Οι μέρες μπροστά μας δεν θα είναι ούτε λίγες ούτε εύκολες. Δεν θα είναι όμως και αξεπέραστες εφόσον μένουμε σπίτι (#menoumespiti) και ακολουθούμε τις οδηγίες που μας δίνονται. Ξεκινώντας με την φροντίδα της διατροφής μας το επόμενο διάστημα μεριμνούμε για την φυσική μας κατάσταση, το σώμα μας αλλά και την ψυχική μας ισορροπία.
Η περιορισμένη άσκηση, αφού οι περισσότεροι από εμάς έχουμε διακόψει τον αθλητισμό ή το γυμναστήριο, σε συνδυασμό με τον περισσότερο διαθέσιμο χρόνο μέσα στο σπίτι και πιθανώς την αυξημένη ανία, όλα μαζί οδηγούν σε αυξημένο τσιμπολόγημα, άσκοπο snacking και συχνές επισκέψεις στην κουζίνα.
Ας επιλέξουμε λοιπόν οι τροφές που θα έχουμε στα ντουλάπια και το ψυγείο μας να είναι «έξυπνες» τροφές. Να είναι δηλαδή τροφές που θα μας δίνουν ενέργεια, θα μας προσφέρουν θρεπτικά συστατικά, θα μας δίνουν την αίσθηση του κορεσμού για περισσότερη ώρα και θα διατηρούν την καλή μας διάθεση σταθερή. Η μεσογειακή διατροφή στην οποία ανήκει η ελληνική κουζίνα είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και όσπρια και για μια ακόμη φορά μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα σε αυτούς τους περιοριστικούς καιρούς.
Εξυπακούεται πως αποφεύγουμε τις έτοιμες επεξεργασμένες τροφές όμως τα μπισκότα (αλμυρά ή γλυκά), τα τσιπς, τα αναψυκτικά, τα ζαχαρώδη και τα συναφή καθώς είναι κενές τροφές που δεν μας χορταίνουν, προσθέτοντάς μας περιττές θερμίδες και τύψεις. Από την άλλη όμως, μπορούμε πάντα να ετοιμάσουμε σπιτικά μπισκότα, κέικ, σπιτικές μπάρες δημητριακών, μέχρι και σπιτικά νάτσος αν θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί με τα είδη που καταναλώνουμε αυτές τις μέρες.
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να εφαρμόζουμε πρόγραμμα διατροφής με συγκεκριμένο ωράριο καθώς είναι εύκολο να παρασυρθούμε σε αστόχαστο μασούλημα αν δεν ακολουθούμε τον κανόνα των πέντε γευμάτων (πρωινό-σνακ-μεσημεριανό-σνακ-βραδινό).
Τροφές με Διάρκεια Ζωής
Επιλέγουμε τροφές μακράς διάρκειας που ακόμα κι αν δεν καταναλωθούν άμεσα δεν θα χαλάσουν ή θα σαπίσουν. Στην κατηγορία αυτήν ανήκουν τα όσπρια, τα ζυμαρικά, το ρύζι, η κινόα, το πλιγούρι, το κους-κους κ.α.. Η ποικιλία οσπρίων είναι μεγάλη κα περιλαμβάνει φακές, πολλά και διαφορετικά φασόλια, ρεβίθια, φάβα κ.α.. Μιλώντας δε για ζυμαρικά προτιμάμε αυτά της ολικής άλεσης και το ρύζι διαλέγουμε να είναι αναποφλοίωτο προκειμένου να μας χορταίνει για περισσότερη ώρα.
Τροφές με Φυτικές Ίνες
Επιλέγουμε τροφές με φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Αγοράζουμε κατεψυγμένα είδη όπως λαχανικά τα οποία μπορούμε να συνδυάσουμε με τα όσπρια αλλά και να τα μαγειρέψουμε μόνα τους σαν λαδερά. Ιδανική τροφή για όλους εμάς με περιορισμένη δραστηριότητα που αναζητούμε κάτι ελαφρύ κι εύπεπτο.
