Ήταν η πρώτη φορά που δοκιμάσαμε το κουνουπίδι με την κρέμα τυριού και ήταν αρκετή για να διαπιστώσουμε πως είναι ένα εξίσου νόστιμο πιάτο με το ομολογουμένως πολύ πιο διαδεδομένο και φιλικό στα παιδιά «μακαρόνι με κρέμα τυριού» (mac n’ cheese). Η χρήση του κουνουπιδιού στην θέση των μακαρονιών, αποτελεί έναν εύκολο τρόπο να ξεγελαστούμε όλοι, εκτός από την όψη ακόμα και στην γεύση, προκειμένου να φάμε αβίαστα κι ευχάριστα πιάτο με φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Η κρέμα τυριού είναι τόσο πλούσια κι εύγευστη που προσφέρει στο κουνουπίδι γεμάτη, χορταστική και νόστιμη συνοδεία. Άλλωστε πολλοί θα το συγκρίνετε (και δικαίως) με το αντίστοιχο «κουνουπίδι ογκρατέν» που ετοιμάζεται παρόμοια. Αξίζει λοιπόν να τα δοκιμάσετε όλα!
ΥΛΙΚΑ:
Ingredients
- 1 μέτριο κουνουπίδι
- αλάτι και μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 3 κσ τριμμένη φρυγανιά
- 3 κσ τριμμένη παρμεζάνα
- πάπρικα
Για την κρέμα τυριού
- 2 κσ βούτυρο
- 4,5 κσ αλεύρι
- ½ κύβο κοτόπουλο ή ½ κγλ σκόνη από ζωμό κοτόπουλο
- ¾ λίτρου γάλα (της επιλογής μου)
- ½ κγλ μοσχοκάρυδο
- ½ κγλ κουρκουμά
- 2-3 πρέζες άσπρο πιπέρι
- 250 γρ τυρί cheddar (κομμένο σε μικρά κομμάτια)
ΟΔΗΓΙΕΣ:
- Αφαιρώ τα κοτσάνια από το κουνουπίδι και το κόβω αρχικά σε χονδρές φέτες. Κατόπιν το κόβω σε μικρά κομματάκια (κοτσάνι κι άνθη) σε μέγεθος και τρόπο που να θυμίζουν κοφτό μακαρόνι. Πλένω τα κομμάτια κάτω από τρεχούμενο νερό και στην συνέχεια τα βράζω για 10-12’. Μόλις είναι έτοιμα τα σουρώνω καλά να μην έχουν νερά και τ’ απλώνω σε ευρύχωρο πυρέξ. Αλατοπιπερώνω κι αφήνω στην άκρη ωσότου ετοιμάσω την κρέμα τυριού.
- Για την κρέμα τυριού λιώνω σε μέτρια φωτιά (5/9) το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτω το αλεύρι και τον ζωμό κοτόπουλου. Ανακατεύω να ομογενοποιηθεί ωσότου σχηματισθεί μια χαλαρή ζύμη. Κατόπιν προσθέτω το γάλα, το μοσχοκάρυδο, το άσπρο πιπέρι κι ανακατεύω τακτικά ωσότου η κρέμα πάρει ελαφρά βράση, δέσει κι αποκτήσει όγκο. Στην συνέχεια, σβήνω την φωτιά και προσθέτω τα κομμάτια τυριού να λιώσουν με την υπάρχουσα θερμότητα. Ανακατεύω τακτικά να λιώσει όλο το τυρί.
- Ρίχνω την κρέμα τυριού ομοιόμορφα πάνω στα κομμάτια κουνουπιδιού να καλυφθεί όλη η επιφάνεια. Πασπαλίζω με την τριμμένη φρυγανιά, την τριμμένη παρμεζάνα και την πάπρικα για μια τραγανή και γευστική κρούστα. Φουρνίζω στο γκριλ του φούρνου στους 250°C για 10-15’ λεπτά, ωσότου το κουνουπίδι με την κρέμα τυριού αποκτήσει χρώμα και τραγανή επιφάνεια. Αφαιρώ από το φούρνο και σερβίρω αμέσως προτού κρυώσει το φαγητό και δέσει η κρέμα τυριού. Καλή μας όρεξη!
ΟΔΗΓΙΕΣ