Υλικά
ΥΛΙΚΑ
Για το παντεσπάνι:
- 150 γρ ζάχαρη ακατέργαστη
- 4 αυγά, κανονικά
- 130 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 20 γρ άγλυκο κακάο
- ½ κγλ μπέικιν πάουντερ
Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα:
- 150 γρ αμύγδαλα με τη φλούδα, ψημένα
- 150 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
Για την σοκολατένια κρέμα:
- 700 γρ κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 450 γρ σοκολάτα υγείας (με 55% κακάο)
Για τη συναρμολόγηση:
- 150 γρ γάλα πλήρες, χλιαρό
- 3-4 κσ κονιάκ ή Grand Marnier ή Kahlua
Αυτή η σοκολατίνα με τα καραμελωμένα αμύγδαλα είναι αγαπημένη παιδική γεύση και αξεπέραστη γευστική ανάμνηση. Μια τούρτα σοκολατίνα με τραγανή υφή, πλούσια κρέμα σοκολάτας, γεμάτο παντεσπάνι και πολλή νοσταλγία, γιατί τέτοια γλυκά δεν βρίσκουμε εύκολα πια…
Η γευστική ισορροπία της τούρτας είναι ιδανική, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα γλυκιά ενώ η έντονη κρέμα σοκολάτας «σπάει» από το νοτισμένο παντεσπάνι κι εναλλάσσεται με τα τραγανά καραμελωμένα αμύγδαλα. Με άλλα λόγια, η απόλυτη τούρτα γενεθλίων!
Οδηγίες
- Ετοιμάζω τα παντεσπάνια: Χτυπάω στο μίξερ τ’ αυγά με τη ζάχαρη για 10’ μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα. Κοσκινίζω και προσθέτω το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύω μαλακά ωσότου ενσωματωθούν και μοιράζω το μείγμα ισομερώς σε τρία βουτυρωμένα κι αλευρωμένα ταψάκια διαμέτρου 20-23 εκ..
- Ψήνω σε προθερμασμένo φούρνο στους 170°C για 15-17’. Αφαιρώ από το φούρνο και σκεπάζω τα παντεσπάνια με μια πετσέτα ώστε να νοτίσουν από τους υδρατμούς. Τ’ αφήνω να κρυώσουν προτού τα χρησιμοποιήσω.
- Ετοιμάζω τα καραμελωμένα αμύγδαλα: Σε ένα αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά (8/9) την ζάχαρη για 3-4’ μέχρι να λιώσει και να αποκτήσει καστανόξανθο χρώμα (χωρίς ανακάτεμα). Γνωρίζω πως αν η καραμέλα καεί, θ’ αποκτήσει σκούρο χρώμα και θα έχει πικρή γεύση. Προσθέτω τ’ αμύγδαλα αφαιρώ από τη φωτιά κι ανακατεύω να καλυφθούν από την καραμέλα.
- Αδειάζω τα καραμελωμένα αμύγδαλα σε βουτυρωμένη λαδόκολλα (για να μην κολλήσουν). Αφήνω να κρυώσουν και να γίνουν ένα συμπαγές κομμάτι. Σπάω την καραμέλα σε κομμάτια κι αλέθω στο μπλέντερ ή στο γουδί με το γουδοχέρι φροντίζοντας να μείνουν μικρά και μεγάλα κομμάτια και να μην γίνουν όλα σκόνη.
- Ετοιμάζω την κρέμα σοκολάτας: Χτυπάω την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί μέχρι να αποκτήσει παχύρευστη υφή σαν γιαούρτι. Τοποθετώ την σαντιγί στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 3-4 ώρες. Λιώνω τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί και την αφήνω στην άκρη να γίνει χλιαρή.
- Κατόπιν αδειάζω την σοκολάτα στην καλά κρυωμένη σαντιγί, ανακατεύω ελαφρά να πάει παντού και τοποθετώ την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει κι άλλο. Παρατηρώ πως η κρέμα σοκολάτας θα έχει τραγανή υφή χάρη στην σοκολάτα που θα έχει παγώσει πάνω στην κρύα σαντιγί!
- Συναρμολογώ τη σοκολατίνα: Ζεσταίνω το γάλα να γίνει χλιαρό και προσθέτω το κονιάκ ή το λικέρ. Σε πιατέλα σερβιρίσματος τοποθετώ το πρώτο παντεσπάνι, το βρέχω με 3-4 κ.σ. από το μείγμα γάλακτος, στρώνω το 1/3 της σοκολατένιας κρέμας και σκορπάω το 1/3 των καραμελωμένων αμυγδάλων.
- Επαναλαμβάνω την διαδικασία με το 2ο παντεσπάνι και κατόπιν με το 3ο παντεσπάνι. Με μια σπάτουλα ή ένα στρογγυλό μαχαίρι απλώνω την κρέμα στα πλάγια της τούρτας. Αφήνω την τούρτα στο ψυγείο 5-6 ώρες προτού την σερβίρω, με ή άνευ κεριών… Καλή επιτυχία!