Ένας συνδυασμός που δύσκολα μπορεί ν’ αφήσει τον οποιονδήποτε ασυγκίνητο, μηλόπιτα και τσιζκεικ, αυτή η συνένωση γεύσεων που μας έχει πάρει τα μυαλά! Η μηλόπιτα φυσικά δεν είναι απλή, αφού εκτός από μήλα έχει εκείνη την ξεχωριστά τραγανή κρούστα από θρύμματα που ονομάζουμε “crumble” η οποία στρώνεται από πάνω (εξού και η ονομασία “apple crumble cheesecake”). Αν και η διαδικασία απαρτίζεται από 4 στάδια (βάση-κρέμα-μήλα-crumble) τα στάδια αυτά είναι πολύ απλά. Ετοιμάστε το τσιζκεικ μηλόπιτα μια μέρα πριν κι απολαύστε το είτε με τον καφέ είτε ως επιδόρπιο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας (από προσαρμοσμένη συνταγή του www.twistedfood.co.uk). Η συγκεκριμένη εκτέλεση δεν απαιτεί πολύ ψήσιμο ώστε, στο τέλος κι αφού σταθεί στο ψυγείο, το τσιζκεικ να είναι μαλακό κι αφράτο. Αν πάλι, προτιμάτε απλή μηλόπιτα με θρυμματισμένη επικάλυψη δείτε και το απλό apple crumble (μηλόπιτα με τριφτή ζύμη).
ΥΛΙΚΑ
Ingredients
Για τη βάση:
- 12 μπισκότα digestive
- 50 γρ βούτυρο, λιωμένο
- ½ κγλ τζίντζερ ή κάρδαμο (σε σκόνη)
- Μια πρέζα αλάτι
Για την κρέμα:
- 2 συσκευασίες τυρί Philadelphia (συνολικά 400 γρ)
- 1 συσκευασία τυρί mascarpone (200-250 γρ)
- 50 γρ ζάχαρη
- 1 κσ εκχύλισμα βανίλιας ή ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 μέτρια αυγά
Για τα μήλα:
- 4 πράσινα μήλα
- 2 κσ μαλακή καστανή ζάχαρη
- 1 κ γλ κανέλα
- 1/3 κγλ μοσχοκάρυδο
Για την τραγανή στρώση:
- 50 γρ μαλακή καστανή ζάχαρη
- 100 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
- 70 γρ βούτυρο
- 50 γρ νιφάδες βρόμης
Οδηγίες
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C.
- Κόβω τα μήλα σε λεπτές φέτες και τα αραδιάζω σε ταψί. Αν το ταψί δεν είναι αντικολλητικό, στρώνω τα μήλα πάνω σε λαδόκολλα. Ρίχνω την ζάχαρη, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύω και φουρνίζω στους 160°C για 20-25’ ωσότου μαλακώσουν τα μήλα δίχως να στεγνώσουν. Τα βγάζω από τον φούρνο (χωρίς να παύσω τη λειτουργία του) και τα κρατώ στην άκρη μέχρι να τα χρειαστώ.
- Τοποθετώ στο πολυμίξερ τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι και το τζίντζερ ή το κάρδαμο, μπαχαρικά που προσφέρουν βάθος και ενδιαφέρουσα γεύση στα κλασικά μπισκότα digestive. Κατόπιν, απλώνω ομοιόμορφα το μείγμα σε ανοιγόμενη φόρμα διαμέτρου 21-23 εκ. την οποία έχω προηγουμένως βουτυρώσει. Πιέζοντας την πίσω πλευρά ενός κουταλιού στρώνω το μείγμα στον πάτο της φόρμας. Κρατάω την βάση του τσιζκεικ στην άκρη μέχρι να την χρειαστώ.
- Στον ίδιο κάδο του μίξερ, τοποθετώ τα υλικά για την τραγανή επίστρωση και τα χτυπάω ωσότου αυτά σχηματίσουν θρυμματισμένα κομμάτια ζύμης. Σε περίπτωση που η ζύμη είναι ενιαία και δεν σχηματίζει θρύμματα (crumbles), προσθέτω λίγες νιφάδες βρόμης ακόμα και ξαναχτυπάω σύντομα. Αντιθέτως, αν η ζύμη δείχνει κονιορτοποιημένη (θυμίζει σκόνη) τότε θα χρειαστεί να προσθέσω λίγο βούτυρο ακόμα ώστε να δέσει σε σβόλους. Κρατάω το μείγμα στην άκρη μέχρι να το χρειαστώ.
- Στο πολυμίξερ σε καθαρό κάδο, τοποθετώ όλα τα υλικά της κρέμας και τα χτυπάω καλά μέχρι να έχω ένα αφράτο μείγμα. Προσέχω το εκχύλισμα βανίλιας που θα χρησιμοποιήσω να είναι καλής ποιότητας ειδάλλως θα φανεί στην γεύση. Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω τους σπόρους ενός λοβού βανίλιας.
- Ρίχνω το μείγμα της κρέμας πάνω στην βάση των μπισκότων κι απλώνω ομοιόμορφα. Κατόπιν στρώνω τα μήλα καθώς και όλο το ζουμί που μπορεί να έχουν αφήσει. Τέλος προσθέτω με το χέρι την θρυμματισμένη ζύμη για την επίστρωση. Τοποθετώ το τσιζκεικ στον φούρνο στους 160°C και ψήνω για 40’. Αφαιρώ από τον φούρνο μόλις συμπληρωθεί ο χρόνος και το αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να κρυώσει. Στην συνέχεια το τοποθετώ στο ψυγείο να κρυώσει για 5-6 ώρες τουλάχιστον ή όλο το βράδυ.
- Σερβίρω το τσιζκεικ μηλόπιτα, ιδανικά την επόμενη μέρα, αφού το έχω αφαιρέσει από το ψυγείο 30’ πριν το σερβίρισμα. Καλή απόλαυση!!