Η μαϊντανοσαλάτα που θυμίζει πέστο είναι παραδοσιακή φραγκοσυριανή σπεσιαλιτέ της Σύρου και την σερβίρουν σε κάθε ταβέρνα του νησιού ως ορεκτικό. Αποτελεί ένα πολύ γευστικό άλειμμα με βάση το ψωμί και τον μαϊντανό (αντί για κουκουνάρια και βασιλικό), διαθέτει έντονο πράσινο χρώμα κι άρωμα σκόρδου και συνοδεύει πολύ ωραία το ουζάκι ή το κρασάκι μας. Ετοιμάζεται σε λίγα λεπτά, είναι νηστίσιμη συνταγή και πολύ θρεπτική (κυρίως λόγω μαϊντανού), ιδανική για το καλοκαίρι που βρίσκουμε φουντωτούς κι αρωματικούς μαϊντανούς, πλούσιους σε βιταμίνη C, ασβέστιο και σίδηρο.
ΥΛΙΚΑ:
Ingredients
- 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο σε νερό
- 125 ml ηλιέλαιο και ελαιόλαδο (μισό-μισό)
- 1,5 κ.σ. χυμό λεμονιού ή μηλόξυδο (όπως προτιμώ)
- 1-2 πρέζες αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- ½ μικρό, ξερό κρεμμύδι
- ½-1 σκελίδα σκόρδο (κατά βούληση)
- ½ ματσάκι μαϊντανό, χωρίς τα κοτσάνια, πλυμένο
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Τοποθετώ στο multi ή το blender το μουσκεμένο ψωμί (αφού το έχω στύψει να φύγουν τα πολλά νερά), το λάδι, τον χυμό λεμονιού (ή το μηλόξυδο), το αλατοπίπερο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Χτυπάω τα υλικά μαζί ωσότου έχω ένα παχύρευστο ομογενοποιημένο μείγμα. Κατόπιν προσθέτω τον μαϊντανό και αναμειγνύω στο multi ή το μπλέντερ και πάλι. Δοκιμάζω για να διορθώσω την γεύση προσθέτοντας κι άλλο αλατοπίπερο, χυμό λεμονιού ή σκόρδο, όπου χρειάζεται. Αν η μαϊντανοσαλάτα μου φανεί αρκετά σφιχτή, προσθέτω λίγο νερό.
- Το μηλόξυδο δίνει πιο ιδιαίτερη γεύση κι άρωμα στην μαϊντανοσαλάτα γι’ αυτό και το προτιμώ, αν και είναι πιο διαδεδομένη με το λεμόνι. Όσο για το σκόρδο, η προσθήκη του δεν λείπει από καμία μαϊντανοσαλάτα, απλά κυμαίνεται από μια υποψία σκόρδου μέχρι πιο έντονη παρουσία, ανάλογα με τα γούστα του καθενός. Το ψωμί προτιμώ να είναι από χωριάτικο καρβέλι ή ολικής άλεσης για να είναι πιο γευστικό και γεμάτο, ενώ αποφεύγω το ψωμί του τοστ.
- Διατηρώ την μαϊντανοσαλάτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες πριν την κατανάλωσή της για να δέσουν οι γεύσεις και να αποκτήσει βάθος. Σερβίρω με φρέσκο ψωμάκι ή ψημένες πίτες. Καλή μας όρεξη!