Σαραγλάκια – Μπακλαβαδάκια (Νηστίσιμα)

Σαραγλάκια – Μπακλαβαδάκια (Νηστίσιμα)

26-28
Τεμάχια
3/5
Βαθμός Δυσκολίας

Η ακόλουθη συνταγή μου θυμίζει την αγαπημένη μου γιαγιά. Είναι το γλυκό που μαζί με τον κορμό ή το «μπισκοτάτο» (όπως το λέγαμε σπίτι) ετοίμαζε πολύ τακτικά για τους μουσαφίρηδες που μπορεί να έκαναν την εμφάνισή τους απροειδοποίητα στο σπίτι της ή απλά για εμάς, τα εγγόνια της. H γιαγιά όμως τα έλεγε «μπουρμαδάκια», που στα τουρκικά θα πει «στριφτά». Φαντάζομαι πως τα ετοίμαζε με κλειστά μάτια, τόσες φορές που τα είχε φτιάξει. Ομολογουμένως είναι πολύ απλή συνταγή κι αν πάρει κανείς «το κολλάει» γίνεται ακόμα πιο εύκολη. Ως επί το πλείστον την ετοίμαζε αρτύσιμη με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με βούτυρο αγελάδας, μοσχομυρωδάτο και λαχταριστό.

Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει και τα νηστίσιμα τείνουμε να τα προτιμάμε ολόχρονα και μάλιστα να τα μετονομάζουμε σε “vegan” ή απλά «χορτοφαγικά». Είναι δε, ιδανικό επιδόρπιο και για την περίοδο της νηστείας χάριν της ευκολίας του. Στα υλικά γίνεται αναφορά και στους δύο τρόπους για να καλύψουμε όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις. Έτσι, υπάρχει η επιλογή του λαδιού για την νηστίσιμη εκδοχή καθώς και η επιλογή του βουτύρου για την αρτύσιμη. Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο και ελαιόλαδο μαζί (δηλαδή, 90 γρ βούτυρο αγελάδας + 100 γρ ελαιόλαδο) αν θέλουμε να ακολουθήσουμε μια λίγο πιο ελαφριά, πλην όμως κοντά στην παράδοση, εκτέλεση. Γίνεται το ίδιο νόστιμος!

Το μυστικό για να γίνουν τραγανά και στεγνά τα σαραγλάκια κι άρα να διατηρηθούν περισσότερο καιρό, βρίσκεται στο σιρόπι. Το σιρόπι πρέπει να δέσει τόσο-όσο για να μην νοτίσουν στην συνέχεια τα σαραγλάκια (κάτι που δεν αποφεύγεται αν γίνει νερουλό) αλλά και για να μην κολλήσουν μεταξύ τους (σε περίπτωση που γίνει πολύ σφιχτό). Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως τα σαραγλάκια που πολλές φορές αναφέρονται απλά ως μπακλαβαδάκια, ακολουθούν την ίδια λογική με τον πολίτικο μπακλαβά με την διαφορά πως τα πρώτα ετοιμάζονται εξαρχής σε τεμάχια ενώ ο μπακλαβάς είναι ένα ενιαίο μεγάλο κομμάτι που χωρίζεται σε φέτες.

ΥΛΙΚΑ:

Ingredients

Για τα Σαραγλάκια (Μπακλαβαδάκια)

  •           1 πακέτο φύλλα Βηρυτού
  •           90 γρ ελαιόλαδο + 90 γρ καλαμποκέλαιο
  •           ή 200 γρ λιωμένο βούτυρο (αγελάδος, τύπου Lurpak)
  •           200 γρ καρύδια, φουντούκια, φιστίκια ή αμύγδαλα (ή ανάμεικτη ποικιλία)

 

Για το Σιρόπι:

  •           2 φλ ζάχαρη κρυσταλλική
  •           1,5 φλ νερό
  •           Xυμός από ½ λεμόνι + την στυμμένη λεμονόκουπα
  •           1 κανελόξυλο

