Μουσακάς με Αγκινάρες και Γλυκοπατάτες

Μουσακάς με Αγκινάρες και Γλυκοπατάτες

8-10
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας

Παραδοσιακός μουσακάς αλλιώτικος από τους άλλους! Ο κλασικός, ελληνικός μουσακάς ετοιμάζεται χωρίς τηγάνισμα (βλ επίσης μουσακάς χωρίς τηγάνισμα) χάρη στα λαχανικά που χρησιμοποιούνται όπως οι αγκινάρες και οι γλυκοπατάτες. Λαχανικά που είναι εκ φύσεως γλυκά κι εύγευστα δίνουν άλλη χάρη κι αέρα στον μουσακά που είναι τόσο αγαπητός που αξίζει να τον δούμε και με άλλη ματιά…

Οδηγίες

  1. Καθαρίζω τις γλυκοπατάτες και τις κόβω σε ροδέλες του ενός εκατοστού. Παρόμοια κόβω τις αγκινάρες στη μέση σε ροδέλες (δεν χρειάζεται να περιμένω να αποψυχθούν-μπορούν να κοπούν και ημιπαγωμένες). Τοποθετώ τα λαχανικά σε κατσαρόλα με λίγο νερό και δίνω βράση. Μόλις κοχλάσει το νερό κατεβάζω τη θερμοκρασία (3/9) κι αφήνω τα λαχανικά να μαλακώσουν λίγο στον ατμό για 15-20’. Στην συνέχεια, τοποθετώ τα λαχανικά εναλλάξ στον πάτο πυρίμαχου σκεύους και τα αλατοπιπερώνω.
  2. Σε ένα αντικολλητικό σκεύος σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (7/9) ζεσταίνω το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να αποκτήσει χρώμα. Προσθέτω τον κιμά και τον γυρνάω ωσότου ασπρίσει και πιεί τα υγρά του. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω τον κουρκουμά, τα δαφνόφυλλα (ή τα κανελόξυλα) και το κρασί. Αφού πιεί και το κρασί τα υγρά του προσθέτω τις πολτοποιημένες ντομάτες, την πάστα ντομάτας και τη ζάχαρη. Δίνω βράση στη σάλτσα κιμά, κλείνω το καπάκι και κατόπιν χαμηλώνω τη θερμοκρασία (3/9) να σιγοβράσει και να δέσει για 40’. Αν και στη συνέχεια η σάλτσα έχει αρκετό ζουμί και δεν έχει δέσει, συνεχίζω το ψήσιμο αφήνοντας το καπάκι του σκεύους ανοιχτό μέχρι να πιεί τα υγρά του. Δοκιμάζω και διορθώνω τη γεύση.
  3. Σε ένα σκεύος ζεσταίνω το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία (6/9) μέχρι να λιώσει. Κατόπιν προσθέτω το αλεύρι κι ανακατεύω με τον αβγοδάρτη να δημιουργηθεί μια θρυμματισμένη ζύμη. Προσθέτω σταδιακά το γάλα κι ανακατεύω καλά να ενσωματωθεί ωσότου αρχίσει να πήζει η μπεσαμέλ και ν’ αποκτά όγκο. Ανακατεύοντας καλά φροντίζω η μπεσαμέλ να μην έχει σβόλους. Προσθέτω το μοσχοκάρυδο, την παρμεζάνα κι αλατοπιπερώνω αναλόγως. Για να μην πιάσει κρούστα η κρέμα μπεσαμέλ ωσότου τη χρησιμοποιήσω, καλύπτω την επιφάνειά της με μεμβράνη.Image result for μπεσαμέλ dailycious
  4. Απλώνω ομοιόμορφα πάνω από τα λαχανικά τον κιμά και κατόπιν απλώνω την μπεσαμέλ. Πασπαλίζω με την τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα), την παρμεζάνα και το κόκκινο πιπέρι. Ψήνω τον μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 45’ μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να αποκτήσει τραγανή κρούστα. Σερβίρω τον μουσακά με τις αγκινάρες και τις γλυκοπατάτες τουλάχιστον 1 ώρα αργότερα για να μην διαλυθεί. Καλή επιτυχία!

 

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.