Αυτό είναι φαγητό σκέτο μέλι! Μια συνταγή που μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν φανταζόμουν πόσο καλά μπορεί να συνδυάσει τα ρεβίθια με τις μελιτζάνες. Τα ρεβίθια αν ετοιμαστούν με την δέουσα φροντίδα και προσοχή, μπορούν να γίνουν τόσα μαλακά και βουτυράτα που μαζί με τις μελιτζάνες, η αλήθεια να λέγεται για τις ανάγκες αυτού του φαγητού έχουν τηγανιστεί, δίνουν φαγητό μελένιο, αρμονικά δεμένο και πρωτότυπο. Η κρέμα μπεσαμέλ που έχει ετοιμαστεί και με μια υποψία από γάλα καρύδας (προαιρετικά), ταιριάζει πολύ τόσο με τα ρεβίθια όσο και με την μελιτζάνα, ενώ το ψήσιμο στο φούρνο δένει τις γεύσεις και προσθέτει υφή χάρη στην κρούστα της μπεσαμέλ. Τα ρεβίθια με τις μελιτζάνες στο φούρνο, είναι φαγητό πλήρες, ιδανικό και για τραπέζι, προκειμένου να έχουμε και μια vegetarian (ή ακόμα και vegan) επιλογή για τους καλεσμένους μας. Απολαύστε υπεύθυνα!
ΥΛΙΚΑ:
Ingredients
- 2-3 μέτριες μελιτζάνες
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- 250 γρ ρεβίθια
- Αλατοπίπερο
Για την σάλτσα ντομάτας:
- 3 ντομάτες, αλεσμένες
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ½ κοφτή κγλ κουρκουμά
- 1-2 πρέζες ζάχαρη (αν οι ντομάτες είναι εκτός εποχής)
- Αλατοπίπερο
- Φρέσκα φύλλα βασιλικού
Για την μπεσαμέλ:
- 500 γρ γάλα πλήρες (καρύδας ή αγελαδινό + καρύδας)
- 2 κσ αλεύρι
- 1,5 κσ βούτυρο (της επιλογής μου)
- 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
- Άσπρο πιπέρι
- 100 γρ τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά)
- 50 γρ γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά)
- Γλυκό πιπέρι, πάπρικα
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Μουσκεύω τα ρεβίθια σε αλατισμένο νερό αποβραδίς. Το επόμενο πρωί τα σουρώνω και τα ξεπλένω. Τοποθετώ τα ρεβίθια σε κατσαρόλα με άφθονο νερό και δίνω βράση. Αφού πάρουν βράση, τα σιγοβράζω για 1,5-2 ώρες ωσότου γίνουν τρυφερά και λιώνουν στο στόμα. Σουρώνω και κρατώ στην άκρη τα ρεβίθια. Αλατοπιπερώνω δεόντως.
- Τοποθετώ σ’ ένα σκεύος, το αλεσμένο κρεμμύδι και τις ντομάτες. Δίνω βράση και σιγοβράζω ωσότου η σάλτσα «πιεί» τα υγρά της (θερμοκρασία 7/9). Μετά από 30’ περίπου τοποθετώ την σάλτσα στην άκρη να κρυώσει. Προσθέτω τον κουρκουμά, την ζάχαρη (αν χρειάζεται), το αλατοπίπερο και τα φύλλα φρέσκου βασιλικού.
- Σε ένα μεγάλο σκεύος ζεσταίνω αρκετό ελαιόλαδο για να τηγανίσω τις μελιτζάνες (θερμοκρασία 9/9). Πλένω και σχηματίζω ρίγες στην φλούδα της κάθε μελιτζάνας. Κατόπιν, κόβω τις μελιτζάνες σε χονδρές φέτες και τις τηγανίζω να πάρουν χρώμα στο καλά ζεσταμένο λάδι. Μόλις πάρουν χρώμα, τις κρατάω στην άκρη και συνεχίζω με τις υπόλοιπες. Αλατοπιπερώνω τις μελιτζάνες.
- Παράλληλα, ετοιμάζω την μπεσαμέλ λιώνοντας σε μέτρια-δυνατή φωτιά (7/9) το βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτω το αλεύρι. Ανακατεύω το μείγμα με τον αυγοδάρτη μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφριά ζύμη. Σταδιακά προσθέτω το γάλα της επιλογής μου κι ανακατεύω διαρκώς ωσότου ενσωματωθεί. Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση η μπεσαμέλ και να αποκτά όγκο, αποσύρω από την φωτιά. Προσθέτω το αλάτι, το άσπρο πιπέρι, το μοσχοκάρυδο κι αν επιθυμώ την παρμεζάνα. Ανακατεύω την μπεσαμέλ μέχρι να γίνει χλιαρή και να μην μπορεί να σχηματίσει κρούστα. Την κρατάω στην άκρη για αργότερα.
- Σε ένα πυρίμαχο σκεύος (τύπου pyrex), στρώνω τις μελιτζάνες, συνεχίζω με τα βρασμένα ρεβίθια και τελειώνω με την ψημένη σάλτσα ντομάτας. Στο τέλος, στρώνω την μπεσαμέλ, καλύπτω την επιφάνεια του μουσακά (και) με την γαλέτα και πασπαλίζω την επιφάνεια με την πάπρικα.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 45’-50’ ωσότου σχηματιστεί κρούστα στον μουσακά και πάρει ροδοκόκκινο χρώμα. Αφαιρώ τον μουσακά με τα ρεβίθια και τις μελιτζάνες από τον φούρνο κι αφήνω να κρυώσει για τουλάχιστον 45’ προτού σερβίρω. Σερβίρω τον ιδιαίτερο αυτό μουσακά με ρεβίθια και μελιτζάνες με το κουτάλι καθώς είναι ζουμερό φαγητό. Καλή μας όρεξη!
Σημείωση: Τελευταία φορά, έφτιαξα 2 δόσεις. Η μια τελικά ψήθηκε στον φούρνο (στο αλουμινένιο ταψάκι) κι η άλλη (αυτή, στο άσπρο πυρέξ) μπήκε στην κατάψυξη (συντηρείται υπέροχα στην ψύξη) για μια επόμενη φορά, πιθανότατα με καλεσμένους…