Οδηγίες

  1. Ξεκινάω ετοιμάζοντας το σιρόπι τοποθετώντας όλα τα υλικά σε ένα σκεύος. Δίνω βράση στο σιρόπι και κατόπιν σιγοβράζω για 20’ περίπου μέχρι να δέσει.  Το σιρόπι είναι έτοιμο όταν «κάθεται στον κόμπο» δηλαδή, όταν ρίχνοντας ένα –δύο σταγόνες στην άκρη ενός μικρού πιάτου αυτές δεν κυλάνε αμέσως, αλλά στέκονται στιγμιαία προτού πέσουν. Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο το αποσύρω από την φωτιά για να κρυώσει καλά προτού το χρησιμοποιήσω. Σε περίπτωση που το σιρόπι δέσει περισσότερο το αραιώνω με λίγο νερό και δίνω βράση, ενώ αν δείχνει αραιό συνεχίζω το βράσιμο ωσότου έρθει στα επιθυμητά επίπεδα.
  2. Στην συνέχεια αλέθω στο multi τους ξηρούς καρπούς που θα χρησιμοποιήσω. Οι αλεσμένοι ξηροί καρποί δεν πρέπει να γίνουν σκόνη γιατί θα χαθεί η αίσθησή τους, γι’ αυτό θα πρέπει ιδανικά να κάθονται στο δόντι, να είναι δηλαδή “al dente”. Τους κρατάω στην άκρη μέχρι να τους χρειαστώ.
  3. Ανοίγω την συσκευασία των φύλλων κι απλώνω το πρώτο σε καθαρή επιφάνεια. Στην μέση του φύλλου τοποθετώ μια βελόνα πλεξίματος ή δύο καλαμάκια για σουβλάκια, όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Στο πάνω μισό του φύλου απλώνω μια 1 κ.σ. από τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς και στην συνέχεια σκεπάζω με το κάτω μισό του φύλλου. Κατόπιν γυρίζω το φύλλο από το μέσο προς τις άκρες γύρω από την βελόνα ή τα καλαμάκια, μέχρι να σχηματισθεί ένα λεπτοτυλιγμένο ρολό. Αφού σχηματισθεί το ρολό, σουρώνω τις άκρες προς το κέντρο του για να πάρει το σαραγλάκι το γνώριμο, σουρωτό του σχήμα του κι αφαιρώ την βελόνα ή τα καλαμάκια. Κόβω το σαραγλάκι στα δύο και τα τοποθετώ σε ένα ταψί. Συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα. Αφού η συσκευασία έχει 13-14 φύλλα η δόση θα μας δώσει συνολικά 26-28 σαραγλάκια. Τους ξηρούς καρπούς που θα περισσέψουν θα τους χρειαστώ αργότερα.
  4. Κατόπιν περιχύνω ομοιόμορφα το λάδι ή το λιωμένο βούτυρο πάνω στα σαραγλάκια και με την βοήθεια ενός πινέλου απλώνω παντού. Εφόσον χρησιμοποιήσω βούτυρο, δεν περιχύνω τα στερεά του γάλακτος που κατακάθονται στον πάτο του μπολ γιατί θα νοτίσουν τα σαραγλάκια λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε νερό.
  5. Φουρνίζω τα σαραγλάκια σε προθερμασμένο φούρνο για 1,5 ώρα στους 150°C μέχρι να ροδίσουν ελαφρά εξωτερικά και να γίνουν τραγανά εσωτερικά. Ο καλοψημένος μπακλαβάς όπως και τα σαραγλάκια, δεν πρέπει να πάρει πολύ χρώμα στο ψήσιμο καθώς σκουραίνει ακόμα περισσότερο αργότερα με το σιρόπι. Βγάζω από τον φούρνο και ρίχνω το κρύο σιρόπι πάνω στα ζεστά σαραγλάκια κι αφήνω ν’ απορροφήσουν και να κρυώσουν καλά. Σερβίρω τα σαραγλάκια τουλάχιστον μετά από 2 ώρες μόνο αφού έχουν κρυώσει εντελώς με λίγο τριμμένο ξηρό καρπό πάνω από κάθε κομμάτι. Διατηρούνται φρέσκα σε θερμοκρασία δωματίου, αεροστεγώς κλεισμένα, για 4-5 μέρες. Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.