Ριζότο Κολοκύθας με Πράσο

Ριζότο Κολοκύθας με Πράσο

4-6
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας

Αυτό το ριζότο χάρη στην κολοκύθα και το πράσο είναι πιο χειμωνιάτικο από το κλασικό ριζότο με μανιτάρια, σχεδόν εορταστικό, ενώ με την προεργασία που γίνεται στο κρεμμύδι και το πράσο, το ριζότο μπορεί να γίνει ελαφρύ κι ευκολοχώνευτο και να ικανοποιήσει και τους πιο ευαίσθητους ουρανίσκους. Ετοιμάζοντάς το κατά την διάρκεια των γιορτών, εκτός από πλήρες πιάτο έχουμε και πιάτο που ετοιμάζεται εύκολα σε παρεΐστικο κλίμα και τρώγεται την ίδια ώρα, σκέτο χωρίς ορεκτικά και συνοδευτικά. Με μικρή ετοιμασία της κολοκύθας από πριν, το ριζότο με κολοκύθα και πράσο γίνεται παιχνίδι ενώ προσθέτοντας τριμμένο μπλε τυρί και σπόρους κολοκύθας για γαρνιτούρα, αναβαθμίζεται γευστικά κι εμφανισιακά.

ΥΛΙΚΑ:

Ingredients

  •           1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •           1 μέτριο πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  •           2 κ.σ ελαιόλαδο
  •           1 κγλ ξερό θυμάρι
  •           1 σέλερι στικ, κομμένο σε μικρές ροδέλες
  •           30 γρ (2 κσ) βούτυρο αγελάδας
  •           150 γρ ρύζι arborio
  •           100 γρ άσπρο κρασί
  •           450 ml σπιτικό ζωμό κοτόπουλου (ή 450 ml νερό+1 κγλ σκόνη ή ½ κύβο από ζωμό κοτόπουλου)
  •           150 γρ πουρέ κολοκύθας
  •           50 γρ παρμεζάνα, τριμμένη
  •           αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  •          1 κσ κολοκυθόσπορους, καβουρδισμένους
  •           25 γρ κομμάτια blue cheese (προαιρετικά)

ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Ετοιμάζω τον πουρέ κολοκύθας. Πλένω και κόβω την κολοκύθα στη μέση κι αφαιρώ τα σπόρια με ένα κουτάλι. Τοποθετώ την κολοκύθα σε ταψί με λαδόκολλα, σκεπάζω το ταψί ερμητικά με αλουμινόχαρτο (να ψηθεί η κολοκύθα με τις υδρατμούς που θα σχηματισθούν) και ψήνω για 1,5 ώρα στους 190°C ωσότου μαλακώσει.
  2. Με ένα κουτάλι αφαιρώ την ψίχα της κολοκύθας και την τοποθετώ στο σουρωτήρι ν’ αφήσει τα υγρά της. Η κολοκύθα θα κατεβάσει αρκετό νερό όσο στραγγίζει στο σουρωτήρι, γι’ αυτό ανακατεύω τακτικά με ένα πιρούνι. Ζυγίζω και κρατάω στην άκρη 150 γρ κολοκύθας και φυλάω το υπόλοιπο για άλλη χρήση (βλ. σούπα κολοκύθας, ψωμί κολοκύθας με μπαχαρικά, γλυκιά τάρτα κολοκύθας).
  3. Σε ευρύχωρο αντικολλητικό σκεύος τοποθετώ το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πράσο. Τα γυρίζω σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία (7/9) να μαραθούν και να ροδίσουν.
  4. Προσθέτω το βούτυρο να λιώσει και κατόπιν ανακατεύω και το ρύζι για 2-3’, να καλυφθούν όλοι οι κόκκοι. Παράλληλα, σε μικρό σκεύος ζεσταίνω τον ζωμό κοτόπουλου ο οποίος σε όλη την διάρκεια της ετοιμασίας πρέπει να σιγοβράζει.
  5. Μόλις οι κόκκοι του ρυζιού αποκτήσουν ημιδιάφανο χρώμα προσθέτω το θυμάρι και το κομμένο σέλερυ κι ανακατεύω. Κατόπιν προσθέτω το κρασί κι ανακατεύοντας τακτικά περιμένω να απορροφηθεί.
  6. Χαμηλώνω την θερμοκρασία (4/9) και προσθέτω τον βραστό ζωμό κοτόπουλου κουτάλα την κουτάλα, περιμένοντας ν’ απορροφηθεί η πρώτη κουταλιά προτού προσθέσω την επόμενη. Ενδιαμέσως, κλείνω το σκεύος με το καπάκι. Ανακατεύω τακτικά.
  7. Λίγο προτού τελειώσει όλος ο ζωμός προσθέτω τον πουρέ κολοκύθας να ενσωματωθεί στο ριζότο και στην συνέχεια προσθέτω την τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατεύω και δοκιμάζω την γεύση προσθέτοντας ό,τι χρειάζεται όπως αλάτι, πιπέρι, λίγο βούτυρο ή λίγη παρμεζάνα ακόμα. Το ριζότο θα πρέπει στο τέλος να είναι ζουμερό  αλλά και παχύρευστο και το ρύζι να κρατάει στο δόντι (aldente).
  8. Σερβίρω το ριζότο κολοκύθας με πράσο αμέσως, προτού αρχίσει να στεγνώνει. Τέλος, αν επιθυμώ, γαρνίρω το ριζότο με κομμάτια μπλε τυριού όπως ροκφόρ (roquefort), στίλτον (stilton), γκοργκονζόλα (gorgonzola) ή μπλε τυρί τύπου danish blue που ταιριάζει ωραία με την κολοκύθα. Επίσης, γαρνίρω με καβουρδισμένους σπόρους κολοκύθας που έχω ψήσει για 20’ σε χαμηλή θερμοκρασία (3/9) στο αντικολλητικό τηγάνι ωσότου γίνουν τραγανοί.   Σημειώνεται πως το ρύζι για ριζότο πρέπει να είναι arborio, carnaroli, vialone nano, baldo ή άλλη κοντόκοκκη ποικιλία με μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο, που να μην απορροφάει πολύ νερό προκειμένου να έχει όγκο, να δίνει συμπαγές αποτέλεσμα κι άρα να είναι κατάλληλο για aldente χυλώδες ριζότο. Επίσης, σε όποιον αρέσει η ιδέα του μπλε τυριού υπάρχει και η καταπληκτική συνταγή για ριζότο με ραντίτσιο και μπλε τυρί. Καλή μας όρεξη!

Rate