Οσομπούκο (ossobuco) με Λαχανικά

Οσομπούκο (ossobuco) με Λαχανικά

4 άτομα
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Το ossobuco στα ιταλικά θα πει «κόκκαλο με τρύπα» και πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα κομμάτια του μοσχαριού.Το κόκαλο στο κέντρο του με το μελωμένο μεδούλι πλαισιώνεται από τρυφερό κρέας. Είναι ιδανικό κυριακάτικο πιάτο, εφόσον επιλέξουμε να μείνουμε στο σπίτι μας για την ημέρα, καθώς θέλει σιγανό ψήσιμο για κάποιες ώρες. Το σιγανό του ψήσιμο δεν είναι ο μόνος λόγος που το καθιστά κυριακάτικο φαγητό, αλλά και οι ξελογιαστικές ευωδιές που αναδύονται κατά το μαγείρεμα αυτής της συνταγής, χάρη στα λαχανικά και μυρωδικά όπως το δαφνόφυλλο, το σέλερυ, το θυμάρι και το άσπρο κρασί. Κάπως έτσι άλλωστε δεν σχηματίζονται και οι αναμνήσεις μας; Το οσομπούκο συνοδεύεται ιδανικά με το άλλο ιταλικό πιάτο την πολέντα (χυλός από σιμιγδάλι) που μας αρέσει να την ετοιμάζουμε με σάλτσα ντομάτας και τυρί στο φούρνο. Το οσομπούκο το ζητάμε από τον κρεοπώλη μας σαν μοσχαρίσιο κότσι με κόκκαλο, ενώ σιμιγδάλι για πολέντα θα βρούμε στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ με είδη διεθνούς κουζίνας.

ΥΛΙΚΑ:

Ingredients

  •           2,5 κιλά οσομπούκο (μοσχαρίσιο κότσι με κόκκαλο)
  •           2 κσ ελαιόλαδο
  •           2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •           150 ml άσπρο, ξηρό κρασί
  •           6-8 ολόκληρα μπαχάρια
  •           1 κγλ θυμάρι, αποξηραμένο
  •           2-3 δαφνόφυλλα
  •           2 καρότα, τεμαχισμένα
  •           2 σέλερυ στικς, τεμαχισμένα
  •           3 ντομάτες, αλεσμένες
  •           1/2 κγλ κουρκουμά
  •            αλατοπίπερο

ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Τοποθετώ το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί (7/9) τοποθετώ τα κομμάτια του οσομπούκο να πάρουν χρώμα. Μόλις ροδοκοκκινίσει το οσομπούκο, το αλατοπιπερώνω και γυρνάω τα κομμάτια από την άλλη. Κατόπιν προσθέτω το άσπρο κρασί ν’ απορροφηθεί στην ίδια θερμοκρασία (7/9).
  2. Στην συνέχεια προσθέτω τα δαφνόφυλλα, τα μπαχάρια, το θυμάρι, τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερυ και αφού πάρει βράση το κρέας, κλείνω το καπάκι και σιγοβράζω στο ζωμό του για 1,5 ώρα (3/9).
  3. Στην πορεία προσθέτω τις αλεσμένες ντομάτες και τον κουρκουμά κι αλατοπιπερώνω περαιτέρω το φαγητό. Στο φαγητό δεν προστίθεται επιπλέον λάδι καθώς το κρέας είναι αρκετά λιπαρό κι αφήνει το δικό του λίπος κατά το ψήσιμο.
  4. Συνεχίζω το σιγανό ψήσιμο για άλλη 1-1,5 ώρα ωσότου το κρέας γίνει τρυφερό, ξεκολλήσει από το κόκαλο και οι ντομάτες με τα λαχανικά σχηματίσουν μια πολυδιάστατη κι ελαφριά σάλτσα ντομάτας. Δοκιμάζω την γεύση του φαγητού και διορθώνω αναλόγως. Αφήνω το οσομπούκο με λαχανικά στην άκρη να σταθεί για 30’ περίπου προτού το σερβίρω. Για όποιον επιθυμεί συνταγή χωρίς λαχανικά υπάρχει και η επιλογή για οσομπούκο με κρασί και λεμόνι. Καλή μας όρεξη!   

Rate