Αυτά τα λαζάνια με τα λαχανικά είναι ό,τι πιο ελαφρύ, νόστιμο κι ανοιξιάτικο μπορούμε να ετοιμάσουμε χωρίς να στερηθούμε το αγαπημένο ιταλικό ζυμαρικό, τα λαζάνια, αλλά ούτε και το τυρί, γιατί λαζάνια χωρίς τυρί δεν γίνεται… Η συνταγή διαθέτει λεπτές φέτες λαχανικών όπως κολοκυθάκι, μελιτζάνα και ντομάτα, φέτες φρέσκου βασιλικού κι ένα μείγμα από ελαφριά τυριά όπως ρικότα και τυρί cottage για να αποφύγουμε τις περιττές θερμίδες και τα λιπαρά.
Για την συνταγή επιλέγουμε λαζάνια που δεν χρειάζονται βράσιμο ενώ δεν παραλείπουμε να πασπαλίσουμε την επιφάνεια με λίγο τυρί μοτσαρέλα για έξτρα γεύση. Αν όμως προτιμάμε, μπορούμε κάλλιστα να χρησιμοποιήσουμε τριμμένη παρμεζάνα για πιο τραγανή κρούστα. Στόχος της συνταγής είναι να ετοιμάσουμε ένα υγιεινό και ελαφρύ γεύμα δίχως να στερηθούμε την γεύση και την απόλαυση του φαγητού.
ΥΛΙΚΑ
Ingredients
- 4 κολοκύθια, κομμένα σε φέτες
- 4 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε φέτες
- ελαιόλαδο για το άλλειμα
- 250 γρ λαζάνια (όσα σηκώσει)
- 2 ντομάτες, κομμένες σε ροδέλες
- φύλλα βασιλικού
- 500 γρ ρικότα
- 500 γρ cottage cheese
- 300 γρ μοτσαρέλα τριμμένη
- πάπρικα
- αλατοπίπερο
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Κόβω τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες και τις αραδιάζω σε 2-3 ταψιά με λαδόκολλα. Με το πινέλο αλείφω λίγο ελαιόλαδο στην επιφάνειά τους κι αλατοπιπερώνω κι από τις δύο πλευρές. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C για 10’ ωσότου μαλακώσουν και πάρουν λίγο χρώμα. Κρατάω τις φέτες λαχανικών στην άκρη μέχρι να τις χρειαστώ.
- Σε ένα μπολ ανακατεύω την ρικότα με το τυρί cottage.
- Σε ένα πυρίμαχο σκεύος τοποθετώ μια στρώση από τα ψημένα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες. Κατόπιν ακολουθεί μια στρώση λαζάνια, μετά απλώνω φέτες ντομάτας να καλύψουν την επιφάνεια και τέλος μερικά φύλλα βασιλικού (αν είναι πολύ μεγάλα τα κόβω με το χέρι). Τέλος στρώνω το μισό μείγμα ρικότας-cottage και την μισή τριμμένη μοτσαρέλα.
- Επαναλαμβάνω τις στρώσεις άλλη μια φορά τελειώνοντας με την τριμμένη μοτσαρέλα. Πασπαλίζω την επιφάνεια των λαζανιών με πάπρικα και κλείνω την επιφάνεια των λαζανιών με αλουμινόχαρτο ώστε να ψηθούν αρχικά τα λαζάνια με την υγρασία που θα δημιουργηθεί από τα λαχανικά.
- Φουρνίζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 40’ και κατόπιν αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 30’ ωσότου ροδοκοκκινίσει το τυρί.
- Σερβίρω τα λαζάνια λαχανικών μετά από 30’ προκειμένου να μην είναι βραστά και να μην διαλύονται.