To γρήγορο ψωμί με σταφίδες είναι ένα γρήγορο ψωμί που δεν χρειάζεται μαγιά ούτε ιδιαίτερο ζύμωμα. Το όνομά του το οφείλει στον τόπο καταγωγής του που είναι η Ιρλανδία. Το φούσκωμα της ζύμης επιτυγχάνεται χάρη στην μαγειρική σόδα. Το γρήγορο αυτό ψωμί είναι πυκνό αλλά και μαλακό με ωραία, τραγανή και ταυτόχρονα σκληρή κρούστα. Οι σταφίδες προσφέρουν γεύση αλλά και γλύκα στο ψωμί που είναι ιδιαίτερα εύγευστο και γεμάτο στην γεύση αφού περιέχει επίσης βούτυρο, αυγό και λίγη ζάχαρη. Τέλος, αν κάποιος προτιμά, μπορεί να παραλείψει τις σταφίδες και να φτιάξει ένα σκέτο Irish Soda Bread (προσαρμοσμένη συνταγή από το www:sallysbakingaddiction.com).
ΥΛΙΚΑ
Ingredients
- Λίγο λάδι για άλειμμα
- 270 φλ (2 γεμάτα φλ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1,5 κσ ζάχαρη κρυσταλλική
- ½ κγλ αλάτι
- 1 κοφτή κγλ μαγειρική σόδα
- 1 μικρό αυγό, χτυπημένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 κσ κρύο βούτυρο, σε κύβους
- 4/5 φλ βουτυρόγαλα (ή 4/5 φλ γάλα 1,5% λιπαρά + 1 κσ ξύδι ή λεμόνι, να σταθούν για 5’), σε θερμοκρασία δωματίου
- 2/3 φλ μαύρες σταφίδες, προαιρετικά
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200°C. Αλείφω με λίγο λάδι ένα μικρό μαντεμένιο τηγάνι ή ένα ταψάκι, διαμέτρου 20 εκ. ή τοποθετώ λαδόκολλα σε ένα ταψί φούρνου. Το μαντεμένιο τηγάνι προσφέρει πιο τραγανή κρούστα στο σταφιδόψωμο γι’ αυτό το προτιμώ.
- Αναμειγνύω όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, σόδα) σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω τα κομμάτια παγωμένου βούτυρου. Με τα δάχτυλά μου το αναμειγνύω με το αλεύρι μέχρι να δημιουργηθούν χοντρά ψίχουλα (crumbs). Ρίχνω στο μείγμα και τις σταφίδες.
- Προσθέτω το χτυπημένο αυγό και το βουτυρόγαλα κι ανακατεύω το μείγμα ωσότου τα υλικά ομογενοποιηθούν. Το βουτυρόγαλα που είναι γνωστό ως buttermilk, είναι πολύ εύκολο να το φτιάξουμε μόνοι μας αναμειγνύοντας σε ένα ποτήρι το γάλα με το λεμόνι ή το ξύδι. Περιμένουμε για 5’ προτού χρησιμοποιήσουμε το σπιτικό βουτυρόγαλα προκειμένου ν’ αποκτήσει το γάλα την επιθυμητή σύσταση που θυμίζει «χαλασμένο» ή «κομμένο» γάλα.
- Κατόπιν μεταφέρω την ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζω το ζύμωμα για 30’’ ακόμα, μέχρι να υγρανθεί όλο το αλεύρι. Με αλευρωμένα τα χέρια μου για να μην κολλάει η ζύμη, δίνω σφαιρικό σχήμα στο ζυμάρι. Αν η ζύμη είναι αρκετά υγρή, προσθέτω λίγο αλεύρι ακόμα. Σημειώνεται πως δεν παραδουλεύω τη ζύμη καθώς σκοπός είναι το ψωμί να δείχνει τραχύ κι όχι ιδιαίτερα ομοιόμορφο.
- Μεταφέρω την ζύμη του ψωμιού στο λαδωμένο τηγάνι ή το ταψάκι και χαράσσω έναν σταυρό στο κέντρο της ζύμης για να ψηθεί καλύτερα στη μέση.
- Ψήνω το ψωμί για 40’ στον φούρνο ωσότου αποκτήσει ροδοκόκκινο χρώμα και σκληρή, τραγανή κρούστα. Αν το ψωμί πάρει χρώμα γρήγορα, τοποθετώ από πάνω του ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο μέχρι το τέλος του χρόνου ψησίματος. Δοκιμάζω το ψήσιμο τρυπώντας το κέντρο του με μια οδοντογλυφίδα. Αν δεν βγει στεγνή, το ψωμί θέλει ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμα.
- Μεταφέρω το ψωμί σε μια σχάρα, αφήνω να κρυώσει για 10’ και κατόπιν το κόβω σε φέτες όσο ακόμα είναι ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Καλή επιτυχία!
Προφανώς δεν διάβασες τη συνταγή σου όταν την ανέβασες και είναι πραγματικά ντροπή. 270φλ αλεύρι, 4-5φλ γάλα αν βάλεις θα φτιάξεις απλά ένα τελείως νερουλό μείγμα, λες κρυσταλλική ζάχαρη ενώ στις φωτογραφίες βάζεις μαύρη.
Λοιπόν επειδή υπάρχει κόσμος που δεν ξέρει να διορθώσει μόνος του τα δικά σου “τυπογραφικά” και απ’ την άλλη μεριά υπάρχει και κόσμος που παίρνει στα σοβαρά τη δουλειά του και προσέχει να μην κάνει τέτοια λάθη, κάνε μας τη χάρη και σταματά να ανεβάζεις συνταγές μπας και γλιτώσει ο κόσμος τα υλικά του και την ώρα του.
Ντροπή και πάλι ντροπή.