Αυτό το πολύ προσιτό κομμάτι χοιρινού κρέατος που είναι τρυφερό, ζουμερό και πολύ νόστιμο καθώς δεν είναι καθόλου στεγνό γιατί το έχει το λιπάκι του, είναι η απόλυτη ευκολία για κρέας στο φούρνο και πιο ειδικά στην γάστρα. Με τον ακόλουθο πανεύκολο τρόπο μαγειρέματος απολαμβάνουμε νόστιμο χοιρινό που θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους σε κάθε περίσταση με υποδειγματική ευκολία.
Μαρινάρουμε τον χοιρινό λαιμό σε κρασί κι άλειμμα μουστάρδας αποβραδίς και το ψήνουμε την επομένη ωσότου γίνει μαλακό και λιώνει με το πιρούνι. Αν επιθυμούμε, μπορούμε να ετοιμάσουμε και μια εύκολη συνοδευτική σάλτσα για το κρέας με τον ζωμό του ψησίματος, το λεγόμενο “gravy”. Ο χοιρινός λαιμός ταιριάζει πολύ με πατάτες τηγανητές ή με πατάτες φούρνου. Δεν παραλείπουμε να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη να μας ξεκοκαλίσει το κομμάτι κι αν θέλουμε μπορεί να μας το περάσει στο δίχτυ, για να μην διαλυθεί κατά το ψήσιμο.
ΥΛΙΚΑ
Ingredients
- 3 κιλά χοιρινός λαιμός, ολόκληρο κομμάτι χωρίς το κόκκαλο
- 4 κσ μουστάρδα, ελαφρώς πικάντικη
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 150 ml κόκκινο κρασί
- Χυμός από 2 ζουμερά πορτοκάλια
- 1 κρεμμύδι, τεμαχισμένο
- 1 κόκκινο μήλο, τεμαχισμένο
- 1 μικρή πατάτα (προαιρετικά, για το gravy)
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Τοποθετούμε το χοιρινό σε γάστρα ή άλλο πυρίμαχο σκεύος με καπάκι. Με ένα πινέλο μαγειρικής αλείφουμε παντού το κρέας με την μουστάρδα κι αλατοπιπερώνουμε καλά. Προσθέτουμε το κόκκινο κρασί και τ’ αφήνουμε όλο το βράδυ να μαριναριστεί. Αν έχουμε την δυνατότητα στα μισά του χρόνου, γυρίζουμε το κρέας από την άλλη ώστε το κρασί να απορροφηθεί ομοιόμορφα.
- Το επόμενο πρωί προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, ένα μήλο, ένα κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα και μια μικρή πατάτα, αν επιθυμούμε να ετοιμάσουμε gravy αργότερα.
- Βεβαιώνουμε πως τοποθετούμε το χοιρινό με το λιπαρό μέρος από πάνω ώστε να λαδώσει το υπόλοιπο κρέας. Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο και ξεκινάμε το ψήσιμο στους 220°C για 45’. Κατόπιν κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες 2,5 ώρες περίπου, γυρίζοντας 1-2 φορές το κρέας ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα. Το κρέας θα πρέπει στο τέλος να είναι τρυφερό και μαλακό όταν το τσιμπάμε με το πιρούνι. Ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσουμε τον ακριβή χρόνο είναι να δοκιμάζουμε την εξέλιξη του ψησίματος τρυπώντας το χοιρινό με το πιρούνι, καθώς όλα τα κομμάτια δεν είναι το ίδιο ευκολόψητα.
- Αφού το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε να σταθεί μέσα στην γάστρα για 30’ προτού το τεμαχίσουμε σε φέτες. Για να συνοδέψουμε το χοιρινό μας με το gravy, αλέθουμε με το ρεβδομπλέντερ τον ζωμό με τα κομμάτια λαχανικών και μήλου ωσότου αποκτήσουμε μια ομοιόμορφη, ελαφρά παχύρευστη σάλτσα. Καλή απόλαυση και καλή επιτυχία!
Tip: Σε περίπτωση που περισσέψει χοιρινό την επόμενη μέρα μπορούμε να το κόψουμε σε φέτες και να το χρησιμοποιήσουμε σαν αλλαντικό σε σάντουιτς ή σε κρύο πιάτο με σαλάτα.
Great content! Super high-quality! Keep it up! :)