Η φάβα αποτελεί τον απόλυτο μεζέ οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Καθαρά ελληνικός μεζές συνυφασμένος με το ταβερνάκι, την καλή παρέα και την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, η φάβα είναι εξίσου ωραία όταν την ετοιμάζουμε και στο σπίτι καθώς είναι πανεύκολη στην εκτέλεση. Για την ακόλουθη συνταγή χρησιμοποιούμε ξερά κουκιά που δίνουν εξίσου νόστιμη φάβα με την κλασική από σπασμένο λαθούρι ενώ διαδεδομένη είναι και η φάβα από ξερό αρακά. Τα ξερά κουκιά θα τα βρούμε κυρίως χύμα και μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο μας για πολύ καιρό. Η μόνη διαφορά είναι πως η φάβα από ξερά κουκιά προϋποθέτει καθάρισμα αυτών προτού τα βράσουμε και τ’ αλέσουμε. Το αποτέλεσμα όμως θα μας ανταμείψει…
ΥΛΙΚΑ
Ingredients
- 1,5 φλ ξερά κουκιά
- 1 φλ νερό
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- Αλάτι και άσπρο πιπέρι
- 1-2 πρέζες ζάχαρη, προαιρετικά
- 2-3 κσ ελαιόλαδο
- Χυμός και ξύσμα από 1 (ακέρωτο) λεμόνι
- Ρίγανη ή ψιλοκομμένος φρέσκος άνηθος
- Γλυκιά πάπρικα (προαιρετικά)
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Μουσκεύω τα κουκιά από το προηγούμενο βράδυ να φουσκώσουν. Το πρωί τα ξεφλουδίζω ένα-ένα με την βοήθεια ενός μυτερού μαχαιριού και τα τοποθετώ σε μέτρια κατσαρόλα.
- Προσθέτω το νερό, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και δίνω βράση. (Όπως και στην περίπτωση της φάβας με καρότο μπορώ κατά το βράσιμο των κουκιών να προσθέσω ένα κομμένο καρότο για επιπλέον νοστιμιά και γλύκα στη φάβα.) Στην συνέχεια, σιγοβράζω για 10-15’ ή όσο χρειαστεί για να μαλακώσουν τα κουκιά και ν’ αρχίσουν να διαλύονται και να χυλώνουν. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ζεστό νερό από τον βραστήρα.
- Ρίχνω το αλατοπίπερο, τον χυμό και φλοιό λεμονιού και πολτοποιώ τα κουκιά είτε με το ραβδομπλέντερ είτε στο μίξερ, ωσότου γίνουν λείος πολτός. Αν ο πολτός είναι πολύ παχύρευστος προσθέτω λίγο νερό ακόμα προκειμένου η φάβα ν’ αποκτήσει την επιθυμητή υφή. Δοκιμάζω την γεύση και διορθώνω αναλόγως προσθέτοντας αν πικρίζει η φάβα 1-2 πρέζες ζάχαρης (εκτός κι αν έχω προσθέσει καρότο).
- Σερβίρω την φάβα από ξερά κουκιά χλιαρή σε πιατέλα και την γαρνίρω με ελαιόλαδο, ρίγανη ή ψιλοκομμένο άνηθο και προαιρετικά γλυκιά πάπρικα. Άλλα μυρωδικά με τα οποία μπορώ να γαρνίρω την φάβα είναι τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ο μαϊντανός, ο φρέσκος κόλιανδρος, το σχοινόπρασο και μπαχαρικά όπως το κύμινο ή ο ξερός σπασμένος κόλιανδρος. Επίσης, δεν παραλείπουμε να σερβίρουμε ελιές, ντοματάκια, κάππαρη και ωραίο φρέσκο ψωμί ή τραγανά κρίθινα παξιμάδια! Καλή μας όρεξη!