Πορτοκαλόπιτα με Ολόκληρο Πορτοκάλι

Πορτοκαλόπιτα με Ολόκληρο Πορτοκάλι

12-16
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Είναι γεγονός πως η πορτοκαλόπιτα είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά. Μ’ αρέσει που έχει ελαφρύ σιρόπι, μ’ αρέσει που είναι γλυκό το ψυγείου, μ’ αρέσει που έχει το άρωμα και την επίγευση πορτοκαλιού και τέλος μ’ αρέσει πολύ η εκδοχή που ετοιμάζω. Η ιδιαιτερότητα αυτής της συνταγής είναι το ολόκληρο, αλεσμένο πορτοκάλι που περιέχει και το οποίο προσφέρει μοναδικό άρωμα σε αυτήν την εκτέλεση. Στην συγκεκριμένη συνταγή, η ζύμη της πορτοκαλόπιτας περιέχει ελάχιστη ζάχαρη αφού άλλωστε περιχύνεται με σιρόπι. Τέλος, είναι βέβαιο πως είναι από τις απλές συνταγές που θα εκτιμήσουν μικροί και μεγάλοι αρκεί να ετοιμαστεί από την προηγουμένη.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ

Για την πορτοκαλόπιτα:

  •           1 πακέτο φύλλο κρούστας (450-500 γρ)
  •           2 μικρά ζουμερά πορτοκάλια (κατάλληλα για χυμό)
  •           2/3 φλ ελαιόλαδο
  •           50 γρ βούτυρο αγελάδας
  •           ½ φλ ζάχαρη (μισή ακατέργαστη-μισή κρυσταλλική)
  •           1 βανιλίνη ή 1 κγλ εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
  •           4 αυγά
  •           1-2 πρέζες αλάτι
  •           300 γρ γιαούρτι (τουλάχιστον 6% λιπαρά)
  •           1 κγλ μαγειρική σόδα
  •           1 κγλ baking powder

 

Για το σιρόπι:

  •           1,5 φλ ζάχαρη
  •           1,5 φλ νερό
  •           1,5 φλ χυμό πορτοκαλιού
  •           1 κανελόξυλο

ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Απλώνω τα φύλλα κρούστας σε 1-2 ταψιά και τα ψήνω στον φούρνο στους 110 °C για καμιά ώρα ωσότου στεγνώσουν εντελώς. Τα γυρίζω κάθε 15’ για να ψηθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Κατόπιν τα σπάω με τα χέρια μου σε ένα μεγάλο μπολ να γίνουν κομματάκια.
  2. Πλένω καλά τα πορτοκάλια, τα κόβω στην μέση κι αφαιρώ τυχόν κουκούτσια καθώς και το άσπρο μέρος που βρίσκεται στο κέντρο. Τα πολτοποιώ ολόκληρα με την φλούδα τους στο μπλέντερ αφήνοντας μικρά κομματάκια για περισσότερη γεύση.
  3. Παράλληλα, χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με το λάδι και την ζάχαρη για 3-4’ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Κατόπιν προσθέτω ένα-ένα τα αυγά, την βανιλίνη, το αλάτι και τον πολτό ολόκληρου πορτοκαλιού.
  4. Σε ένα μπολ αναμειγνύω το γιαούρτι με την σόδα και το baking powder. Το μείγμα θα φουσκώσει μέσα σε λίγα λεπτά και θα γίνει τριπλάσιο λόγω της ζύμωσης που γίνεται με την συνένωση των υλικών. Μετά από 2-3’ προσθέτω το μείγμα γιαουρτιού στο μείγμα των αυγών κι ενσωματώνω.
  5. Ρίχνω το μείγμα πορτοκαλιού πάνω στα σπασμένα φύλλα κι ανακατεύω με μια σπάτουλα να πάει παντού και να σχηματισθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
  6. Τοποθετώ το μείγμα σε ένα ελαφρά λαδωμένο pyrex (διάσταση 32 x 26 εκατοστά περίπου) και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C για 40-45’ ωσότου η πορτοκαλόπιτα φουσκώσει και πάρει χρώμα τόσο από πάνω όσο κι από κάτω. Ξέρω ότι η πορτοκαλόπιτα έχει ψηθεί όταν τρυπώντας την στο κέντρο με μια οδοντογλυφίδα αυτή βγαίνει στεγνή.
  7. Περίπου 10’ προτού είναι έτοιμη η πορτοκαλόπιτα, ετοιμάζω το σιρόπι τοποθετώντας όλα τα υλικά σε ένα μικρό σκεύος. Αφού πάρει βράση το αφήνω να κοχλάσει για 5-7’.Το σιρόπι είναι έτοιμο...
  8. Μόλις η πορτοκαλόπιτα βγει από τον φούρνο την χαράσσω με ένα μαχαίρι σε φέτες και κατόπιν ρίχνω το βραστό σιρόπι με προσοχή πάνω στην ζεστή πορτοκαλόπιτα να πάει παντού. Η μελωμένη πορτοκαλόπιτα πρέπει να σταθεί μέχρι να απορροφήσει καλά το σιρόπι και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου προτού διατηρηθεί στο ψυγείο. Σερβίρεται σκέτη από το ψυγείο (ιδίως όταν ο καιρός είναι ζεστός) ή συνοδεύεται με παγωτό βανίλια. Καλή απόλαυση!

Περεχύνω την ζεστή πορτοκαλόπιτα με το βραστό σιρόπιΗ πορτοκαλόπιτα με ολόκληρο πορτοκάλι είναι έτοιμη

Rate