Αυτή η μπουγάτσα με πλούσια κρέμα είναι η απόλυτη γλυκιά πίτα. Φτιαγμένη με έτοιμα φύλλα κρούστας που όμως είναι σημαντικό να τα βουτυρώσουμε δεόντως με καλής ποιότητας αγελαδινό βούτυρο για να γίνουν τραγανά και αρωματικά, κρύβει μέσα της άφθονη κρέμα με αρώματα βανίλιας και κανέλας που συμπληρώνουν ιδανικά την αίσθηση της γεύσης. Με αναλογίες που δεν την καθιστούν παρά ελάχιστα γλυκιά, μπορεί να γίνει το απόλυτο επιδόρπιο μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα ή το ιδανικό απογευματινό κέρασμα. Σερβίρεται χλιαρή για να είναι πιο εύγευστη, διατηρείται στο ψυγείο μετά την πρώτη μέρα και ξαναζεσταίνεται στον φούρνο (στους 150°C για 20’) για να αποκτήσει τη χαμένη της τραγανή υφή και γεύση (συνταγή ελαφρά προσαρμοσμένη από το www.constantinoupoli.com).
ΥΛΙΚΑ
Ingredients
Για την κρέμα βανίλια-κανέλα
- 4 φλ πλήρες γάλα, προτιμώ αγελαδινό
- 8 κσ κορν φλάουρ
- 10 κσ ζάχαρη, προτιμώ καστανή
- 1 κγλ κανέλα
- 1 κσ εκχύλισμα βανίλιας ή 2 κάψουλες βανιλίνης
- 3 αυγά, θερμοκρασία δωματίου
- 2 κσ βούτυρο, αγελάδας (καλής ποιότητας)
Για την μπουγάτσα
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας (περιέχει 12-13 φύλλα)
- ½ φλ βούτυρο αγελάδας (καλής ποιότητας)
- άχνη ζάχαρη και κανέλα για το σερβίρισμα
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Σε ένα σκεύος με ψηλά τοιχώματα τοποθετώ όλα τα υλικά της κρέμας εκτός από το βούτυρο. Με το ραβδομπλέντερ χτυπάω το μείγμα ώστε να ομογενοποιηθεί και να διαλυθεί το κορν-φλάουρ.
- Κατόπιν τοποθετώ το σκεύος σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (7/9) και ανακατεύοντας τακτικά με έναν αυγοδάρτη περιμένω να πάρει θερμοκρασία το μείγμα. Όσο πιο ζεστό γίνεται το μείγμα, τόσο περισσότερο ανακατεύω την κρέμα καθώς κινδυνεύει να κολλήσει στον πάτο του σκεύους. Καθώς η κρέμα πήζει, την αποσύρω από την φωτιά μόλις δω τους πρώτους κοχλασμούς ενώ δεν σταματώ ν’ ανακατεύω μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Κατόπιν προσθέτω στην ζεστή κρέμα το βούτυρο κι ανακατεύω να λιώσει και να πάει παντού. Σκεπάζω την κρέμα με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα όσο κρυώνει.
- Λιώνω το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή στον φούρνο μικροκυμμάτων (3 φορές από 30’’).
- Σε ένα πυρίμαχο σκεύος τύπου pyrex (30×40) στρώνω το πρώτο βουτυρωμένο φύλλο φροντίζοντας να περισσεύει στο πλάι προκειμένου να σφραγιστεί στην συνέχεια η κρέμα. Συνεχίζω κατά τον ίδιο τρόπο με άλλα 6 φύλλα (περίπου τα μισά της συσκευασίας) αλείφοντας κάθε φύλλο με βούτυρο πριν στρώσω το επόμενο.
- Στην συνέχεια, απλώνω όλη την κρέμα ομοιόμορφα και διπλώνω τις άκρες των φύλλων πάνω στην κρέμα. Συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία όμως διπλώνω στα δύο (σε παραλληλόγραμμο σχήμα) προτού τα τοποθετήσω ένα-ένα βουτυρωμένα πάνω στην κρέμα.
- Χαράσσω την μπουγάτσα σε κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 165-170°C για 90’ ωσότου η μπουγάτσα αποκτήσει ομοιόμορφο ροδοκόκκινο χρώμα. Προσέχω να μην αρπάξει η επιφάνεια καθώς ζητούμενο είναι όλα τα φύλλα να αποκτήσουν ομοιόμορφο χρώμα και να γίνουν εξίσου τραγανά. Γι’ αυτόν τον λόγο, αν χρειασθεί σκεπάζω την επιφάνεια με αλουμινόχαρτο σαν τέντα.
- Αφού ψηθεί η μπουγάτσα την βγάζω από τον φούρνο και την αφήνω στην άκρη για τουλάχιστον 40’ προτού την τεμαχίσω και την σερβίρω, ειδάλλως η κρέμα θα είναι ρευστή και πολύ ζεστή. Πασπαλίζω το κάθε κομμάτι με άχνη ζάχαρη (η κρυσταλλική αν έχεις ξεμείνει-όπως εμείς) και κανέλα. Καλή επιτυχία!