Ο συνδυασμός σοκολάτας-μέντας εκτός από αγαπημένος των παιδιών μου είναι και η γεύση που προτιμάμε το καλοκαίρι όταν αγοράζουμε παγωτό χύμα. Η γεύση της μέντας, έντονη και δροσερή στην γεύση και με δυνατή επίγευση, είναι ιδανική σε επιδόρπιο ιδίως μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα. Η χαρά των παιδιών μου λοιπόν ήταν μεγάλη όταν έμαθαν πως μπορούσαν να την απολαύσουν μέσα από ένα τσιζκεικ που είχε βάση μπισκότων oreo, κρέμα τσιζκεικ με άσπρη λιωμένη σοκολάτα, άφθονα κομμάτια σοκολάτας τύπου chocolate chip cookies αλλά και κομματάκια after eights (αυτά τα απίθανα λεπτά, γεμιστά σοκολατάκια με πάστα μέντας). Και ποιος δεν θα ήταν άλλωστε;
Η ακόλουθη συνταγή δεν χρειάζεται ψήσιμο, άρα ετοιμάζεται γρήγορα και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι πως δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη, πέραν της ζάχαρης που περιλαμβάνουν τα ίδια τα υλικά, όπως η σοκολάτα και τα μπισκότα. Με άλλα λόγια, η εκτέλεση είναι όσο πιο άγλυκη μπορεί να γίνει, χωρίς να χάνει ούτε λίγο από την τελική της γεύση. Η λευκή σοκολάτα, βασικό συστατικό στα cheesecake που ετοιμάζω, προσδίδει βελούδινη και κρεμώδη υφή στην κρέμα που δεν σκληραίνει ακόμα κι αν κρυώσει στο ψυγείο.
Το τσιζκεικ σοκολάτα μέντα περιέχει πρόσθετη γεύση μέντας την οποία θα βρούμε σε εκχύλισμα ή εσάνς. H εσάνς ή αλλιώς το άρωμα μέντας (mint essence ή flavouring) δεν είναι το ίδιο με το εκχύλισμα μέντας (mint extract), καθώς το πρώτο είναι συνθετικό παρασκεύασμα ενώ το δεύτερο φυσικό και συνήθως πιο δυνατό στην γεύση για την ίδια ποσότητα. Προτιμούμε λοιπόν το mint extract (εκχύλισμα μέντας) εκτός κι αν δεν το βρούμε στην αγορά, οπότε χρησιμοποιούμε κοινό άρωμα «εσάνς» μέντας που είναι πιο εμπορεύσιμο και πιο οικονομικό. Σε κάθε περίπτωση όμως, την γεύση θα πρέπει να την δοκιμάζουμε καθώς ετοιμάζουμε την κρέμα του τσιζκεικ και να την προσαρμόσουμε αναλόγως, αφού η ένταση του πρόσθετου αρώματος μπορεί να διαφέρει από εταιρία σε εταιρία. Το ίδιο ισχύει και για την προσθήκη του πράσινου χρώματος ζαχαροπλαστικής, αφού αν προστεθεί περισσότερη ποσότητα θα προσδώσει μεγαλύτερη ένταση στο χρώμα, πράγμα καθαρά υποκειμενικό, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν πως μιλάμε για χημική χρωστική ουσία. Το χρώμα ζαχαροπλαστικής το βρίσκουμε και σε μορφή πάστας, οπότε και θα χρειαστεί πολύ μικρότερη ποσότητα.
ΥΛΙΚΑ
Ingredients
Για τη βάση:
- 300 γρ (2 συσκευασίες) μπισκότα oreo
- 70 γρ βούτυρο, λιωμένο
Για την κρέμα:
- 250 γρ κρέμα γάλακτος
- 600 γρ τυρί κρέμα (Philadelphia), σε θερμοκρασία δωματίου για 30’
- 125 γρ λευκή σοκολάτα
- 100 γρ σταγόνες κουβερτούρας υγείας
- 10-12 σοκολατάκια after eight
- 1,5 κσ εσάνς μέντας (mint essence ή flavouring) ή 1 κσ εκχύλισμα μέντας (mint extract)
- 1 κσ πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (σε υγρή μορφή)
- 5-6 μπισκότα oreo, τεμαχισμένα (γαρνιτούρα)
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Στον κόφτη του πολυμίξερ ρίχνω τα μπισκότα oreo και το λιωμένο βούτυρο και τα χτυπάω ωσότου δημιουργηθεί ένα μείγμα τριμμένου μπισκότου. Μεταφέρω το μείγμα σε ανοιγόμενη φόρμα διαμέτρου 23 εκ. και το στρώνω ομοιόμορφα με μια σπάτουλα ή την πίσω πλευρά ενός κουταλιού. Τοποθετώ την φόρμα στην κατάψυξη ωσότου ετοιμάσω την κρέμα.
- Στο μίξερ χτυπάω την κρέμα γάλακτος για 2-3’ σε δυνατή ταχύτητα ωσότου γίνει σαντιγί. Παράλληλα, λιώνω την λευκή σοκολάτα είτε στον φούρνο μικροκυμάτων είτε σε μπεν μαρί ωσότου ρευστοποιηθεί. Στα μικροκύματα λιώνω την σοκολάτα σε 2-3 μικρά διαστήματα των 30’’ κι ανακατεύω καλά ενδιαμέσως για να μην καεί. Αν η σοκολάτα καεί δείχνει σαν «κομμένη» ή αλλιώς «ζαχαρωμένη» καθώς χάνει την λεία της υφή και δεν θα μπορέσω να την χρησιμοποιήσω.
- Προσθέτω στη σαντιγί το τυρί κρέμα, την λιωμένη άσπρη σοκολάτα, το άρωμα μέντας και το χρώμα ζαχαροπλαστικής κι ανακατεύω. Τεμαχίζω τα σοκολατάκια after eight σε μικρά κομματάκια και τα προσθέτω μαζί με τις περισσότερες σταγόνες σοκολάτας, ενώ κρατάω τις υπόλοιπες για γαρνιτούρα. Δοκιμάζω την γεύση της κρέμας κι αν χρειάζεται προσθέτω λίγο εσάνς μέντας ή χρώμα ζαχαροπλαστικής ακόμα.
- Μεταφέρω το μείγμα τυριού στην φόρμα πάνω από την βάση μπισκότων oreo κι απλώνω ομοιόμορφα. Γαρνίρω με τα σπασμένα μπισκότα oreo και τις υπόλοιπες σταγόνες σοκολάτας. Διατηρώ το τσιζκεικ σοκολάτα-μέντα στο ψυγείο για 5-6 ώρες, προτού το τοποθετήσω σε πιατέλα σερβιρίσματος και το προσφέρω σε φέτες. Κατά το σερβίρισμα μπορώ να το περιχύσω και με σιρόπι σοκολάτας (όπως φαίνεται στην φωτογραφία).