Τρυφερά γιουβαρλάκια ετοιμασμένα με κιμά κοτόπουλου μέσα σε μια παχύρευστη σούπα αυγολέμονου με ψιλοκομμένα λαχανικά όπως καρότα, πατάτες και σέλερυ. Η σούπα εκτός από γεύση διαθέτει κι άρωμα λεμονιού χάρη στον φλοιό, περιέχει εστραγκόν που προσδίδει ιδιαίτερη γεύση στις άσπρες σάλτσες και φυσικά τον πανταχού παρών κουρκουμά που δεν παραλείπουμε γιατί έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες και δίνει ζωντανό χρώμα στο φαγητό μας.
Τα γιουβαρλάκια με κιμά κοτόπουλου είναι μια παραλλαγή της κλασικής σούπας με γιουβαρλάκια που αγαπάμε να ετοιμάζουμε στην ελληνική κουζίνα. Το αποτέλεσμα δίνει το ίδιο λαχταριστά και χορταστικά γιουβαρλάκια με μικρές γευστικές προσθήκες κι εναλλαγές από τα παραδοσιακά, κλασικά γιουβαρλάκια. Φυσικά, επειδή οι παραλλαγές δεν εξαντλούνται υπάρχουν και γιουβαρλάκια σε κόκκινη σάλτσα για τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ντομάτες είναι άφθονες και εύγευστες.
ΥΛΙΚΑ
Ingredients
Για τα γιουβαρλάκια:
- 1 κιλό κιμά κοτόπουλου (από μπούτι και στήθος)
- 1 φλ του καφέ ρύζι καρολίνα ή γλασέ, πλυμένο
- ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλατοπίπερο
- 2 κσ ελαιόλαδο
- 50 γρ βρόμη
- 100 ml γάλα
- 1 αυγό
- 150 γρ αλεύρι
Για την σούπα:
- 2 λίτρα νερό (ή σπιτικός ζωμός κοτόπουλου)
- 2 δαφνόφυλλα
- αλατοπίπερο
- 2 κσ ελαιόλαδο
- 2 κλωνάρια σέλερυ, κομμένα σε κύβους
- 3 καρότα, κομμένα σε κύβους
- 2 μικρές πατάτες, κομμένες σε κύβους
- 4 κσ φιδέ
- ½ κγλ κουρκουμάς
- τριμμένος φλοιός από 1 λεμόνι (ακέρωτο)
- 1 κγλ εστραγκόν
- 2 αυγά
- χυμός από 1,5-2 λεμόνια
- λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, για γαρνιτούρα
Οδηγίες
- Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετώ όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια εκτός από το αλεύρι και τ’ ανακατεύω με το χέρι. Ζυμώνω τον κιμά για 2-3’ μέχρι να έχω ένα ομοιογενές κι αφράτο μείγμα. Κατόπιν σχηματίζω ομοιόμορφα γιουβαρλάκια, τα περνάω στο αλεύρι ν’ αλευρωθούν και τα κρατάω στην άκρη.
- Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα τοποθετώ τα 2 λίτρα νερού ή τον ζωμό κοτόπουλου να βράσει με τα δαφνόφυλλα, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Μόλις πάρει βράση το νερό προσθέτω ένα-ένα τα γιουβαρλάκια. Είναι σημαντικό να έχει προηγουμένως κοχλάσει το νερό διαφορετικά τα γιουβαρλάκια κινδυνεύουν να διαλυθούν. Αφού πάρει βράση σιγοβράζω (3/9) τα γιουβαρλάκια για 20’ με κλειστό καπάκι.
- Στην συνέχεια, προσθέτω στην σούπα το ψιλοκομμένο σέλερυ, τα καρότα, τις πατάτες τον φιδέ, τον κουρκουμά, τον φλοιό λεμονιού και δίνω βράση ξανά. Σιγοβράζω (3/9) για 40’ ωσότου ψηθούν τα λαχανικά και χυλώσει η σούπα. Στα τελευταία λεπτά προσθέτω και το εστραγκόν. Αποσύρω από την φωτιά και περιμένω να σταματήσει ο βρασμός της σούπας.
- Παράλληλα, σ’ ένα μπολ χτυπάω καλά τα αυγά με τον χυμό λεμονιού και προσθέτω λίγη από την βραστή σούπα να δώσει θερμοκρασία στο μείγμα. Εν συνεχεία και μόλις έχει σταματήσει να κοχλάζει η σούπα, ρίχνω το αυγολέμονο κι ανακινώ την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού. Δεν ανακατεύω το αυγολέμονο με το κουτάλι καθώς χάνει τον όγκο του. Κλείνω το καπάκι της κατσαρόλας κι αφήνω την σούπα να ξεκουραστεί ωσότου την σερβίρω.
- Προτού σερβίρω την σούπα αυγολέμονο δοκιμάζω την γεύση και προσαρμόζω αναλόγως με λίγο αλάτι, χυμό λεμονιού ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σε περίπτωση που η σούπα είναι πολύ πηχτή μπορώ να την αραιώσω με λίγο βραστό νερό από τον βραστήρα. Η σούπα με τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο θα πρέπει να είναι χυλωμένη κι ελαφρώς παχύρευστη για να είναι πιο εύγευστη και χορταστική. Άλλωστε, όσο η σούπα στέκεται και κρυώνει, δένει και γίνεται πιο πηχτή. Σε κάθε περίπτωση πάντως και πιο ειδικά όταν ξαναζεσταίνω την επομένη το φαγητό ή αργότερα, το αυγολέμονο δεν θα πρέπει να έρθει σε κατάσταση βρασμού για να μην «κόψει». Σερβίροντας πασπαλίζω το κάθε πιάτο με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Καλή μας όρεξη!