Κοτόπουλο Πάπρικας (Chicken Paprikash)

Κοτόπουλο Πάπρικας (Chicken Paprikash)

4-6
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Το κοτόπουλο πάπρικας (“chicken paprikash”) με την πλούσια σάλτσα πάπρικας είναι ένα κλασικό ουγγαρέζικο πιάτο (“paprikás csirke”). Είναι μάλιστα από τα πιο διαδεδομένα πιάτα με πάπρικα (όπως και το “goulash”) τα οποία αφθονούν στην ουγγαρέζικη κουζίνα λόγω της ευρείας χρήσης της γλυκιάς πιπεριάς.

Το πιάτο παίρνει το όνομά του από την άφθονη χρήση πάπρικας που για καλύτερο και πιο αρωματικό αποτέλεσμα απαιτεί 3 είδη, την γλυκιά, την καπνιστή και την πικάντικη. Αν παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε ή δεν είναι εύκολο να βρούμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο την απλή, γλυκιά πάπρικα. Ας βεβαιωθούμε όμως πως είναι φρέσκια, ιδανικό θα ήταν βέβαια να είναι φρεσκοαλεσμένη για να έχει όλη την γεύση και το άρωμα, γι’ αυτόν τον λόγο τουλάχιστον ας βεβαιώσουμε πως δεν έχει σταθεί για πολύ καιρό στο ντουλάπι αχρησιμοποίητη.

Τέλος, για μια ολοκληρωμένη ουγγαρέζικη εμπειρία συνοδεύουμε το κοτόπουλο πάπρικας με χονδροκομμένα παραδοσιακά ουγγαρέζικα ζυμαρικά τα λεγόμενα “nokeldi”. Συνηθίζονται όμως και οι κοινές ταλιατέλες, το ρύζι ή το κεχρί.

ΥΛΙΚΑ

Ingredients

  •           1,5 κιλό μπούτια κοτόπουλου (βιολογικά ή ελευθέρας βοσκής)
  •           Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  •           1,5 κσ ελαιόλαδο
  •           1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •           1 σκόρδο ψιλοκομμένο, προαιρετικά
  •           1 κοφτή κσ γλυκιά πάπρικα
  •           1 κοφτή κσ καπνιστή πάπρικα
  •           1 κοφτή κσ πικάντικη πάπρικα
  •           3 κσ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •           1 κσ πάστα ντομάτας (ή 1 φλ ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα ή ντοματάκια από κονσέρβα)
  •           1,5 φλ σπιτικό ζωμό κοτόπουλου
  •           ¾ φλ ξινή κρέμα (sour cream) ή στραγγιστό γιαούρτι

ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Σ’ ένα πυρίμαχο τηγάνι τοποθετώ το λάδι. Ζεσταίνω σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία (7/9) και μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτω τα μπούτια κοτόπουλου (από την πλευρά της πέτσας) να πάρουν χρώμα αφού πρώτα τα έχω αλατοπιπερώσει. Μόλις ροδοκοκκινίσουν από την μία πλευρά τα γυρίζω από την άλλη (5-7’ από κάθε πλευρά) και στην συνέχεια τα κρατάω στην άκρη μέχρι να τα χρειαστώ.
  2. Στο ίδιο σκεύος ρίχνω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο (εφόσον χρησιμοποιώ) και τα γυρίζω με το υπάρχον λάδι και λίπος να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Κατόπιν προσθέτω το αλεύρι και το γυρίζω με το κρεμμύδι, ενώ στην συνέχεια προσθέτω και τα 3 είδη πάπρικας. Γνωρίζω πως αν η πάπρικα ψηθεί μέσα σε λάδι σε δυνατή θερμοκρασία θα καεί και θα πικρίσει, γι’ αυτό είναι σημαντικό να την προσθέσω μετά το αλεύρι και να μην την αφήσω να ψηθεί για πολλή ώρα.
  3. Προσθέτω σταδιακά και τον ζωμό κοτόπουλου. Καθώς θ’ ανακατεύω θα δένει η σάλτσα και θα αποκτάει όγκο.
  4. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C. Στην συνέχεια, προσθέτω την πάστα ντομάτας ή την ψιλοκομμένη ντομάτα, προσθέτω τα μπούτια κοτόπουλου και δίνω βράση. Τοποθετώ το σκεύος στο φούρνο και ψήνω για 20-25’ ωσότου το κοτόπουλο αποκτήσει κρούστα και δέσει η σάλτσα πάπρικας.
  5. Μόλις είναι έτοιμο το κοτόπουλο, αφαιρώ το σκεύος από το φούρνο και προσθέτω διάσπαρτες κουταλιές της ξινής κρέμας ή του γιαουρτιού. Ανακατεύω και σερβίρω το κοτόπουλο παπρικάς με το συνοδευτικό της αρεσκείας μου.Καλή επιτυχία!

Rate