Ετοιμάζουμε κολοκυθόπιτα για κυρίως γεύμα που αν και φτιάχνεται με γλυκιά κολοκύθα, δεν είναι γλυκιά. Η κολοκυθόπιτα αυτή είναι λιτή κι ανάλαφρη με λίγα και καθαρά υλικά όπως άφθονη κόκκινη κολοκύθα, πράσα, φέτα και δυόσμο, υλικά που ισορροπούν μεταξύ τους στην εντέλεια. Ο πλούσιος φρέσκος δυόσμος δίνει στην κολοκυθόπιτα γεύση κι άρωμα μοναδικό, μια αίσθηση δροσιάς και φρεσκάδας που σπάνια συναντάμε σε πίτες. Η κολοκυθόπιτα ετοιμάζεται με παραδοσιακό, χοντρό χωριάτικο φύλλο ζυμωμένο με λάδι και φτιάχνεται γρήγορα κι εύκολα (μια προσαρμοσμένη συνταγή του Χρ. Πέσκια για τον Γαστρονόμο από την Νάουσα).
ΥΛΙΚΑ
Ingredients
- 1 πακέτο χωριάτικα φύλλα (περιέχει 8-9 χοντρά φύλλα)
- 1/2 φλ ελαιόλαδο (για το άλειμμα των φύλλων)
- 3-4 κσ γάλα πλήρες (για το άλειμμα της επιφάνειας)
Για τη γέμιση
- 1 κιλό (καθαρό βάρος) κολοκύθα, τριμμένη στην χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 1 κιλό πράσα, τεμαχισμένα σε λεπτές ροδέλες
- 2/3 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο (ή 2 κσ αποξηραμένο)
- 40 ml ελαιόλαδο
- 3 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά)
- 1,5 κγλ κορν φλάουρ
- 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 1 φλ φρέσκο γάλα (πλήρες)
- αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Οδηγίες
- Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα γυρίζω τα πράσα στο λάδι ανακατεύοντας τακτικά (για να μην κολλήσουν) σε μέτρια θερμοκρασία (6/9) ωσότου μαλακώσουν, πιούν τα υγρά τους και συρρικνωθούν (για 15-20’). Κατόπιν προσθέτω την τριμμένη κολοκύθα και την γυρίζω κι αυτήν μέχρι να στεγνώσει και να μαζέψει από υγρά (για άλλα 20’ περίπου). Κρατάω το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.
- Αργότερα προσθέτω στο μείγμα τον ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο, την θρυμματισμένη φέτα, τ’ αυγά, το φρέσκο γάλα, το κορν φλάουρ και το αλατοπίπερο. Ανακατεύω το μείγμα ωσότου ομογενοποιηθούν τ’ υλικά και το κρατάω στην άκρη μέχρι να το χρειαστώ.
- Αρχικά λαδώνω τον πάτο ενός στρογγυλού ταψιού (διαμέτρου 33 εκ. περίπου) και κατόπιν στρώνω το πρώτο φύλλο αφού πρώτα το λαδώσω. Επαναλαμβάνω το ίδιο με τα υπόλοιπα 3-4 φύλλα (το πακέτο διαθέτει 8-9 φύλλα) τοποθετώντας το ένα επάνω στο άλλο.
- Στο μέσο την πίτας απλώνω ομοιόμορφα την γέμιση (αφού έχει κρυώσει καλά για να μην νοτίσει η πίτα) και συνεχίζω ομοίως με τα υπόλοιπα φύλλα. Γυρίζω προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων, στρίβοντάς τες με τα δάχτυλα ώστε να δημιουργηθεί ένα όμορφο σχήμα (σαν κορδόνι).Το τελευταίο φύλλο δεν το λαδώνω (γιατί θα αρπάξει στο ψήσιμο) αλλά το βρέχω με το γάλα. Χαράσσω την πίτα σε ισομεγέθεις φέτες.
- Φουρνίζω την κολοκυθόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 55-60’ με έμφαση στην κάτω πλευρά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθούν καλά τα εσωτερικά φύλλα. Αν αρχίσει ν’ αρπάζει η επιφάνεια μπορώ να την καλύψω με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Αφήνω την κολοκυθόπιτα για 40’ να γίνει χλιαρή προτού την σερβίρω. Καλή μας όρεξη!