώ μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Κατόπιν προσθέτω το μείγμα με τ’ αλεύρι και την τρούφα κι ανακατεύω για λίγο σε χαμηλή ταχύτητα.
  4. Μεταφέρω το μείγμα του κέικ στο ταψί και σκορπάω στην επιφάνεια τους σπασμένους καρπούς κακάο. Ψήνω στο φούρνο στους 180°C για 25-30’. Βγάζω το κέικ από το φούρνο και περιχύνω αμέσως με το κρύο σιρόπι. Αφού το μυρμηγκάτο γίνει χλιαρό, μπορώ να το βάλω στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες προτού το γλασάρω με την σοκολάτα.
  5. Ετοιμάζω την επικάλυψη σοκολάτας (γκανάς). Ζεσταίνω το γάλα σε ένα μικρό σκεύος και προτού αρχίσει να βράζει αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τα κομμάτια σοκολάτας. Ανακατεύω να λιώσει η σοκολάτα και μόλις έχω ένα ρευστό μείγμα το ρίχνω πάνω από το κέικ και το απλώνω ομοιόμορφα να καλύψει όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζω με το ινδοκάρυδο και τοποθετώ το μυρμηγκάτο στο ψυγείο για άλλες 2 ώρες. Για μεγαλύτερη απόλαυση σερβίρω το μυρμηγκάτο κρύο από το ψυγείο. Καλή επιτυχία!

Rate