Η συγκεκριμένη εκτέλεση με τα πολλά μυρωδικά και λαχανικά, δίνει πλούσιο κι άφθονο αυγολέμονο που κατακλύζει το φαγητό δίνοντας του πλούσια υφή, άρωμα και γεύση. Το χοιρινό πρασοσέλινο ήταν από το λίγα φαγητά που δεν με συγκινούσαν όταν ήμουν μικρή. Αν και παιδί που τα έτρωγε όλα, είχα και τις λιγότερο αγαπημένες μου γεύσεις. Αυτό το λιγότερο αγαπημένο φαγητό λοιπόν, το φαγητό που κάπως μου φαινόταν λόγω της έντονης σχετικά γεύσης του σέλινου, σήμερα λειτουργεί σαν βάλσαμο στην ψυχή και το πεπτικό μου σύστημα ενδεχομένως γιατί ξυπνά την νοσταλγία των παιδικών μου χρόνων, την θαλπωρή του πατρικού σπιτιού και της μητρικής φροντίδας. Χωρίς να είναι όλα αυτά τακτοποιημένα με αυτόν τον τρόπο στο μυαλό μου, το ετοίμασα χθες μετά από καιρό και το χαρήκαμε άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο. Μπορεί τα παιδιά να μην πέταξαν ακριβώς την σκούφια τους και να μην γέμισαν δεύτερη φορά το πιάτο τους, το έφαγαν όμως αγόγγυστα. Το χοιρινό πρασοσέλινο με τα χειμερινά λαχανικά και το άφθονο αυγολέμονο είναι ένα κατ’ εξοχήν χειμωνιάτικο φαγητό που μπορεί να αποτελέσει εκτός από κυριακάτικο γεύμα και γιορτινό πιάτο στον μπουφέ μας. Αξίζει την δοκιμή μας, τώρα που είναι η εποχή του.
ΥΛΙΚΑ:
Ingredients
Για το πρασοσέλινο:
- 1400 γρ χοιρινός λαιμός (κομμένο σε μεγάλους κύβους)
- 2 κσ ελαιόλαδο
- 100 ml άσπρο ξηρό κρασί
- 500 ml σπιτικό ζωμό κοτόπουλο (ή 500 ml νερό + 1,5 κγλ ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου)
- 2 μικρά πράσα (κομμένα σε ροδέλλες)
- 1 σελινόριζα (κομμένη σε κύβους)
- 2 μέτρια καρότα (κομμένα σε ροδέλλες)
- 3 κλωνάρια σέλερυ (κομμένα σε φέτες)
- 1 χούφτα σέλινο, ψιλοκομμένο
- ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
- αλατοπίπερο
- 1 κοφτή κγλ εστραγκόν (αποξηραμένο)
- 1 κοφτή κγλ σχοινόπρασο (αποξηραμένο)
- 1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Για το αυγολέμονο:
- 3 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
- χυμός από 2 λεμόνια
- 1/2 κγλ σκόνη κουρκουμά
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Ζεσταίνω ένα ευρύχωρο σκεύος (7/9) με τις 2 κσ ελαιόλαδο καλά και κατόπιν αραδιάζω τα κομμάτια χοιρινού. Αλατοπιπερώνω και ψήνω ωσότου πάρουν χρώμα προτού τα γυρίσω από την άλλη πλευρά. Μόλις ροδίσουν καλά κι από τις δύο πλευρές προσθέτω το κρασί και περιμένω ν’ απορροφηθεί.
- Προσθέτω τον ζωμό κοτόπουλου, το πράσο, το σέλινο, τα καρότα, το σέλερυ, τα φύλλα σέλινου, το ξύσμα λεμονιού κι αλατοπιπερώνω εκ νέου. Δίνω βράση και κατεβάζω την θερμοκρασία (3/9) να σιγοψηθεί το φαγητό για 1,5-2 ώρες με κλειστό καπάκι. Αφού έχει μαλακώσει το κρέας κι έχουν ψηθεί τα λαχανικά, πασπαλίζω με το ψιλοκομμένο μαϊντανό, το εστραγκόν και το σχοινόπρασο, σβήνω την φωτιά κι ετοιμάζω το αυγολέμονο.
- Σ’ ένα δοχείο τοποθετώ τ’ αυγά, τον χυμό λεμονιού και τον κουρκουμά (για ζωντανό χρώμα και βάθος στην γεύση) και χτυπάω με τον αυγοδάρτη να ομογενοποιηθούν. Στην συνέχεια προσθέτω 1 φλ βραστό ζωμό από το φαγητό και ξαναχτυπώ το αυγολέμονο με τον αυγοδάρτη. Αμέσως ρίχνω το αυγολέμονο πάνω από το φαγητό και σείω την κατσαρόλα να πάει παντού, δίχως να χρησιμοποιήσω κουτάλι για το ανακάτεμα.
- Κλείνω το καπάκι κι αφήνω το αυγολέμονο να δέσει και να αποκτήσει όγκο με την υπάρχουσα θερμοκρασία. Σερβίρω το μοσχομυρωδάτο αυτό χειμερινό φαγάκι αφού έχει σταθεί για 15′ κι έχουν δέσει οι γεύσεις του με το αυγολέμονο.Καλή μας όρεξη!