Αυτή η εορταστική γέμιση γαλοπούλας με κιμά, ξερά φρούτα, κουκουνάρια και συκωτάκια ετοιμάζεται εύκολα και γίνεται πεντανόστιμη. Μαζί με την έτερη παραδοσιακή, χριστουγεννιάτικη γέμιση με ρύζι και ξερά φρούτα, το πολίτικο «Ιτς πιλάφ», αποτελεί αγαπημένη γεύση των γιορτών. Συνταγή που δεν χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλη προετοιμασία, διαθέτει ευκολία στην εκτέλεση και σίγουρο γευστικό αποτέλεσμα. Κι αν σας αρέσει η γέμιση γαλοπούλας όχι μόνο εντός της εορταστικής περιόδου, αλλά και κάθε εποχή του χρόνου, ετοιμάστε την και συνοδεύστε την με απλές πατάτες φούρνου όπως κάνουμε εμείς. Αν περισσέψει γέμιση ετοιμάζουμε μια απίθανη πίτα ή τάρτα με χριστουγεννιάτικη γέμιση κιμά (προσεχώς). Η ακόλουθη συνταγή, οικογενειακό κειμήλιο, είναι της θείας Άννας.
ΥΛΙΚΑ:
Ingredients
- 2 κσ ελαιόλαδο
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 κιλό κιμά (από ελιά), διπλοπερασμένο
- 400-500 γρ συκωτάκια κοτόπουλου (ανάλογα με το γούστο μας)
- 2,5 κγλ σκόνη από ζωμό κοτόπουλου
- Λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κοφτή κγλ κουρκουμά
- ½ φλ ανάμεικτο από μαύρες σταφίδες, κράνμπερις, γκότζι μπέρις, μαύρα μούρα ή άλλα γλυκά φρούτα της προτίμησής μας (βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα)
- ½ φλ βρασμένα κάστανα, ψιλοκομμένα
- 100 ml κονιάκ
- 4 κσ βούτυρο αγελάδας
- ½ φλ κουκουνάρια, καβουρδισμένα
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Τοποθετώ τα κουκουνάρια σε μικρό αντικολλητικό σκεύος σε χαμηλή θερμοκρασία (3/9) για 20-30’ να πάρουν ελαφρύ χρώμα, να στεγνώσουν και να γίνουν τραγανά. Δοκιμάζω την γεύση τους προτού τα αποσύρω από την φωτιά ενώ προσέχω να μην αρπάξουν. Τα κρατάω στην άκρη για αργότερα.
- Σε μέτρια κατσαρόλα βράζω ½ λίτρο νερό. Μόλις το νερό κοχλάσει ρίχνω τα συκωτάκια τα οποία βράζω για 5’. Κατόπιν σουρώνω το νερό κι αφήνω τα συκωτάκια να κρυώσουν, προτού τα ψιλοκόψω σε μικρά κυβάκια.
- Στην συνέχεια, σ’ ευρύχωρο σκεύος ζεσταίνω το λάδι (9/9) και ρίχνω τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια να πάρουν χρώμα. Μόλις ροδίσουν ελαφρά για 2-3’, προσθέτω τον κιμά, την σκόνη από ζωμό κοτόπουλου, τον κουρκουμά κι αλατοπιπερώνω ελαφρά (προσοχή στο αλάτι καθώς ο ζωμός είναι ήδη αλμυρός). Ανακατεύω τον κιμά τακτικά σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία (7/9) ωσότου διαχωριστεί, ασπρίσει και πιεί τα υγρά του.
- Προσθέτω τα ψιλοκομμένα συκωτάκια, τα ξερά φρούτα, τα κάστανα και περιχύνω με το κονιάκ. Στην ίδια πάντα θερμοκρασία (7/9) περιμένω για 1-2’ να εξατμισθεί το αλκοόλ, ανακατεύοντας τακτικά. Μόλις στεγνώσει η γέμιση, χαμηλώνω την θερμοκρασία (3/9), σκεπάζω με το καπάκι και σιγοψήνω για 30’ ωσότου δέσουν οι γεύσεις και φουσκώσουν τα ξερά φρούτα. Ενδιαμέσως, ανακατεύω τακτικά.
- Μόλις δω και με το μάτι πως η γέμιση είναι έτοιμη, προσθέτω το βούτυρο σε διάσπαρτα σημεία κι αφήνω να λιώσει με την υπάρχουσα θερμοκρασία. Την γέμιση την σερβίρω μετά από 1 ώρα περίπου, αφού το βούτυρο λιώσει και πάει παντού, ενώ προσθέτω και τα καβουρδισμένα κουκουνάρια στο τέλος για να μην νοτίσουν. Η γέμιση θα πρέπει στο τέλος να μην είναι στεγνή, αλλά να έχει ένα παχύρευστο ζουμάκι γι’ αυτό προσθέτω αν χρειασθεί λίγο βραστό νερό από τον βραστήρα.
Σημειώνεται πως, η γέμιση χρειάζεται οπωσδήποτε τον χρόνο της για να δέσουν οι διάφορες γεύσεις και να γίνει νόστιμη. Καλή επιτυχία!