Φωτογραφία :www.ihearteating.com

Ψωμί Κολοκύθας με Μπαχαρικά (Pumpkin Bread)

10-12
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Tο κέικ κολοκύθας με μπαχαρικά λέγεται και «ψωμί» γιατί είναι αφράτο κι ελαφρύ. Η συνταγή περιέχει πουρέ κολοκύθας και θυμίζει το ψωμί μπανάνας στο οποίο χρησιμοποιείται αντίστοιχα, πουρές από ώριμες μπανάνες. Ο πουρές κολοκύθας προσδίδει υγρασία και κάνει το κέικ μαλακό και ιδιαίτερα τρυφερό με ελαφρά νωπή υφή στο φάγωμα. Η ποικιλία μπαχαρικών δίνει άρωμα και κάνει σύνθετη την γεύση σε αυτό το λιτό κατά τ’ άλλα κέικ. Λόγω της απλότητάς του, μπορεί να φαγωθεί συνοδεία άλλων υλικών και να το απολαύσουμε λόγου χάρη με μαλακό κρεμώδες τυρί (τύπου Philadelphia ή cottage) και γιατί όχι, λίγη από την αγαπημένη μας μαρμελάδα (κάτι σαν τ’ αγαπημένα μας scones δηλαδή)! Τέλος, μπορεί κανείς να προσθέσει ξηρούς καρπούς όπως καρύδια ή/και σταφίδες προκειμένου να κάνει το ψωμί κολοκύθας πιο πλούσιο και γεμάτο.
ΥΛΙΚΑ:

Ingredients

  •           ¾ φλ βούτυρο, μαλακωμένο
  •           2/3 φλ καστανή ζάχαρη
  •           2 μεγάλα αυγά
  •           425 γρ πουρέ κολοκύθας
  •           2 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •           ½ κγλ αλάτι
  •          1 κγλ μαγειρική σόδα
  •           ½ κγλ baking powder
  •           ½ κγλ γαρύφαλλο (σκόνη)
  •           ½ κγλ μοσχοκάρυδο (σκόνη)
  •           2 κγλ κανέλα (σκόνη)
  •           1/3 κγλ τριμμένο τζίντζερ (σκόνη)
  •           100 ml γάλα (προαιρετικά)
  •           ½ φλ ξηρούς καρπούς όπως καρύδια πεκάν ή/και σταφίδες (προαιρετικά)
  •           1,5 κσ cacao nibs (για γαρνιτούρα)

ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Από την προηγούμενη ή νωρίτερα την ίδια μέρα ετοιμάζω τον πουρέ κολοκύθας. Κόβω στη μέση μια μικρή κολοκύθα και την σκεπάζω με αλουμινόχαρτο. Ψήνω την κολοκύθα στο φούρνο στους 180°C για 50′ ωσότου μαλακώσει. Κατόπιν αφαιρώ την ψίχα της (χωρίς τα κουκούτσια) και σουρώνω για 2-3 ώρες ωσότου αφήσει τα υγρά της. Ζυγίζω και κρατάω την ποσότητα που χρειάζομαι για το κέικ. Σ’ επιλεγμένα μεγάλα σούπερ-μάρκετ θα βρω πουρέ κολοκύθας σε κονσέρβα.
  2. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170°C. Βουτυρώνω κι αλευρώνω μια μακρόστενη φόρμα ψωμιού (11 x 30 εκ.). Σ’ ένα δοχείο αναμειγνύω το αλεύρι, τα μπαχαρικά, το αλάτι, την σόδα και το baking powder.
  3. Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη για 5’ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Κατόπιν προσθέτω τ’ αυγά και τον πουρέ κολοκύθας. Τέλος, προσθέτω το μείγμα στερεών. Σε περίπτωση που η ζύμη του κέικ είναι πολύ σφιχτή προσθέτω λίγο γάλα. Προαιρετικά προσθέτω στη ζύμη τα καρύδια και τις σταφίδες.
  4. Αδειάζω τη ζύμη στη φόρμα του ψωμιού και πασπαλίζω την επιφάνεια με τους σπασμένους κόκκους κακάο.
  5. Ψήνω το ψωμί κολοκύθας για 70’ περίπου και δοκιμάζω το ψήσιμο του τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν αυτή δεν βγει στεγνή, συνεχίζω το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμα. Αφήνω το κέικ να κρυώσει προτού το κόψω σε φέτες.

Φωτογραφία: www.ihearteating.com
Rate