Η αγαπημένη τάρτα του ελληνισμού δεν θα μπορούσε παρά να υπάρχει και σε νηστίσιμη εκδοχή για να μην σταματάμε ποτέ να την απολαμβάνουμε. Η ακόλουθη συνταγή μοιάζει πολύ με την διαχρονική Πάστα Φλώρα όπως την ξέρουμε, με την διαφορά πως αντικαθιστά τ’ αυγά με σόδα και χυμό πορτοκαλιού για να πάρει ύψος η βάση της τάρτας, ενώ το βούτυρο αγελάδας αντικαθίσταται με φυτικό βούτυρο (κατά προτίμηση με βάση το ελαιόλαδο) ή/και ένα μέρος από ελαιόλαδο. Άλλωστε τα υπόλοιπα υλικά και ο τρόπος εκτέλεσης της συνταγής είναι όμοιος με την κλασική Πάστα Φλώρα, γι’ αυτό και είναι τόσο απλό να ετοιμάσουμε αυτήν την παραλλαγή. Από μαρμελάδα μπορούμε να βάλουμε οποιαδήποτε μας αρέσει ή έχουμε στο ντουλάπι μας. Ιδιαίτερα ταιριαστές είναι οι αρωματικές μαρμελάδες βερίκοκο, ροδάκινο, βύσσινο, κυδώνι ή δαμάσκηνο. Από την άλλη γνωρίζουμε πως στην Αργεντινή και σε άλλες χώρες της λατινικής Αμερικής όπως η Παραγουάη και η Ουρουγουάη, φτιάχνουν την αντίστοιχη “Pasta Frola” χρησιμοποιώντας “Dulce de Leche” (καραμελωμένο γάλα όπως για την συνταγή Banoffee), Dulce de Batata (πάστα γλυκοπατάτας) ή μαρμελάδα από τροπικά φρούτα και μας εξάπτεται η περιέργεια…
Ingredients
- 250 γρ φυτικό βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) ή ελαφρύ ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο
- 2 κσ άχνη ζάχαρη
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή 500 γρ. κοινό αλεύρι + 2 κ.γλ. baking powder)
- ξύσμα ενός ακέρωτου λεμονιού ή πορτοκαλιού ή 1 κάψουλα βανίλιας
- 80 ml χυμός πορτοκαλιού ή λεμονιού
- 1 κγλ σόδα
Για την γέμιση:
ΟΔΗΓΙΕΣ
-
Στο μίξερ με τα ειδικά εξαρτήματα για την ζύμη χτυπάω την άχνη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Αν χρησιμοποιώ ελαιόλαδο ή άλλο λάδι ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί η άχνη ζάχαρη. Στην πορεία προσθέτω το αλεύρι και το ξύσμα λεμονιού. Τέλος, διαλύω την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και αφού το μείγμα αναβράσει για λίγα δευτερόλεπτα (λόγω χημικής αντίδρασης) το προσθέτω στην ζύμη. Ανακατεύω για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να αποκτήσω την ζύμη.
- Αφού κρατήσω στην άκρη το ¼ της ζύμης στρώνω την υπόλοιπη στην βουτυρωμένη κι αλευρωμένη ταρτιέρα (διαμέτρου 29 εκ.). Με το χέρι την στρώνω ομοιόμορφα στην επιφάνεια της ταρτιέρας και πατάω ελαφρά τα τοιχώματα την τάρτας με τα δοντάκια από ένα πιρούνι για να δημιουργηθούν μικρές, κάθετες χαρακιές. Γεμίζω την επιφάνεια της τάρτας με την μαρμελάδα και στρώνω ν’ απλωθεί παντού.
- Ανοίγω το ¼ της ζύμης που έχω φυλάξει με λίγο αλεύρι (για να γίνει πιο σφιχτή) πάνω σε επίπεδη κι αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη και στην συνέχεια με τον ειδικό κόφτη ή με ένα απλό μαχαιράκι κόβω ισόπαχες κορδέλες, τις οποίες στρώνω πάνω στην επιφάνεια της τάρτας διαγωνίως ή σε τετράγωνα.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 50-55’. Αν δω ότι η τάρτα παίρνει πολύ χρώμα την καλύπτω επιφανειακά με ένα κομμάτι λαδόκολλας μέχρι να ολοκληρωθεί ο χρόνος ψησίματος.
- Αφήνω την νηστίσιμη Πάστα Φλώρα να κρυώσει κι όταν έρθει η ώρα να την σερβίρω μπορώ να την πασπαλίσω με λίγη άχνη ζάχαρη (προαιρετικά). Καλή επιτυχία!