Φρέσκα Φρούτα και Λαχανικά
Προμηθευόμαστε όσα περισσότερα νωπά και φρέσκα είδη μπορούμε όπως φρούτα σαν το πορτοκάλι, τα μήλα, τις μπανάνες, έτοιμες πλυμένες σαλάτες και φρέσκα λαχανικά όπως αγγουράκια, ντοματάκια, κολοκυθάκια, καρότα, αβοκάντο κι άλλα που είναι ιδανικά για μασούλημα και προσφέρουν πολλές φυτικές ίνες και βιταμίνες. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής γι’ αυτό χρειάζονται ανανέωση μόλις αυτά τελειώσουν. Οι πατάτες, τα κρεμμύδια και οι γλυκοπατάτες είναι λαχανικά που μπορούμε ν’ αγοράσουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα από τα λοιπά λαχανικά αφού διατηρούνται και συνδυάζονται με πολλά φαγητά και συνταγές.
Ψωμί
Αγοράζουμε το αγαπημένο μας ψωμί, το κόβουμε σε φέτες και το καταψύχουμε. Με αυτόν τον τρόπο κάθε φορά που θέλουμε θα έχουμε ψωμί σαν φρέσκο χωρίς να χρειάζεται να βγαίνουμε έξω καθημερινά. Παρόμοια μπορούμε να καταψύξουμε αραβικές πίτες, μπριοσάκια, ψωμί του τοστ ή άλλο αγαπημένο μας ψωμί. Αν βέβαια έχουμε υλικά μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό ψωμί ή να ετοιμάσουμε ακόμα και ζύμη για σπιτική πίτσα.
Πρωτεϊνούχες Τροφές
Αγοράζουμε πρωτεϊνούχες τροφές με περιορισμένα λιπαρά όπως κοτόπουλο, ζαμπόν γαλοπούλας, άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, κατεψυγμένα θαλασσινά (χταπόδι, γαρίδες) και ψαρικά τα οποία μπορούμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη. Μπορούμε επίσης ν’ αγοράσουμε κονσέρβες τόνου και να τις διατηρήσουμε στο ντουλάπι αλλά κι αυγά που διατηρούνται για αρκετές μέρες στο ψυγείο.
Σχετικά με το γιαούρτι, τα τυριά και το γάλα προτιμούμε αυτά να είναι χαμηλών λιπαρών και να προέρχονται από μη αγελαδινό γάλα (για λόγους υγείας). Όσοι από εμάς καταναλώνουμε συσκευασμένα γάλατα φυτικής προέλευσης (γάλα καρύδας, ρυζιού, σόγιας, βρώμης, αμυγδάλου ή άλλων ξηρών καρπών) δεν χρειάζεται ν’ ανησυχούμε για την ημερομηνία λήξης τους αφού η διάρκεια ζωής τους είναι πολύμηνη και μπορούν άφοβα να διατηρηθούν στο ντουλάπι της κουζίνας. Αν πάλι έχουμε όρεξη αλλά και τις πρώτες ύλες είναι ευκαιρία να φτιάξουμε το δικό μας, σπιτικό φυτικό γάλα. Διαβάζοντας θα μάθουμε πως το γάλα βρώμης και το γάλα αμυγδάλου είναι πολύ εύκολα στην παρασκευή.
Ξερά Φρούτα, Ξηροί Καρποί και Σοκολάτα
Επιλέγουμε ξερά φρούτα όπως δαμάσκηνα, χουρμάδες, βερίκοκα, σύκα, σταφίδες κ.α. καθώς και σοκολάτα υγείας με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο και μικρή περιεκτικότητα ζάχαρης για επιδόρπιο ή κάτι γλυκό για μασούλημα. Επίσης, εφοδιαζόμαστε με ποικιλία ανάλατων και άψητων ξηρών καρπών όπως αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια, κάσιους για υγιεινό σνακ ή προσθήκη στο μπολ δημητριακών στο πρωινό.
Κι αφού εφοδιαστούμε με τα σωστά τρόφιμα και είδη για την απομόνωση, μπορούμε ν’ αναλογιστούμε τις δραστηριότητες που θας μας συντροφεύσουν κατά την διάρκεια του αυτοπεριορισμού μας.