Ρεβιθόρυζο Λεμονάτο (με Αυγολέμονο)

Ρεβιθόρυζο Λεμονάτο (με Αυγολέμονο)

4-6
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Το λεμονάτο ρεβιθόρυζο εκτός από απλή, καθημερινή και αρωματική συνταγή με ρεβίθια, ρύζι και αυγολέμονο είναι επίσης μια θαυμάσια ιδέα για ν’ ανακυκλώσουμε τα ρεβίθια ή την ρεβιθάδα που φτιάξαμε την προηγουμένη και δεν καταναλώθηκε. Με την προσθήκη ρυζιού, όπως και στο φασουλόρυζο, ετοιμάζουμε ένα εντελώς διαφορετικό φαγητό.

Η συγκεκριμένη εκτέλεση εκτός από ρύζι περιέχει επίσης πράσο, δενδρολίβανο κι αυγολέμονο γι’ αυτό και το φαγητό αποκτά όγκο, γεμάτη γεύση και αρώματα. Επίσης, το άφθονο λεμόνι – σε φλοιό και χυμό – εκτός από άρωμα συμπληρώνει και το αυγολέμονο. Αν παρ’ όλα αυτά κάποιος δεν θέλει να ετοιμάσει αυγολέμονο, μπορεί απλά να παραλείψει την προσθήκη αυγών και να κρατήσει την προσθήκη λεμονιού προσαρμοσμένη στις προτιμήσεις του.

ΥΛΙΚΑ

Ingredients

Για το ρεβιθόρυζο:

  •           500 γρ ρεβίθια + 1 κγλ αλάτι + νερό που να τα σκεπάζει κατά 3 δάχτυλα
  •           1 πράσο, κομμένο σε ροδέλες
  •           1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •           2 κσ ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα
  •           1 κοφτή κσ αποξηραμένο δενδρολίβανο
  •           1 κγλ κουρκουμά
  •           φλοιό από 1 λεμόνι
  •           1/4 φλ ελαιόλαδο
  •           αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  •           1/4 φλ ρύζι καρολίνα, πλυμμένο

 

Για το αυγολέμονο:

  •           2 αυγά, θερμοκρασία δωματίου
  •           χυμό από 1,5 λεμόνι

ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Μουσκεύω τα ρεβίθια από το βράδυ με 1 κγλ αλάτι να φουσκώσουν και να είναι πιο ευκολόβραστα την επομένη. Το επόμενο πρωί τα ξεπλένω καλά να φύγει το αλάτι και τα βάζω να πάρουν βράση σε φρέσκο νερό που να τα καλύπτει. Αφού αρχίσουν να βράζουν κατεβάζω θερμοκρασία  κι αφήνω να σιγοβράσουν (3/9) ωσότου μαλακώσουν και γίνουν τρυφερά, για περίπου 1,5 ώρα. Ενδιαμέσως προσέχω να μην παραψηθούν και λιώσουν, ενώ δοκιμάζω το ψήσιμό τους προτού τα κατεβάσω από την φωτιά για να είμαι σίγουρη πως έχουν ψηθεί.
  2. Σε ένα άλλο βαθύ σκεύος ζεσταίνω τις 2 κσ ελαιόλαδο και προσθέτω το κρεμμύδι και το πράσο (7/9). Αφού τα γυρίσω να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν, προσθέτω το δενδρολίβανο, τον κουρκουμά, τον φλοιό λεμονιού, το ρύζι, το επιπλέον ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο.
  3. Κατόπιν προσθέτω στο σκεύος τα ρεβίθια με το νερό στο οποίο έβρασαν κι αφού δώσω βράση σιγοβράζω για τουλάχιστον 20’ να ψηθεί το ρύζι. Αν δεν φτάνει το νερό από τα ρεβίθια που έβρασαν, προσθέτω κι άλλο από τον βραστήρα ώστε να σχηματισθεί μια όχι πολύ ρευστή σούπα. Μόλις είναι έτοιμη, την κρατάω στην άκρη για να ετοιμάσω το αυγολέμονο καθώς είναι προτιμότερο η σούπα να μην κοχλάζει όταν θα το προσθέσω.
  4. Ετοιμάζω το αυγολέμονο χτυπώντας σε ένα μπολ τ’ αυγά με τον χυμό λεμονιού. Στην συνέχεια προσθέτω 1 κουτάλα από την πολύ ζεστή σούπα να πάρει θερμοκρασία προτού επιστρέψω στο σκεύος το μείγμα. Δίχως ν’ ανακατέψω το περιεχόμενο της κατσαρόλας, σείω την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού και να αποκτήσει όγκο από την υπάρχουσα θερμότητα. Δοκιμάζω την γεύση και διορθώνω αναλόγως (με επιπλέον αλατοπίπερο ή χυμό λεμονιού) προτού σερβίρω το ρεβιθόριζο με αυγολέμονο.

Rate